Forum Akordeonowe

Forum Akordeonowe => Nagrania i filmiki akordeonowe => O nagrywaniu i nagłaśnianiu => Wątek zaczęty przez: gruby w 16 sie 2014, 19:08

Tytuł: Jak połączyć kilka mikrofonów?
Wiadomość wysłana przez: gruby w 16 sie 2014, 19:08
Chcę nagłośnić akordeon przy pomocy kilku małych mikrofonów, takich jak przyczepia się do krawata. Powiedzcie mi czy jest jakiś sposób, aby połączyć sygnał np. z dwóch takich mikrofonów bez użycia miksera? Tzn. np jakoś połączyć kable, żeby zrobić z dwóch mikrofonów mono jeden wtyk stereo? Albo np. czy można użyć takiej przejściówki 2x mono mini jack na 1x stereo jack?
Tytuł: Odp: Jak połączyć kilka mikrofonów?
Wiadomość wysłana przez: krel w 21 sie 2014, 22:51
Sposób podłączenia mikrofonów zależy od ich rodzaju. Wynika to z tego, że na przykład mikrofony elektretowe (większość mikrofonów "do Skype'a" czy też miniaturowych wpinanych w ubranie) wymagają zasilania. Zasilanie dostarcza im wewnętrzna bateria lub samo urządzenie do którego są podłączone (np. laptop). Najpierw trzeba więc ustalić jakie dokładnie mikrofony masz na myśli. Jesteś w stanie wstawić zdjęcie takiego mikrofonu, link do specyfikacji, lub choćby opis wtyczki (jack mono czy stereo)?
Tytuł: Odp: Jak połączyć kilka mikrofonów?
Wiadomość wysłana przez: gruby w 22 sie 2014, 00:15
Myślę o niedrogich mikrofonach krawatowych. Tylko jak połączyć ich sygnały bez miksera.

Takie coś kosztuje około 5 zł.
(http://i.imgur.com/TCwA94h.jpg)

Specifications:
Frequency Range: 30Hz~15000Hz
Impedance: 2.2K Ohm
Sensitivity: -52dB±5dB
Plugging: 3.5mm
Length of cable: Approx 2m(It is only for the reference. Please make the object as the standard)
Nei weight: 11 g
Package weight: 37 g
Color: Black
Tytuł: Odp: Jak połączyć kilka mikrofonów?
Wiadomość wysłana przez: krel w 22 sie 2014, 22:38
To jeszcze zależy do czego chcesz je podłączyć. Najprościej do laptopa - trzeba użyć przejściówki z dwoma gniazdkami jack stereo i jednym wtykiem jack stereo. Powinno zadziałać. W takim układzie mikrofony otrzymują zasilanie z laptopa. Takie połączenie nie jest zbyt optymalne bo mikrofony mogą się różnić czułością odbioru ale jakoś to powinno zagrać.
Jeśli chcesz to podłączyć do wzmacniacza, to będzie potrzebny niewielki układ (kilka oporników, kilka kondensatorów i bateria) który zapewni mikrofonom zasilanie i "zmiksuje" sygnał.
Jeśli chcesz taki układ to mogę rozrysować jak to zrobić. Jeśli wzmacniacz nie posiada wejść mikrofonowych a dostępne są tylko wejścia liniowe to potrzebne będą jeszcze przedwzmacniacze ale to już bardziej skomplikowane.

Jeszcze jedno - po takich mikrofonach nie spodziewałbym się cudów. Właśnie testuję podobne rozwiązanie (dwa tanie mikrofony i przedwzmacniacz stereo) do nagrywania akordeonu. O ile przez kiepskie słuchawki lub głośniczki laptopa da się tego słuchać, to odtworzenie nagrania na lepszym sprzęcie dało już kiepski rezultat. Nagranie miało stłumione niskie tony i silnie obcięte tony wysokie (od ok. 3-4 kHz w górę). Jest to "zasługa" tanich wkładek mikrofonowych których parametry są mocno wątpliwe. Przykładowe nagranie: http://przeklej.org/file/rTwgs3/Na.wzgorzach.Mandzurii.wma (http://przeklej.org/file/rTwgs3/Na.wzgorzach.Mandzurii.wma) sam oceń czy Ci to odpowiada.

 
Tytuł: Odp: Jak połączyć kilka mikrofonów?
Wiadomość wysłana przez: gruby w 22 sie 2014, 22:48
Właśnie podobnie kombinowałem, czyli jeżeli użyję takiego rozgałęziacza mającego dwa wejścia stereo z jednego strony a z drugiej jeden wtyk stereo to będzie OK?

