0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Zastanawia mnie czy transpozycja utworu o oktawę w górę lub w dół celem użycia innego regestra a co się z tym wiąże uzyskaniem korzystniejszego brzmienia jest dużym błędem grającego czy też nie.Kompozytor co prawda zapisał utwór w dany sposób ale istnieje wiele kompozycji np. organowych granych na akordeonie. Każdy z wymienionych instrumentów ma swój charakter i barwę. Chór ósemkowy organów a chór ósemkowy akordeonu to ogromna różnica brzmienia..................
jeśli masz oryginalne nuty na akordeon, lepiej grać to, co pisze tam.
Dla lepszego brzmienia,tak stoi w tytule.Jak ktoś uczy się grać,a wielu robi to ze słuchu,usłyszy jakąś melodię,albo wręcz ją zna,to przecież nie nie będzie się męczył w Fis czy As tylko "jedzie" w C po białych.
J.S. Bach grał na organach, ale ciekawe czy dla wszystkich utworów zapisał registrację?
Panowie!A jak chcielibyście identycznie regestrować (registrować ) organy sześćdziesięciogłosowe , z pięcioma manuałami i pedałem i kilkunastogłosowe, z dwoma manuałami i pedałem? Tzn. , że na akordeonie trzychórowym nie wolno grać wszystkich utworów, bo nie ma odpowiednich - np. zapisanych w nutach - registrów !?
Panowie!, z pięcioma manuałami i pedałem i kilkunastogłosowe, z dwoma manuałami i pedałem?