Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Wiadomości - elmaz

Strony: 1 ... 18 19 [20] 21
286
Powitania / Odp: Krystian Ziomek
« dnia: 29 lut 2016, 17:58 »
Uszanowanie

287
Mnie ten gostek rozwala

Alf Hågedal Accordion Trio - The Jolly Caballero
https://www.youtube.com/watch?v=SBB0J0ctoGg

288
Powitania / Odp: kazymel
« dnia: 24 lut 2016, 23:18 »
Witaj w klubie  ;D Ja też miałem 30 lat przerwy i właśnie od niedzieli wystartowałem - na razie w zaciszu domowym, ale na forum już się wbiłem :-)

289
Off-topic / Odp: Przepisy na domowe wypieki
« dnia: 24 lut 2016, 23:06 »
Jedna uwaga. Pszenne chleby (nawet te na zakwasie) nie poleżą długo. Tak jak np. żytni lepszy jest następnego dnia, a żytni razowy najlepszy po 2-3 dniach, tak pszenny (wg mnie przynajmniej, wszak de gustibus...) nalepszy jest tego samego dnia, nawet jeszcze nie do końca wychłodzony.

290
No niestety :-(

291
Zapomniałeś dodać, że Włoch  :D

292
No i sprawa znalazła dzisiaj finał - stałem się właścicielem Scandalli, 80-basów z klawiaturą 96-tki. Trochę niestety więcej kosztował, ale z namową Szanownej Małżonki (ja to mam farta, nie?  :D) zdecydowałem się dopłacić i mam go w domu. Mam nadzieję, że nie będę  żałował.

Nie mam dobrego aparatu, ale znalazłem identyczny w sieci - wygląda tak:

http://www.accordionlab.com/accordionlab/mall/preown/ScandLMM/scandLMM.htm

Stan wydaje się OK. Teraz po prostu trzeba się wziąć się do roboty.  [akordeon]

Mam nadzieję, że za jakiś miesiąc będą mógł coś wrzucić na forum. W każdym razie, taki mam chytry plan  ;)

Wszystkim dziękuję za porady i sugestie, w szczególności twardzielowi, który polecił mi sprzedawcę. Zgodnie z obietnicą - stawiam butelczynę - tylko musimy dogadać co, gdzie i kiedy  [toast]

293
W filharmoni jest przesłuchanie skrzypków.

Wszedł facet, ubrany pięknie, frak, biała koszula, muszka. Wyciągnął z futerału swojego Stradivardiussa, ale jak zagrał, to jury pozatykało uszy i pogoniło go.

Następny wszedł góral - stare poprzecierane portki, kierpce, kożuch nadgryziony przez mole.
Wyjął z zapazuchy lipowe skrzypeczki, wystrugane samodzielnie kozikiem.

Ale jak zagrał.....

<sto enterów>









To jeszcze gorzej

294
Widziałem ten sprzęcior i nawet wpadł mi w oko jako jeden z pierwszych (rzadko na używki jest aż rok gwarancji), tylko to Jaworzno 300 km ode mnie mnie zniechęcało.

Ale skoro znasz człowieka, to zmienia to mocno sytuację - i poważnie się nad tym zastanowię. Zakładam, że technicznie będzie OK, cena też do przyjęcia, pozostaje pytanie o barwę dźwięku. Odezwę się do niego, może by się udało jakoś zdobyć próbkę brzmienia.

Dzięki za info


Twardziel - dzięki za info - na pewno się z nim skontaktuję :-)

295
Propozycje nowych utworów / Odp: D. Szostakowicz Walc nr.2
« dnia: 19 lut 2016, 18:13 »
Nie jest źle, ale - jak się mylę, to niech ktoś poprawi - basy powinno się grać 4 i 3 palcem, a nie 3 i 2, bo w przyszłości może być problem, jak się złapie złe nawyki.

Nie traktuj tego absolutnie jak krytykę, ale - życzliwą uwagę.

296
Off-topic / Odp: Sposoby na przeziębienie
« dnia: 19 lut 2016, 18:06 »
Omega77: spróbuj kiedyś tak samo, ale nie z cukrem (fuj) ale z miodem, nalepiej ze spadzi iglastej (ale może też być inny). Byle nie miód z Chin - chińskie są wszystkie, które mają napisane, że to mieszanka miodu z UE i spoza UE (99,99% z Chin lub Indii - taki sam syf - reszta, tj. 0,01% z Polski). Musi być polski miód - najlepiej od znajomego.

Moja żona twierdzi, że pomagają jej duuuuuuże dawki vit. C - ale takie po 10 tys. na dobę (trzeba mieć zdrowy żołądek i nery). Można kupić kwas  L-askorbionowy w dobrym sklepie chemicznych (musi być czysty, do badań laboratoryjnych) - wychodzi znacznie taniej niż na tabletki.

297
Podbiję trochę wątek, bo nadal szukam - a dokładnie przetrzepawszy ogłoszenia przez ostatni tydzień mam trochę spostrzeżeń i trochę chciałbym skorygować wymagania.

Na początek - nie potrafię powiedzieć słowami, co to jest włoskie brzmienie  :D
Chodzi głównie o to, że wiele tanich akordeonów, w tym większość weltków ma głośny, ale taki dość mocno metaliczny dźwięk. Podczas gdy większość włochów, które słyszałem, ma dźwięk taki bardziej ciepły, łagodniejszy, a nie ostry. I to wlaśnie dla mnie jest włoskie brzmienie  :D

Przechodząc dalej:

- przymierzyłem się do dwóch 120-tek u znajomego - i niestety, upewniłem się  w przekonaniu, że przy moim kręgosłupie to nie może być 120-tka, nie tylko ze względu na wagę ale i na rozmiary. Najchętniej widziałbym 80-tkę, może 96, ale na pewno nie więcej.