(http://i.imgur.com/c6YgQem.jpg)

(http://i.imgur.com/EU6Ra2Y.jpg)

Sygnał się ze sobą zmiksuje? Nie spali to karty muzycznej komputera?
Tytuł: Odp: Jak połączyć kilka mikrofonów?
Wiadomość wysłana przez: krel w 22 sie 2014, 23:11
Nie powinno. Zasilanie mikrofonu w komputerach idzie przez opornik 2,2k który ograniczy maksymalny prąd (dzięki temu zasilanie mikrofonu jest odporne nawet na zwarcie). Może się tylko okazać, że dwa mikrofony wpięte równolegle będą miały zbyt niskie napięcie zasilania i albo nie zadziałają wcale albo sygnał będzie zniekształcony.
Tytuł: Odp: Jak połączyć kilka mikrofonów?
Wiadomość wysłana przez: gruby w 22 sie 2014, 23:50
Nie powinno.

 :o To chyba jednak nie będę ryzykować.
Tytuł: Odp: Jak połączyć kilka mikrofonów?
Wiadomość wysłana przez: krel w 23 sie 2014, 00:24
No cóż - trudno powiedzieć jak dokładnie skonstruowane jest wejście w Twojej karcie. Układ z opornikiem ograniczającym to zdaje się jest standard Sound Blastera i jest on najbardziej powszechny. Jednak w dobie wszechobecnej chińszczyzny nic nie jest pewne :)
Jeśli się boisz, to może lepiej dobudować kawałek elektroniki i wyposażyć mikrofony w zewnętrzne zasilanie - wtedy nie ma ryzyka uszkodzenia karty dźwiękowej. Muszę tutaj jednak zadać pewne pytanie: na ile pewnie się czujesz w montażu prostych (bardzo prostych) układów elektronicznych?
Tytuł: Odp: Jak połączyć kilka mikrofonów?
Wiadomość wysłana przez: gruby w 23 sie 2014, 00:27
Mam w domu nowiutką lutownicę... ale nigdy nic nie lutowałem :)

Przed chwilą trafiłem na coś takiego
(http://i.imgur.com/tFEkATP.jpg)

http://www.ebay.com/itm/PYLE-PRO-SOUND-PLM43-DUAL-CARDIOID-LAVALIER-MIC-/251603001724?pt=US_Other_Pro_Audio&hash=item3a94b5217c

ciekawe czy to ma jakąś elektronikę czy po prostu są te mikrofony połączone.
Tytuł: Odp: Jak połączyć kilka mikrofonów?
Wiadomość wysłana przez: Marcel w 29 sie 2014, 07:08
Tutaj chłopak robi test łącząc dwa mikrofony krawatowe przez rozgałęziacz
https://www.youtube.com/watch?v=fcO4gAjHRME
i wszystko działa :)


Znalazłem w sieci jeszcze taki prosty schemat

(http://i.imgur.com/mGpKgZ3.gif)
Tytuł: Odp: Jak połączyć kilka mikrofonów?
Wiadomość wysłana przez: krel w 29 sie 2014, 08:14
Ten rysunek przedstawia prosty mikser. Nadaje się on jednak bardziej do większych sygnałów (np. odtwarzacz CD, mp3 itd.) niż do mikrofonów. A już w szczególności nie nadaje się do mikrofonów elektretowych - nie ma tu rozrysowanego zasilania dla nich.
Tytuł: Odp: Jak połączyć kilka mikrofonów?
Wiadomość wysłana przez: tysiu1 w 03 gru 2015, 21:53
Żeby nie zasmiecac forum mam pytanie do znawców tematu, a zwłaszcza do forumowicza krel. posiadam taki zestaw bezprzewodowy " txs-110set" chce go wykorzystac do nagłośnienia akordeonu. próby wypadły pomyslnie ,ale jak podłączyc wiecej mikrofonów tak zeby 2 obsługiwały klawisze i 1 basy? jakie mikrofony by trzeba zastosowac i ewentualnie jak podłączyc w szereg czy równolegle? czy to jakos zadziała? będę wdziecny za wskazówki
Tytuł: Odp: Jak połączyć kilka mikrofonów?
Wiadomość wysłana przez: Jurek_klodzko1 w 03 gru 2015, 22:05
Miałem kiedyś Paolo Soprani z mikrofonami. Były połączone równolegle.
Tytuł: Odp: Jak połączyć kilka mikrofonów?
Wiadomość wysłana przez: krel w 03 gru 2015, 23:24
Tysiu,

Zasadniczo do zbierania dźwięku z kliku mikrofonów należałoby użyć miksera. Domyślam się jednak że chodzi Ci o rozwiązanie prostsze i jak najbardziej kompaktowe.
Mikrofony w tym zestawie są prawdopodobnie elektretowe. Mogą ewentualnie być dynamiczne.
Widzę że nadajnik ma możliwość podłączenia zarówno mikrofonu dynamicznego jak i elektretowego, a nawet sygnału liniowego. Koło baterii nadajnika powinien być przełącznik - na rysunkach (https://www.monacor.dk/import/media/FLE/TXS110SET.pdf) poz. 14. Jeśli masz go w pozycji 2 i zestaw pracuje prawidłowo to masz mikrofon dynamiczny. Jeśli do poprawnej pracy przełącznik musi być w pozycji 3 to masz mikrofon elektretowy.

