Autor Wątek: "Dede de Montmartre" - którymi palcami zagrać ten fragment?  (Przeczytany 4207 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline and234

jak zagrać te takty? dopiszcie palcowanie, proszę, bo jakoś niezgrabnie mi to wychodzi. To z walczyka "Dede de Montmartre". Przykład: https://www.youtube.com/watch?v=Dl28xBRm7Hc

Offline Krystyn

• Konto usunięte na prośbę użytkownika
  • *
Ja bym zagrał tak, ale może jakiś prawdziwy akordeonista poda coś lepszego.

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
Ja bym zagrał tak, ale może jakiś prawdziwy akordeonista poda coś lepszego.

To chyba optymalny układ palców  [piwo]
Nie dotyczy guzików  :(

Offline and234

a co myślicie o przełożeniu na 4?

Offline Andrea Martelli

• VIP
Zerknij w Kulpowicza tam są prawidłowe rozwiązania palcowania,uczniowie w szkole muzycznej uczą się palcowania właśnie z tej książki.. :) a nie gdybanie,palce się źle przyzwyczają i będziesz  błędnie palcował każdy utwór...[akordeon]

Offline Krystyn

• Konto usunięte na prośbę użytkownika
  • *
Tu nie ma co myśleć ! Każdy ma inna budowę ręki i inne ustawienia będą dla niego wygodniejsze. Możesz teraz grać tak , jak Tobie najwygodniej! Ale...
Dla mnie podkładanie czwartego palca na "B"  byłoby bardzo niewygodne. Za bardzo musiałbym wykręcać rękę. Poza tym - w utworze wolnym jest to do zrobienia , w szybkim może być trudniej. No i nie przyzwyczaja do prawidłowych odruchów. :) ( najczęściej z białego na czarny podkłada się trzeci , a w szybkich tempach  nawet drugi palec, bo jest mniejsze wygięcie ręki.) Tak mnie uczyli na fortepianie , na akordeonie też mi się sprawdzało , ale niech to już podsumuje  jakiś "zdecydowanie akordeonista" ! Bo na "kaście" jam amator. :)
PS.Ale w tym przykładzie , który podajesz , takiego układu melodii jak w nutach nie mogę znaleźć...  :(
« Ostatnia zmiana: 16 wrz 2016, 10:12 wysłana przez Krystyn »

Offline Sztyc

• Konto usunięte z uwagi na naruszenia regulaminu
  • *
Zgadzam się z Krystynem gra się żeby było jak najwygodniej , chyba że jest to ćwiczenie mające na celu uaktywnienie wszystkich paluchów i nauczenie ich klawiatury.
Jeżeli to ma być li tylko ćwiczenie to można w pierwszym takcie zrobić 5-1 3-1 5-1 tak ułożona dłoń / pierwszy palec na F , piąty na C / naciska dokładnie te klawisze nad którymi są palce i piąty jako najsłabszy ma robotę.
w ostatnim takcie "toże " naturalne ułożenie powoduje że na F przypada nie drugi a trzeci paluch ale to zależy co tam dalej stoi w nutach.

Offline Marcel

• Administrator
gra się żeby było jak najwygodniej

Zgadzam się, że powinno się grać tak, aby było jak najwygodniej, ale w momencie, gdy ma się chociaż biegłość w gamach i pasażach z tzw. standardowym palcowaniem. Jeżeli ktoś gra wszystko jednym palcem i uważa, że tak jest mu najwygodniej (bo zwyczajnie nie zna innych możliwości), to raczej nie jest dobrym pomysłem, aby mu radzić, aby "grał tak jak mu najwygodniej". Przykład oczywiście ekstremalny, ale powinien dać do myślenia, że nie zawsze, to co "wydaje się najwygodniejsze" jest faktycznie "najwygodniejsze", a może to prowadzić do złych nawyków, które ciężko będzie usunąć.

O tym wszystkim jest osobny temat - Palcowanie rozpisane przy nutach.
Ewentualną dalszą dyskusję proszę kontynuować w tamtym wątku.

Wracając do przykładu o który zapytał and234, to podobnie bym rozpisał palcowanie, jak Krystyn.

Offline and234

Bardzo dziękuję za odpowiedzi, przystępuję do wprawek. Jak opanuję - nagram tego walczyka, bo okropnie mi się podoba.
Dodaję nuty refrenu, gdzie występuje ten fragment.