- dziękując Marcelowi (bodajże) za wskazanie Hohnerów i zgadzając się z jego typowaniem, z przykrością stwierdzam, żę modele które podał są niezwykle trudne do namierzenia. Jest sporo Verdii II i Tango II, ale bez M - czyli znacznei cięższe.  :(

=======
Biorąc powyższe pod uwagę:

- jestem gotów dać trochę więcej niż 1500 zł - powiedzmy absolutny maks to 2000 zł

- nie upieram się tak kategorycznie, żeby to nie był Weltek (byle nie kwdratowy, np. Stella) - ale ponieważ one zdaje się są cięższe, to w tym wypadku chyba tylko 80-tka wchodzi w grę. No i żeby nie brzmiał ostro i metalicznie - ale może to sprawa konkretnych egzemplarzy?

- z kolorem (nie chciałem czerwonego) też się nie będę upierał - byle nie wyglądał jak qpa  :P

==========
Jakieś propozycje w zaistaniałych okolicznościach? Przypominam, że to musi być Mazowsze - i to Warszawa, albo południe, południowy/zachów od Wawy - bo nie jestem w stanie jechać 200 km, żeby coś obejrzeć.

Aczkolwiek - z dużym prawdopodobieństwem będę w ciągu 3-4 tygodni na Podkarpaciu, w Brzozowie, stamtąd rzut beretem do Krosna. Więc - nie wytykając imiennie na forum palcami - może w tamtych rejonach coś by się dla mnie znalazło?  ;)
==========

Z ostatnich poszukiwań znalazłem coś takiego:

http://olx.pl/oferta/weltmeister-80-b-akordeon-strojacy-ladnie-brzmiacy-z-dobrej-serii-CID751-IDdPb0n.html#ec64cdfa76

http://olx.pl/oferta/akordeon-royal-standard-meteor-3-chory-96-basow-CID751-IDbjG1d.html#ec64cdfa76   - handlarz

http://olx.pl/oferta/akordeon-borsini-giovanni-80-b-CID751-IDe2Cqw.html#0e1a1cecdc - handlarz

http://olx.pl/oferta/akordeon-marinucci-CID751-IDbUA69.html#ec64cdfa76 - handlarz

http://olx.pl/oferta/akordeon-wloski-lira-CID751-ID1Neyp.html#ec64cdfa76 - handlarz ten co wyżej, nie wiem ile basów

http://olx.pl/oferta/akordeon-seniorita-cantulia-72-z-futeralem-okazja-CID751-IDdeJ1H.html#f2e640f8cb

http://olx.pl/oferta/akordeon-CID751-IDdYZDp.html#9a0d6dbacc - kompletnie nie wiadomo co to za cudo, naliczyłem 80 basów

----------

Może ktoś się pokusi o komentarz do tych sprzetów?

Podtrzymuję propozycję dobrej butelki (co tam kto pije - do wyboru) - jak ktoś coś wynajdzie fajnego, albo (jak znajdę coś w Warszawie) - podjedzie ze mną, żeby to zbadać.  [toast]



298
Wielkie dzięki, wszystko jasne.

299
Powitania / Odp: Elmaz
« dnia: 19 lut 2016, 16:47 »
Ależ proszę uprzejmie.

 Leszek mam na imię, stąd zresztą to El na początku (maz to początek nazwiska) :-)

300
Off-topic / Odp: Przepisy na domowe wypieki
« dnia: 18 lut 2016, 18:37 »
No - ja ciągle nie mam jeszcze sprzętu, więc wrzucam jeszcze jeden (obiecuję, że na razie ostatni ;-)) przepis na słodkie bułki jogurtowe. Idealne na świeżo - do masła, albo dżemu. Radze od razu zrobić z podwójnej porcji  ;D

Składniki:

- 250 g mąki pszennej chlebowej (może by zwykła 500 lub 550, ale trzeba dać ciut więcej)
- 1 czubata łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 100 g jogurtu owocowego
- 4 łyżki mleka
- 1 jajko (do ciasta daje się tylko połowę , a resztą smaruje się wierzch)
- 30 g miękkiego masła (2 łyżki)

Mleko ciepłe (choć nie gorące), wszystkie inne składniki w temp. pokojowej (to ważne)

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i odstawić na kilka minut.
Połączyć wszystkie składniki, łącznie z rozpuszczonymi drożdżami i dobrze wyrobić.

Przełożyć do lekko naoliwionej miski , przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Następnie ciasto odgazować (kilkakrotnie uderzyć pięścią) , podzielić na 8 - 10 jednakowych części , z każdej uformować kulkę i układać w wysmarowanej tłuszczem kwadratowej formie (formie z wyższymi brzegami, nie na płaskiej blaszce) lub najlepiej tortownicy. Bułki układać blisko siebie - mają się zrosnąć i utworzyć jeden chlebek.

Przykryć folią i ponownie zostawić do wyrośnięcia.

Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i ew. posypać sezamem. Piec 20 - 25 minut w temp. ok. 180 st.C. na rumiano.

Strony: 1 ... 18 19 [20] 21