Mikrofony elektretowe można łączyć równolegle, z tym że najlepiej jeśli są tego samego typu. Jeśli będą różne to różna może być ich czułość. Mogą też pojawić się zniekształcenia dźwięku - wówczas trzeba nieco przerobić elektronikę nadajnika żeby sobie z tym poradzić. Przy takim połączeniu nie ma prostej możliwości wprowadzenia regulacji czułości dla każdego z mikrofonów! Łącząc mikrofony elektretowe należy uważać na ich biegunowość bo są one zasilane napięciem stałym. Łączyć należy "+" do "+" i "-" do "-" Pomyłka w połączeniach raczej nie będzie groźna w skutkach (zasilanie idzie przez opornik) ale układ będzie milczał.

Mikrofony dynamiczne też można łączyć równolegle choć jest to bardzo niefachowa metoda. Można zrobić prostą regulację czułości każdego z nich, jednak ze względu na dużą podatność na zakłócenia nie jest to zadanie proste. Przykładowy prosty mikser pokazał Marcel kilka postów wyżej.
 
Tytuł: Odp: Jak połączyć kilka mikrofonów?
Wiadomość wysłana przez: tysiu1 w 04 gru 2015, 04:54
 [brawo] Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedz   [toast] .własnie oglądając nadajnik zastanawiałem sie do czego jest ten przełącznik. A czy mozna by uzyc mikrofony"Panasonic WM-61A" czy ich zamienników, o których wspomniałes kiedyś w temacie budowy przystawki? Było by super jak by to zadziałało na 4 mikrofonach , ale i na 3 tez by było dobrze, a moze uzyc jakiś innych które by sie do tego nadały?
Tytuł: Odp: Jak połączyć kilka mikrofonów?
Wiadomość wysłana przez: krel w 04 gru 2015, 14:43
Można użyć mikrofonów Panasonic WM-61A o których kiedyś (http://forum.akordeonowe.pl/o-nagrywaniu/przystawka-1089/) pisałem. Należy tylko pamiętać że są to mikrofony o charakterystyce dookólnej i dosyć dużej czułości. Może być problem ze sprzężeniami jeśli będziesz tego używał do nagłaśniania akordeonu na imprezach. Są to jednak mikrofony dosyć tanie i ich zamienniki (czyt. WM-61A Made in China) są łatwo dostępne.
Lepsze byłyby mikrofony o charakterystyce kardioidalnej (nerkowej) lub ewentualnie kierunkowe. Nie wiem jednak jak wygląda dostępność takich mikrofonów elektretowych. Na pewną będą dostępne mikrofony pojemnościowe o takiej charakterystyce ale to już nie ta półka cenowa a i podłączenie nie takie proste :( .
Tytuł: Odp: Jak połączyć kilka mikrofonów?
Wiadomość wysłana przez: tysiu1 w 04 gru 2015, 15:45
Super, jeszcze raz dziękuję za porade. skocze na giełde elektroniczną kupie 3 sztuki i pokombinuje. dzis wstawiłem w srodek akordeonu oryginalny mikrofon z tego zestawu ,ale jakosc kiepska dzwiek zniekształcony jakies pogłosy. lepiej bedzie to zamontowac na zewnątrz, tak mysle.
Tytuł: Odp: Jak połączyć kilka mikrofonów?
Wiadomość wysłana przez: krel w 04 gru 2015, 18:32
Jeśli będziesz na giełdzie to rozejrzyj się za oryginalnymi japońskimi WM-61A. One nie są już produkowane ale może ktoś będzie je miał ze starszych zapasów. Chińskie WM-61A też nie są takie złe ale jednak ich charakterystyka w zakresie wysokich tonów odbiega już od katalogowej. Zdecydowanie unikaj wkładek elektretowych "no name" za 2 zł/szt.
Moje doświadczenia wskazują że lepiej jeśli te mikrofony są na zewnątrz - ustawiam je ok. 1 metra przed akordeonem. U mnie było słychać klapanie dekawek kiedy były na galeryjce. No, ale to jeszcze zależy od konkretnego akordeonu :)