< Poprzedni rozdział -
Spis treści -
Następny rozdział >
Jest to rozdział z "
ABC teorii muzyki", którego autorem jest Pan
Włodzimierz Królikowski.
Pan Włodzimierz zgodził się na opublikowanie poradnika na naszym forum

Jeżeli chcecie coś dodać w tym temacie lub macie jakieś pytania związane
z tematem tego rozdziału to śmiało piszcie posty poniżej.
Cechy dźwiękuZ punktu widzenia muzyki, istotnymi cechami dźwięku są:
- wysokość
- głośność (natężenie)
- barwa
- czas trwania
Wysokość dźwięku określa częstotliwość drgań jego źródła i podawana jest liczbą drgań na sekundę (w fizyce używa się skrótu "
Hz" i wymawia "herc", "herców"). Wysokość ta zależy od cech fizycznych źródła dźwięku - rodzaju materiału i jego wymiarów, np. krótka i cienka struna wydaje dźwięk wysoki, bo drga z odpowiednio dużą częstotliwością, natomiast struna długa i gruba wydaje dźwięk niski, bo drga z odpowiednio małą częstotliwością.
Kolejne dźwięki "a" fortepianu mają współcześnie częstotliwości następujące:
A2 = 27,5 Hz
A1 = 55 Hz
A = 110 Hz
a = 220 Hz
a1 = 440 Hz
a2 = 880 Hz
a3 = 1760 Hz
a4 = 3520 Hz
W muzyce używa się dźwięków w zakresie C2 = 16 do c5 = 4186 Hz.
Warto tu dodać, że zakres dźwięków słyszanych przez człowieka wynosi od
16-20 Hz do 16000-20000 Hz (16-20 kHz).
Głośność (natężenie) dźwięku zależy od wielkości wychylenia drgań jego źródła, czyli od amplitudy drgań i wielkości powierzchni źródła a także od rodzaju i wielkości rezonatora (pudła rezonansowego), czyli urządzenia wzmacniającego występującego w wielu instrumentach (np. fortepian, instrumenty smyczkowe).
W muzyce nie używa się fizycznych jednostek głośności ("dB" i wymawia "decybel", "decybele") a jedynie stosuje się
określenia słowne (piano, forte itd.).
Barwa dźwięku zależy od ilości i natężenia zawartych w nim alikwotów. Cecha ta pozwala na rozpoznawanie słuchem grających instrumentów.
Czas trwania dźwięku zależy od czasu działania jego źródła, czyli - od rodzaju instrumentu i związanym z tym sposobem jego wydobywania.
< Poprzedni rozdział -
Spis treści -
Następny rozdział >