Ankieta

Według mnie to:

hit i super sprawa
4 (30.8%)
kit i kicz
9 (69.2%)

Głosów w sumie: 13

Autor Wątek: Granie na akordeonach elektronicznych barwami nieakordeonowymi - hit / kit?  (Przeczytany 10072 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcel

• Administrator
Co uważacie o graniu na akordeonach elektronicznych barwami dźwięku, które nie mają nic wspólnego z akordeonem np.: jakieś skrzypce, trąbki, saksofony i inne syntezatory?

Każdy oczywiście inaczej może odbierać taką muzykę, ale czy konkretnie dla Was: jest to hit, czy szczyt kiczu?

np. akordeon brzmiący w taki sposób
https://youtu.be/d3ss5u96oD0?t=2m

Offline Wojgra9

Jak kiedyś byłem w Krynicy to słuchałem pewnego Pana grającego na Rolandzie 3  różne utwory i na różnych ustawieniach  ( trąbka, sax i inne ) . Na żywo to jest jeszcze do słuchania. Ale z płyt czy z komputera to już nie to.

Offline Dolce

• *
Syntezator to syntezator, nieważne czy w formie tradycyjnego klawisza czy z szelkami i miechem.
Na syntezatorze, podobnie jak na instrumencie akustycznym, można grać koncertowo jak i kompletnie chłamowato.
Można kupić syntezator w cenie nowego koncertowego akordeonu a można kupić casio w sklepie z zegarkami. Dokładnie tak samo jest z zakupem instrumentów akustycznych.
Wszystko zależy od tego kto ma jakie zapotrzebowanie na konkretny rodzaj muzyki a ciekawym pytaniem mogło by być: czy wielbiciel przeciętnego rocka mniej przeżywa słuchaną muzykę niż koneser koncertów kameralnych.
Im jestem starszy tym łagodniejszy w ocenianiu gustów innych. Pomijam oczywiście gatunki, których po prostu nie zaliczam w ogóle do muzyki, bo to jest oczywisty chłam w stylu np. jarmarcznych ozdóbek.

Offline Kumar

• VIP
    • Kumarowaty
W pełni się zgadzam. Jeżeli ktoś potrafi wykorzystać możliwości sprzętu, to niech tego używa. Panu z filmu tego odmówić nie można.

Offline Marcel

• Administrator
Jeżeli ktoś potrafi wykorzystać możliwości sprzętu, to niech tego używa.

O ile robi to z głową to jasne. Tylko w pytaniu chodziło mi o coś trochę innego, czy Wy jako słuchacze wolelibyście usłyszeć utwór na akordeonie elektronicznym, który brzmieniem stara się naśladować jakiś akordeon akustyczny, czy który brzmi jak zupełnie inny instrument, a nie akordeon.

Offline Kumar

• VIP
    • Kumarowaty
To nie takie proste pytanie. Najpierw trzeba było by porównać. Myślę że w tym pytaniu nigdy jednoznacznej odpowiedzi nie będzie.

Offline Wojgra9

Zgadzam się z Kumarem

Offline Sztyc

• Konto usunięte z uwagi na naruszenia regulaminu
  • *
Zależy kto jest słuchaczem i jaki ma słuch muzyczny. Ciekawe ile osób by się zorientowało na czym jest wykonywany utwór gdyby leciało same audio. Taki test byłby bardzo ciekawym doświadczeniem.

Offline Marcel

• Administrator
Zależy kto jest słuchaczem i jaki ma słuch muzyczny.

Każdy oczywiście inaczej może odbierać taką muzykę,
ale czy konkretnie dla Was ...

Offline Krystyn

• Konto usunięte na prośbę użytkownika
  • *
A ja sądzę , że jest to po prostu przeznaczone dla tych , którzy są  akordeonistami , a nie potrafią grać na klawiszach. To jakby nieco poszerzało ich możliwości. Oczywiście podczas gry w zespole. Nie trzeba wtedy szukać klawiszowca.
Wtedy miałoby to jakiś sens. Bo do gry solo - gadżet reklamowy...

Offline Sztyc

• *
Odpowiadając wprost mnie to nie przeszkadza i sam bardzo bym chciał mieć taki akordeon.
Dla mnie to nie jest kicz raczej pokazanie  możliwości technicznych i ułatwianie sobie życia.

« Ostatnia zmiana: 14 gru 2016, 14:34 wysłana przez Sztyc »

Offline Janucik

• *
Akurat ten akordeonista wykorzystuje sprzęt perfekcyjnie i z wyczuciem, i kilka jego nagrań mam nawet w swoich ulubionych. Chyba po to zaprzęgnięto elektronikę do akordeonu, żeby mógł brzmieć inaczej, bo jak nie, to po co?...

Offline Krystyn

• Konto usunięte na prośbę użytkownika
  • *
To jest - jak już ktoś słusznie zauważył - "parapet" na szelkach. Ale trzeba być wybitnym akordeonistą , żeby zagrać na akordeonie podobnie jak na klawiszach. Bo jednak technika trochę inna - mam na myśli ograniczenia lewej ręki (choćby przewroty akordów , czy łączenie akordów najbliższą drogą,  rozłożone akordy, bas Albertiego  lub uzupełnienie melodii prawej ręki lewą .)
 A to już nie to brzmienie...

Offline Sztyc

• *
To jest - jak już ktoś słusznie zauważył - "parapet" na szelkach. Ale trzeba być wybitnym akordeonistą , żeby zagrać na akordeonie podobnie jak na klawiszach. Bo jednak technika trochę inna - mam na myśli ograniczenia lewej ręki (choćby przewroty akordów , czy łączenie akordów najbliższą drogą,  rozłożone akordy, bas Albertiego  lub uzupełnienie melodii prawej ręki lewą .)
 A to już nie to brzmienie...

ja rozumiem pytanie inaczej nie porównujemy akordeonu z akordeonem  tylko np. trąbką , tam nie ma basów ani przewrotów w przód czy w tył  ;D ze skrzypcami , mandoliną i innymi nie klawiszowymi instrumentami które to można wyczarować z akordeonu.