Ostatnio, p. Marek Krysiak, którego przedstawiałem w temacie „Co może technika midi”,
przysłał mi taką oto wiadomość :
”””””Włodzimierz Bieżan to akordeonista, jakiego w Polsce nigdy przedtem nie było i nigdy już
nie będzie. Swoimi umiejętnościami oczarował słuchaczy, którzy nazywają go czarodziejem
akordeonu. Według wielu to najwybitniejszy polski akordeonista (to cytat z biografii umieszczonej
na forum).
A jak to wygląda współcześnie ?
Wirtuozowski charakter jego utworów nie sprzyja ich upowszechnieniu. Pamiętamy jeszcze
Wesołowskiego i Dzierżanowskiego, ale Bieżana ? Raczej nie. ”””””
W tym miejscu pomyślałem : okazuje się, że p. Markowi nie tylko sprawy midi są mu bliskie.
I pisze dalej :
”””””Ale nie do końca, bo oto gdzieś w zaułkach Internetu znalazłem anons „Poszukuję nut utworu
Zapomniane bistro W. Bieżana”. Zacząłem szukać i ja - nut, lub nagrania, ale bez powodzenia.
Znalazłem tylko nagranie w wykonaniu nie solowym a zespołu instrumentalnego W. Bieżana.
Melodia tego utworu tak mi się spodobała, że postanowiłem zrobić własne nagranie midi metodą
odsłuchową a w dalszej kolejności wygenerować na jego podstawie zapis nutowy.. ***
Wprawdzie wspomniany anons był z 2009 roku i się już chyba zdezaktualizował, ale może ktoś
na forum z mojej pracy skorzysta. Nie wskazując, widzę taki duet akordeonowy, który mógłby
to nagrać w oparciu o te nuty. Byłby to wkład w dzieło ocalenia twórczości W. Bieżana przed
zapomnieniem, bo na wydawnictwa muzyczne - dla których okazją do edycji utworów W. Bieżana
byłaby setna rocznica Jego urodzin, przypadająca w 2018 roku - nie liczę.
*** Użyte powyżej określenie „wygenerowanie zapisu nutowego” jest skrótem myślowym.
Realnie, nie jest to proces automatyczny, bo edytory nutowe dość swobodnie interpretują
dane źródłowe i końcowy produkt wymaga wielu ręcznych korekt. Stanowi to dodatkowe
pole do popełnienia błędów. Zachęcam więc raczej do poszukiwania oryginalnych nut. ”””””
Dostałem to nagranie i nuty z krótkim wyjaśnieniem dlaczego nuty - zarówno w wersji 3-częściowej
(jpg), jak i scalonej (pdf) wyglądają tak a nie inaczej : specyfika użytego programu sprawia,
że wygodniej było każdą część potraktować jako osobne nagranie.
Nagranie p. Marka bardzo mi się spodobało, pomogłem też nieco przy edycji nut w scalonym pliku
pdf. Pomyślałem też, że nic nie stoi na przeszkodzie by to nagranie i nuty pokazać na tym Forum
wraz z prośbą-apelem do tutejszego Grona Akordeonistów o nagranie tego utworu w duecie
wg wspomnianych nut.
Poprosiłem o zgodę na publikację i oto link do nagrania oraz nuty (edycja w dwóch wersjach) :
https://drive.google.com/open?id=0B4vsBp3hqzzRRS04VlBMNmU2Qm8(pod tym samym linkiem można pobrać nuty w formacie pdf)