Autor Wątek: Od czego zależy jakość głosów?  (Przeczytany 11528 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jurek_klodzko1

• VIP
Odp: Od czego zależy jakość głosów?
« Odpowiedź #15, 16 lut 2016, 22:59 »
Co jest najtrudniej skopiować z tych parametrów  które wymieniłeś ?? przez hipotetyczną firmę pragnącą robić porównywalne głosy z najlepszymi ??
Inaczej czego się nie da skopiować aby otrzymać takie same parametry ??
Ze stopem nie ma problemu. Spektrometrem robi się analizę chemiczną metalu. Skład będzie znany. Co do reszty pozostają wyłącznie gabaryty.

Offline Sztyc

• Konto usunięte z uwagi na naruszenia regulaminu
  • *
« Odpowiedź #16, 16 lut 2016, 23:17 »
Bingo...
Pytanie >:(.....dlaczego jedne są lepsze inne gorsze ??

Offline Jurek_klodzko1

• VIP
« Odpowiedź #17, 16 lut 2016, 23:24 »
Może niektóre są tylko przereklamowane........................  :'(

Offline Sztyc

• *
« Odpowiedź #18, 17 lut 2016, 05:48 »
Podobno słychać to na własne uszy....więc reklama nie ma tu nic do rzeczy może mieć wpływ marki na cenę ale skoro mówi się "że ma głosy najlepsze głosy" to się mówi.

Offline Jurek_klodzko1

• VIP
« Odpowiedź #19, 17 lut 2016, 11:05 »
Podobno słychać to na własne uszy....więc reklama nie ma tu nic do rzeczy może mieć wpływ marki na cenę ale skoro mówi się "że ma głosy najlepsze głosy" to się mówi.
Ale nie słychać samego stroika tylko dźwięk, na który składa się wiele czynników...................

Offline Sztyc

• *
« Odpowiedź #20, 17 lut 2016, 12:24 »
Idąc tym tokiem myślenia bez sensu jest pisanie o wysokiej jakości stroików które same w sobie nic nie znaczą, a dopiero w połączeniu z resztą stają się wysokiej klasy ale już instrumentem.
Jesteśmy coraz bliżej definicji  [piwo]

Offline niedarady

« Odpowiedź #21, 17 lut 2016, 13:11 »
Co jest najtrudniej skopiować z tych parametrów  które wymieniłeś ?? przez hipotetyczną firmę pragnącą robić porównywalne głosy z najlepszymi ??
Inaczej czego się nie da skopiować aby otrzymać takie same parametry ??
Ze stopem nie ma problemu. Spektrometrem robi się analizę chemiczną metalu. Skład będzie znany. Co do reszty pozostają wyłącznie gabaryty.
Wojtek, skład będzie znany, ale sposób obróbki to już na pewno tajemnica.
Temperatura wytopu ?
 Kute czy walcowane ?
ile razy przekuwane ?
 w jaki sposób hartowane ?
W jakiej temperaturze odprężane?
Odpowiedzi na te przykładowe pytania są owiane tajemnicą producenta. Myślę też, że gatunek materiału płytki stroika też ma wpływ na jakość głosu.

Offline Sztyc

• *
« Odpowiedź #22, 17 lut 2016, 15:16 »
Taka argumentacja mnie przekonuje.....coś podobnego jak miecz i miecz samurajski...
choć jaka tajemnica  technologiczna to musi być aby w dzisiejszych czasach była tajemnicą.

Offline emeryt

• VIP
« Odpowiedź #23, 17 lut 2016, 16:58 »
Krzychu (Sztyc), nie mogłem się powstrzymać, żeby nie docenić trzeciej części Twojego zdania.

