Autor Wątek: Bulwarowe brzmienie / Brillance (Brill) / -8/8+ bez 8 strojonej na zero  (Przeczytany 16300 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cinszcz

• VIP
Bulwarowe brzmienie to dla mnie 2 skrajne ósemki, bez tej strojonej na czysto. Nawet polubiłem to brzmienie, chyba bardziej od musette  :D

Offline Accordion

• Serwisant Akordeonów
Dzięki Marcel za umieszczenie linku do tego nagrania na YouTube, ponieważ wybrany register w tej prezentacji akordeonu Horch był spowodowany właśnie przypuszczeniem, że ktoś kiedyś zapyta o bulwarowe brzmienie i osobom zainteresowanym miałem przedstawiać to nagranie na dwóch rozstrojonych ósemkach, a Horch idealnie się do tego nadawał, gdyż jest wyposażony w taki register -8/8+ bez 8semki strojonej na zero.

Offline folk

• *
Mam trzychórową osiemdziesiątkę 16/8/8+. Czy dobrze rozumiem, że po odstrojeniu 8 o tyle samo co mam odstrojoną 8+ tylko w przeciwną stronę, zrobi mi się brzmienie bulwarowe 16/-8/8+ ?
« Ostatnia zmiana: 21 lut 2015, 22:11 wysłana przez folk »

Offline dzidek1965

• VIP
Folk, tak jest, jak mówisz.
« Ostatnia zmiana: 22 lut 2015, 07:53 wysłana przez dzidek1965 »

Offline folk

• *
Dziękuję dzidek. Tak podejrzewałem tylko nie byłem pewny, bo nie stroiłem nigdy na bulwar tylko zawsze stroiłem na tremolo, a nie chciałem głupio ryzykować. W sposób, który podałem krzywa odstrojenia obu ósemek będzie symetryczna, czyli powinno być dobrze i do strojenie będzie tylko jeden chór, a nie dwa.

Offline dzidek1965

• VIP
Ja stroiłem do minus i plus 20 centów.Oczywiscie,u góry mniej. Takie odstrojenie (same dwie ósemki o 40 centów nie brzmi za ładnie) ,ale z fagotem super.Na początek zrób mniejsze odstrojenie.

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
Zapominacie Koledzy że w registrach jest 16" ,8" -czysta. W momencie kiedy jest ten register włączony nie będzie to fajnie brzmnieć (moim zdaniem) W każdym ustawieniu dwóch chórów, oprócz 16" będzie słychać tremolo, mniejsze lub większe.

Offline dzidek1965

• VIP
Na dwóch zmianach  w kanciaku zabrzmi fajnie.

Offline Marcel

• Administrator
Zapominacie Koledzy że w registrach jest 16" ,8" -czysta. W momencie kiedy jest ten register włączony nie będzie to fajnie brzmnieć (moim zdaniem)

guralband myślę, że nie będzie tak źle, skoro producenci robią takie ustawienie (16' + odstrojona 8') fabrycznie. Np. tutaj jest to nazwane jako "sax":

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
Skoro tak robią.... :(  Jak widać każdy producent inaczej oznacza swoje ustawienia (opisuje). Vibrato wcześniej omawiane jako "bulwar", Trampet (trąbka?) bulwar + basson(16"). Jedno co chyba jest niezmienne to Tutti lub Master  ;D

Offline brebir

• VIP
Jedno co chyba jest niezmienne to Tutti lub Master  ;D

U mnie w Marottcie, register z takim oznaczeniem jak "master", nazywa się "melodion" a "master" ma jeszcze jedną kropkę u góry. :)

Offline Marcel

• Administrator
Brebir, "master" czy "tutti" oznacza wszystkie dostępne chóry grające na raz.

Na tym diagramie, kilka postów wyżej, akordeon jest 4 chórowy (LMMM), a Twój jest 5 chórowy (LMMMH), więc jest jeszcze jeden chór więcej w "tutti" :)

Korzystając z okazji wspomnę o wątku:

Offline brebir

• VIP
Jak to mówi "nasz" Mareczek, "ot mądrego to i miło posłuchać". :)

Offline Jurek_klodzko1

• VIP
Brebir nagraj coś na dwóch skrajnych ósemkach  ;D  [piwo]  [akordeon] (13 regestr od góry)