[...] jak podłączam mikrofon to naganie jakośćią jest do niczego [...]
Rozumiem że podłączyłeś mikrofon do wejścia MIC laptopa? A jaki to mikrofon - dynamiczny czy elektretowy? Wejścia MIC w laptopach są przewidziane do współpracy z mikrofonami elektretowymi i często są tam kiepskie przedwzmacniacze, dobre do Skype'a ale nic więcej. Na czym polegała zła jakość dźwięku? Za cicho, przesterowanie (charczy) czy może spore zakłócenia?
[...] interfejs audio dzwięk jest ładny ale strasznie cichutko - tam jest potrzebny wzmocnienie a najlepiej mixer
Na zdjęciu gdzie jest namalowana gitara podłączam oczywiście mikrofon do interfejsu ale tam potrzebne jest wzmocnienie
Moje pytanie czy ktoś kombinował tak nagrywać?
Tu odpowiedziałeś sobie sam - potrzebny jest przedwzmacniacz mikrofonowy lub mikser bo wejścia interface są liniowe.
[...]szło by podłączyć przez wieze tehnics zamiast miksera bo akurat mam tam wyjścia i teraz nasuwa mi sie pytanie czy nie będzie opóznienia latencji
mic-wieża-interface-laptop
Jeśli w tej wieży masz wejście mikrofonowe (tzn. podłączasz mikrofon i słyszysz się w głośnikach) i wyjście liniowe (LINE OUT, MONITOR, REC. OUT) to możesz użyć wieży w charakterze przedwzmacniacza. Mikrofon do wejścia mikrofonowego wieży, a wyjście liniowe wieży do wejścia RCA interface. Jeśli nie ma wyjścia liniowego to ewentualnie można użyć wyjścia słuchawkowego licząc się z nieco większymi zakłóceniami. Z wyjść głośnikowych nie radzę korzystać dla bezpieczeństwa interface.
Latencję wprowadza tutaj interface, a dokładnie port USB. Opóźnienia w torze analogowym (wieża, przedwzmacniacze, miksery analogowe) są pomijalne.