Autor Wątek: Długość pasków akordeonu  (Przeczytany 10457 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Danio

• *
Długość pasków akordeonu
« 31 sty 2014, 14:26 »
Jak to jest jeżeli chodzi o długość pasków akordeonu? Któryś ma być dłuższy? Lewy czy prawy? Jak to jest i dlaczego?

Offline Pedro

• *
Odp: Długość pasków akordeonu
« Odpowiedź #1, 01 lut 2014, 17:13 »
Lewy pas powinien być krótszy od prawego.

Korpus akordeonu musi być przesunięty na lewą stronę tułowia tak, aby był oparty o lewe udo. A zatem prawy pasek musi być o tyle dłuższy, aby to oparcie umożliwić. Lewy zaś tak krótki, aby w tej pozycji ustabilizować akordeon. Paski trzeba wyregulować tak, aby akordeon dobrze trzymał się tułowia, ale też, aby nie był zbyt ścisło przytwierdzony i nie powodował uczucia ściśnięcia, niewygody czy choćby skrępowania.

Offline Danio

• *
« Odpowiedź #2, 04 lut 2014, 18:13 »
Nie daje mi spokoju jedna rzecz. Ten lewy dłuższy pasek ma sens przy grze na siedząco, a jak jest przy graniu na stojąco? Nie powinny być wtedy równe paski?  Czyli wychodzi na to, że należy zmieniać długości pasów do gry na siedząco i do gry na stojąco? Jak Wy macie u siebie?

Offline Krystyn

• Konto usunięte na prośbę użytkownika
  • *
« Odpowiedź #3, 04 lut 2014, 20:58 »
Teorii może być wiele , ale najważniejsza jest zawsze wygoda i dopasowanie trzymania instrumentu do potrzeb i predyspozycji grającego!
Załóż akordeon w pozycji stojącej i dopasuj paski tak , żeby Tobie grało się wygodnie i nic Tobie w czasie gry nie cierpło ani nie uwierało.
To jest jedyne kryterium każdego trzymania instrumentu.
I nie chodzi tu tylko o akordeon. Wiele dawnych "szkół" trzymania np. skrzypiec czy wiolonczeli zdeprecjonowało się właśnie dlatego , że sztywne trzymanie się jakiegoś schematu częściej ograniczało grających , niż im pomagało.
Współczesne szkoły posiłkują się metodami, które zastosował mój trzeci z kolei Profesor od wiolonczeli na moje pytanie:"Jak właściwie prawidłowo powinno się trzymać   smyczek?"
Podał mi smyczek i powiedział krótko:"Chwyć!"
...chwyciłem..
Na to Profesor:"Ty - tak!"
Jako przykład bezmyślności może służyć fakt , że w pewnym okresie znakomity  rosyjski wiolonczelista Mścisław Rostropowicz, który zawsze stosował bardzo długą nóżkę do wiolonczeli i trzymał ją bardzo płasko , zaczął stosować nóżkę łamaną , która położenie wiolonczeli dawała bardzo płaskie , za to nie wystawała już tak potwornie do przodu , gdyż załamanie zaraz przy gnieździe powodowało , że praktycznie regulowało się ją w pionie i w ogóle prawie nie wystawała!
Wtedy właśnie "niepoprawnego politycznie" Rostropowicza "wyrzucono" ze Związku Radzieckiego.
Natomiast "krzywe nóżki" stały się hitem nie tylko w Związku Radzieckim, ale i w całej wschodniej Europie.
Większość trzymała płasko wiolonczele , tłumacząc to lepszym dociskaniem i prowadzeniem smyczka , bardziej naturalnym ułożeniem lewej ręki itp. teoriami.
Dopiero po latach wyszło na jaw , że Rostropowicz trzymał płasko wiolonczelę tylko dlatego , że w młodości złamał sobie rękę , która źle się zrosła i takie trzymanie było dla niego jedynie możliwe , aby mógł grać  !...
Tak więc - wszystko opiera się na indywidualnym dobraniu odpowiedniej pozycji podczas grania , oczywiście posiłkując się sprawdzonymi przez lata wzorcami , ale dostosowując je do swoich potrzeb i budowy ciała.
Mam nadzieje , że mimo "gadulstwa" zmieściłem się w temacie"... :)
Pozdrawiam.

Offline Danio

• *
« Odpowiedź #4, 06 lut 2014, 11:38 »
Bardzo dziękuję Krystyn.

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #5, 02 mar 2014, 13:40 »
« Ostatnia zmiana: 02 mar 2014, 16:29 wysłana przez Marcel »

Offline emeryt

• VIP
« Odpowiedź #6, 02 mar 2014, 16:27 »
W mojej młodości specyficzne mocowanie akordeonu proponował L. Puchnowski w wydanej przez siebie "szkole miechowania i artykulacji akordeonowej". Ja to przez jakiś okres stosowałem ten sposób i  wtedy wydawało mi się że jest dobre mocowanie, ale od tej pory wiele się zmieniło (w zakresie miechowania szczególnie), stosunek do sposobu mocowania instrumentu też uległ zmianie. Jaki obecnie sposób proponują akademie muzyczne? 

Offline Mint

• *
« Odpowiedź #7, 04 cze 2014, 14:20 »
A w mniejszych akordeonach dajmy na to 80tkach lub 60tkach, jak ustawiacie pasy? Tak, aby przy grze na siedząco akordeon był na kolanie, czy aby był pod szyją na takiej wysokości jak macie normalnie 120tkę?

Offline dzidek1965

• VIP
« Odpowiedź #8, 04 cze 2014, 14:38 »
Ja mam lewy pas sporo krótszy,by akordeon dobrze przylegał.Prawy dłuższy,bo wtedy wygodniej się gra-klawiatura jest bardziej w lewo i nie trzeba specjalnie odchylać ręki w prawo,bo to niewygodne.