Offline Sztyc

• *
« Odpowiedź #24, 17 lut 2016, 17:47 »
Emilu (emeryt) ciekaw jestem Twojej opinii w tym temacie..wiem że to akademicka dyskusja która niczego nie zmieni i nie warto strzępić języka.....ale czytając różne opisy akordeonów gdzie jako jeden z ważniejszych elementów podnoszone jest jakość głosów zwłaszcza tych najlepszych...zastanowiło mnie dlaczego tak jest.
Jak dotychczas wychodzi mi że nie ma problemu ze zrobieniem najlepszego głosu po przez kompozycję i obróbkę stali ale dopiero umieszczenie go w odpowiedniej komorze rezonansowej daje pożądany efekt.
I tak" najlepsze " głosy umieszczone w sośninie....na nic się zdają i odwrotnie, świetnie dobrane elementy drewniane pudła z niestarannie wykonanymi głosami też nie zagrają ?
Jednak najczęściej pisze się o stroikach, a cała reszta mająca duży wpływ na końcowy efekt  pomijana jest.

Offline emeryt

• VIP
« Odpowiedź #25, 17 lut 2016, 18:43 »
Krzychu (Sztyc), ja też nie chciałbym rozkręcać dyskusji, ale moje zdanie jest w pełni zgodne z Twoim. Nie sądzę, że manufaktury akordeonowe mają własne huty, w których wytrapiają stal wg znanych tylko sobie technologi i obrabiają cieplnie wg własnych potrzeb. Wydaje mi się, że kupują stal określonego gatunku produkowanego i skatalogowanego przez huty, ustalonego w oparciu o własne doświadczenia i z tegoż to materiału produkują stroiki. Również obróbka cieplna czy cieplno-chemiczna nie jest możliwa do wykonania w sposób taki jak to realizują zakłady obróbki cieplnej metali. Przecież w zakładach metalurgicznych stal hartuje się, odpuszcza, nawęgla, nasyca strukturę wodorem, hartuje indukcyjnie powierzchniowo i wiele innych procesów uszlachetniania, które wymagają ogromnych reżimów technologicznych, których nie ma możliwości spełnić właściwie w sposób uproszczony. Chyba wystarczy moich wypocin, bo i tak na pewno zostanę zakrzyczany.

Offline Sztyc

• *
« Odpowiedź #26, 17 lut 2016, 19:08 »
Więcej wiary.....Emilu więcej wiary.... [piwo]

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #27, 17 lut 2016, 19:17 »
Idąc tym tokiem myślenia bez sensu jest pisanie o wysokiej jakości stroików które same w sobie nic nie znaczą, a dopiero w połączeniu z resztą stają się wysokiej klasy ale już instrumentem.
Jesteśmy coraz bliżej definicji  [piwo]

Sztyc, ja to widzę w taki sposób, że w tym wątku poruszane są dwa tematy:
- jakości głosów
i
- jakości pozostałych elementów wypływających na brzmienie instrumentu

to tak jakby dyskutować o
- jakości strun (same "struny" podobnie jak same "głosy" nie zabrzmią)
i
- jakości instrumentu w którym są one użyte

Jedno i drugie ma wpływ na końcowe brzmienie instrumentu,
ale to są różne rzeczy.

Innymi słowami... jeżeli weźmiemy najlepsze głosy z najwyższej półki i wsadzimy je w najgorszy na świecie akordeon... taki powiedzmy z tekturowymi głośnicami i tekturową obudową to mimo, iż ten instrument będzie brzmiał bardzo kiepsko... to nadal będzie miał najlepszej jakości głosy.

Offline szkodnicus

• 23.04.1977 - 01.05.2017, VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #28, 17 lut 2016, 19:29 »
Tylko to rozsadny wlozy dobre glosy do 'kartonu. Ja to widze tak. Nie brakuje takich co eksperymentuja. To jest fajne. Np do tanszego wlozyc dobrej jakosci glosy. Grzej jesli ktos chce nas okancic I do markowego wlozy gorsze glosy. To juz profanacja albo oszustow.

Offline Sztyc

• *
« Odpowiedź #29, 17 lut 2016, 19:50 »
Podsumuję jeszcze raz.
Jakość głosu zależy od...... materiałów z jakich został wykonany oraz precyzji wykonania kropka.
Dobrze wykonany głos zawsze będzie dobrym głosem czy będzie leżał na stole czy będzie zabudowany w akordeonie
ale....ale......żeby cały nakład pracy nad dobrym głosem został ukoronowany potrzeba jest całej reszty równie dobrej i precyzyjnie wykonanej.

Dziękuję za dyskusję. [piwo]