Autor Wątek: Jak opisuje się opalcowanie nut dla guzikowców?  (Przeczytany 20410 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
............
Przy okazji... Może ktoś wyjaśnić czy i jak opisuje się opalcowanie nut dla guzikowców? Wyobrażam sobie, że  tam jest większa dowolność.

Tak samo  ;D
Ale jak weźmiesz "opalcowany" utwór na guziki to będziesz się zastanawiał dlaczego tak "głupio" ktoś to opalcował bo "nie pasuje" a w tym jest cały urok guzikówki że nieraz możesz to zagrać na kilka sposobów. Weź układ gryfu (np.B) i połącz kreskami np gamę C-dur. Możesz to poczynając od C zagrać w stronę galeryjki albo w stronę krawędzi gryfu. Chodzi mi oczywiście o układ pięciorzędowej guzikówki.

Offline Janucik

• Konto usunięte z uwagi na naruszenia regulaminu
  • *
Odp: Jak opisuje się opalcowanie nut dla guzikowców?
« Odpowiedź #1, 09 kwi 2016, 11:15 »
Dzięki Guralbandzie za odzew i wyjaśnienie. Właśnie chodziło mi o potwierdzenie, że nie jest to takie "automatyczne" dopasowanie. Uściślijmy... klawiszowiec jest trochę zdziwiony opalcowaniem przejętym od guzikowca, a odwrotnie? - czy guzikom moje opalcowanie też będzie jakieś dziwne?.. ???

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #2, 09 kwi 2016, 13:10 »
Nie jestem nauczycielem akordeonu  :D ale kiedyś miałem jakieś nuty i palcowanie mi nie pasowało. Synek wziął nutki do pogrania  i powiedział że owszem palcowanie jest, ale na gryf C a nie na B czy klawisz  ???
Nie wiem jak to rozszyfrował  :o (co się sprawdziło bo kompozytor utwóru był też na YT i grał na 4rzędówce -był Francuzem.

Zwróć uwagę na grę na guzikach : chromka-dwurzędówka-całkowicie bez kciuka, bajan trzyrzędowy - praktycznie jest bez kciuka, czterorzędowa guzikówka (francuska)- jest też prawie bez kciuka, pięciorzędówka - mało jest kciuka, sześciorzędówka (jugolska)- tak jak pięciorzędówka. Samo to już prawie eliminuje 1 palec (kciuk) z palcowania. Układ np. dźwięków c,d,e w klawiszu to np 1,2,3, a w guzikach 2,4,2
« Ostatnia zmiana: 09 kwi 2016, 13:46 wysłana przez guralband »

Offline Janucik

• *
« Odpowiedź #3, 09 kwi 2016, 13:30 »
Teraz już wiem, że w klawiszach białe jest białe, a czarne jest czarne. ;) Dzięki! [piwo]

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #4, 09 kwi 2016, 14:08 »
Przykład ze szkoły A. Astiera i J. Basseliego. Jest to szkoła na akordeon klawiszowy i guzikowy.

U góry podawane jest palcowanie dla akordeonu guzikowego, a na dole dla klawiszowego.

http://i.imgur.com/Ve6Wx76.jpg
Jak opisuje się opalcowanie nut dla guzikowców?

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #5, 09 kwi 2016, 14:31 »
 [brawo]
Swietnie widać różnicę a dodatkowo jak porównać z gryfem B (bo pewnie jest to palcowanie w gryfie C) i też byłoby porównanie  [piwo]

Offline Jurek_klodzko1

• VIP
« Odpowiedź #6, 09 kwi 2016, 14:38 »
Janusz (Janucik) przestawiasz się na guziki  :o  [toast]

Offline Grzegorz P

« Odpowiedź #7, 09 kwi 2016, 20:07 »
Tak jak wspomniał guralband ,jest to palcowanie na guzikówkę gryf C i to na 3 pierwszych rzędach.
Na gryfie B 5 rzędowym gra się 5 palcami i jest kilka układów palcowania na dany fragment utworu.
Na 4i5 rzędzie nr palca jest podkreślony ,żeby odróżnić od pierwszego i drugiego rzędu ,bo to są powtórki.

Offline Janucik

• *
« Odpowiedź #8, 09 kwi 2016, 20:35 »
Chciałem tylko zaspokoić ciekawość, by być o stopień bliżej piekła 8)... Nie przerzucam się z tradycyjnej przyczyny - akordeon klawiszowy jest ładniejszy ;D... A teraz doszło jeszcze i to, że klawiszowy od guzikowego odróżnię już na pierwszy rzut oka, a guzikówki z gryfem B  od tej z gryfem C - za diabła! :-\

Powiem krótko - dla mnie jest to zbyt interesujące ::) - pozostaje przy klawiszach, ale dla guzikowców mam  nieustający szacunek :) [akordeon]

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #9, 09 kwi 2016, 20:40 »
Należy się szacunek guzikowcom.
Nie mają łatwo... :D

Offline Grzegorz P

« Odpowiedź #10, 09 kwi 2016, 20:41 »
Janusz ,dziękuję za miłe słowa dla guzikowców. Mnie bardzo rajcuje ta różnorodność palcowania. ;D

O .Tobie Marcel też dzięki za uznanie dla guzikowców.Może być to dziwne,ale ciekawsza jest gra na guzikach niż na klawiszach. [akordeon]

Offline Lajkonix

• *
« Odpowiedź #11, 09 kwi 2016, 20:48 »
Należy się szacunek guzikowcom.
Nie mają łatwo... :D

Wyobrażam sobie jak pokręcone musi być zwykłe glissando na gryfie C....  :'(

Guzikowcy muszą mieć pokręcone w głowach.

[piwo]

Offline Grzegorz P

« Odpowiedź #12, 09 kwi 2016, 21:04 »
Glisando robimy trzema palcami ,ale na guzikach robi się to sporadycznie,natomiast często przejścia chromatyczne,po gamie i po pasażu,bo to jest łatwe.

Offline Janucik

• *
« Odpowiedź #13, 09 kwi 2016, 21:13 »
Marcel, dzięki za przypomnienie filmu o "Twerpsach" - na to liczyłem ;D... Ta końcówka o pilotach hobbystach to jakby na czasie ;D [piwo]

Offline maestrobis

• **
« Odpowiedź #14, 03 wrz 2016, 10:54 »
Mam utwór z gotową zrobioną przez kogoś rozpiską palców i są tam takie zapisy przy kolejnych nutach:  1 2 3 4 5 3 +4 3 +2 
Co znaczą te numerki z plusem ? czy to może oznacza użycie 4 lub 5 rzędu guzików, a reszta bez to rzędy 1,2,3 ?