dziękuję, to jeden z pierwszych filmików,
Victoria Poeta, o której pisałem w osobnym wątku spisuje się świetnie, dla mnie wymarzony akordeon:).
Tu oczywiście pojawiaja się kolejne zagadnienia,
grać basy z podkładem czy nie...
ostatecznie uznałem, że jednak nie będę grał basów w takich opracowaniach, pozostawię je do prezentacji solowych, granie basów z podkładem ani nie wygląda, ani nie brzmi, o ile sama gra z podkładem jest nieco sztuczna to granie akompaniamentu basowego tym bardziej.
Są jeszcze inne problemy gdy np. podkład ma inną przestrzeń brzmieniową, kiedy brzmienie akordeonu trzeba scalić z podkładem, który przecież nie jest zaledwie tłem. Owszem, wykonawcy bywa że grają, ale jednak częściej widuję taką akcję w dokumentacji koncertów live niż zabaw z podkładem. Aranże Arrigo Tomasiego są na tyle naturalne, wypełniają treść bez złudzenia, że to podkład syntetyczny... kiedy już nawiążę kontakt z Mistrzem dowiem się jaki jest warsztat.
W alongach i mixach demo sam aranżer nie gra basów, w nutach wszystko jest pięknie zapisane i zharmonizowane, można dokonać wyboru interpretacji solowej czy z podkładem. Dodam, że wszystkie utwory opracowuję alternatywnie.
W warunkach amatorskich zgranie takiego materiału jest trudne i ostatecznie jest to kwestia decyzji, zatem basy zostawiam potencjalnym "popisom" solowym i mam nadzieję, że proporcje uda mi się zachować:).
Część treści przeniesiono do: Podkłady muzyczne - ogólna dyskusja