Witam serdecznie!
Siedzę sobie w Kołobrzegu , wdycham jod (chyba chiński , bo słabo pomaga...) i prześladują mnie następujące dylematy.
1/. Czy jest jakiś sensowny program komputerowy , który byłby w stanie odtworzyć brzmienie orkiestry symfonicznej?
2/. Czy musiałby to być program oparty na wtyczkach VSTi ?
3/. Czy praca z wtyczkami polega na tym , że wszystko robi się "ręcznie" , czy np. polecenia zawarte w "rozkazach" midi są automatycznie odczytywane przez program posługujący się VSTi np. dynamika , nabrzmiewanie dźwięku, wybrzmiewanie itp. , a tylko rodzaj dźwięku - staccato , legato , pizz. itd. trzeba ręcznie przyporządkować odpowiedniemu kanałowi?
4/. Czy istnieje program , którego sample (nie wiem , w jakim formacie ?) - bez wtyczek VSTi - oddawałyby brzmienie na tyle , że :
a/ słychać by było , że to orkiestra,
b/ ...i to symfoniczna.

Równocześnie zwracam się z uprzejmą prośbą , o nie podawanie mi nawet najzacniejszych materiałów w językach obcych - szczególnie angielskim, gdyż nawet bez kropkowania właśnie tyle z tego zrozumiem. (Sorry - w szkole uczyłem się ruskiego...)
To na razie tyle , bo to i tak temat do lekkiego oszalenia.
Pozdrawiam Wszystkich i Wszystkim życzę zdrowia.

Krystyn.
PS. Wszystkie programy free - najmilej widziane !!!

Programy profesjonalne - typu: "TAK! Teraz tylko 999$ za cały kwintet smyczkowy!!! Flet solo - gratis !!!" - raczej nieosiągalne...