Autor Wątek: Jak rozpoznać, która głośnica, to który chór?  (Przeczytany 6381 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukasz198821

Jak rozpoznać chóry patrząc na głośnice? badałem sprawę włączając pojedyncze chóry - L,M,H obserwując jednocześnie, które zasuwy się zamykają i którą są otwarte i na każdym chórze otwiera się po jednym rzędzie, jak to rozgryźć co jest czym oraz jak najprościej wyłapać odstrojoną ósemkę? próbowałem wyłapać to badając po kolei dźwięki, ale część jest jakby strojona na 444 hz - niskie dźwięki, a część na 440 hz, moim zdaniem ma to związek z odstrojoną ósemką, ale chciałbym mieć pewność.

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
« Ostatnia zmiana: 25 cze 2015, 09:57 wysłana przez guralband »

Offline lukasz198821

Odp: Jak rozpoznać, która głośnica, to który chór?
« Odpowiedź #2, 25 cze 2015, 10:10 »
No właśnie nie bardzo, jest opis głośnic jako L,M,H ok to rozumiem, ale jak np. przełączam regestrami to włącza się pół jednej głośnicy pół drugiej, dlaczego?

Offline emeryt

• VIP
« Odpowiedź #3, 25 cze 2015, 10:55 »
Z jednej głośnicy otwiera klapy białych klawiszy, z drugiej zaś klapy klawiszy czarnych.

Offline lukasz198821

« Odpowiedź #4, 25 cze 2015, 11:04 »
w jednej otwiera czarne klawisze + f, w drugiej białe oprócz f. I jest tak, są dwie głośnice w połowie strojone na 440, w drugiej połowie na 444, i dwie w całości na 440.

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #5, 25 cze 2015, 11:08 »
No właśnie nie bardzo, jest opis głośnic jako L,M,H ok to rozumiem, ale jak np. przełączam regestrami to włącza się pół jednej głośnicy pół drugiej, dlaczego?

1. Możesz mieć nie wyregulowane suwaki (zasówki komór stroików) od regestrów,
2. Wykonano specjalnie aby zrobić dodatkowo efekt tremola, rozstrojenia, przedmuchu czy jeszcze czegoś innego. Niepełne otworzenie suwaka powoduje mniejszy przepływ powietrza i efekt może być różny. Począwszy od zmiejszenia głośności danego chóru po niestrój lub podwyższenie stroju.

Odnośnie który chór jest który :  widzisz który jest który przyciskając klawisz i spoglądając  który otwór jest otwarty i przekładając to na ułożenie głośnic

Jeżeli spojrzysz na głośnice na dolną część (najwyższe dźwięki) największe stroiki są od 16" fagotu a najmniejsze od 4" piccolo, średnie są od 8" fletu. A który jest od tremolo to albo spoglądając pod klapki co masz na zdjęciach poniżej lub słuchając jak masz stary akordeon i regestry na gryfie.

http://i.imgur.com/ZkjGaoJ.jpg
Jak rozpoznać, która głośnica, to który chór?

16" czyli fagot

http://i.imgur.com/yX2LTlJ.jpg

otwarta ta sama "dziura (16") na górnym rzędzie i na dolnym rzędzie klapek (dekawek)

http://i.imgur.com/fHSN9BI.jpg

8" czyli flet

http://i.imgur.com/08k3d04.jpg

4" czyli piccolo

http://i.imgur.com/fgGlKfm.jpg

tremolo czyli 8" + 8""

Chyba to dosyć obrazowo przedstawiłem. Trzeba to jeszcze przełożyć na położenie dźwięku na głośnicy  :)

« Ostatnia zmiana: 25 cze 2015, 11:13 wysłana przez guralband »

Offline lukasz198821

« Odpowiedź #6, 25 cze 2015, 11:15 »
1. Suwaki są dobrze wyregulowane, działają perfekcyjnie.
2. Rozumiem, że chodzi o efekt tremola, ale czemu jest pół głośnicy w stroju 444 drugie w 440, a nie zrobione tego tak, żeby jedna głośnica była w 440, a druga w 444? rozumiem też, że wynika to z działania klawiatury, ale jak to stroić w takim razie, wiem też że jedna ósemka jest strojona na czysta, druga odstrojona, nie mogę wykryć która jest odstrojona.

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #7, 25 cze 2015, 11:20 »
..........
2. Rozumiem, że chodzi o efekt tremola, ale czemu jest pół głośnicy w stroju 444 drugie w 440, a nie zrobione tego tak, żeby jedna głośnica była w 440, a druga w 444? rozumiem też, że wynika to z działania klawiatury, ale jak to stroić w takim razie, wiem też że jedna ósemka jest strojona na czysta, druga odstrojona, nie mogę wykryć która jest odstrojona.

A to ciekawe że masz pół głośnicy w 440 a pół w 444  ???

Offline lukasz198821

« Odpowiedź #8, 25 cze 2015, 11:23 »
No i właśnie o to mi chodzi, bo zawsze wydawało mi się że stroi się kompletem, jedna głośnica 440 druga 444 i jest ok, ta jest na czysto, druga tremolo. A czemu to zrobione jest w ten sposób? z tym mam problem, jeżeli by była jedna strojona w komplecie na 440, druga na 444 to jest jasna sytuacja. To masz 16,8,8,4 ale teraz mam problem jak to jest zrobione.

A według mechanizmu regestrowego wygląda to tak:
1. Przy naciśnięciu pierwszego wyboru z kropką najwyżej otwierają się komory pierwsza i piąta,
2. Przy naciśnięciu regestru z kropką na środku otwierają się komory drugi i szósta,
3. Przy naciśnięciu regestry z kropką na dole otwierają się komory czwarta i ósma,
4. Przy naciśnięciu regestru MM otwierają się komory 2,3,6,7.

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #9, 25 cze 2015, 11:44 »
A według mechanizmu regestrowego wygląda to tak:
1. Przy naciśnięciu pierwszego wyboru z kropką najwyżej otwierają się komory pierwsza i piąta,
2. Przy naciśnięciu regestru z kropką na środku otwierają się komory drugi i szósta,
3. Przy naciśnięciu regestry z kropką na dole otwierają się komory czwarta i ósma,
4. Przy naciśnięciu regestru MM otwierają się komory 2,3,6,7.

1.4" piccolo
2.8"
3.16"
4. 3-7 komora odstrojona 8"

Masz dokładnie to samo z tremolem i 8" co na zdjęciach powyżej.  :D

Offline lukasz198821

« Odpowiedź #10, 25 cze 2015, 11:51 »
Dziękuję bardzo za szczegółową odpowiedź, teraz pytanie jak to się stroi biorąc pod uwagę fakt, że jest po połowie głośnicy 440,444, potraktować to taśmą malarską rozpisać dźwięki po jednej stronie 440, po drugiej stronie 444 i stroić na zmianę raz jedną głośnicę raz drugą jako komplet (440), później kolejny zestaw 444?

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #11, 25 cze 2015, 21:41 »
A czy możesz zrobić parę zdjęć głośnic i na zdjęciu zaznaczyć te stroje ?

Przykładowe stroje z serwisówki Hohnera:

http://i.imgur.com/ROO1BgY.jpg

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #12, 25 cze 2015, 21:42 »
Fajne zestawienie. Dzięki!

Offline lukasz198821

« Odpowiedź #13, 25 cze 2015, 22:36 »
Zestawienie piękne czegoś takiego też szukałem, postaram się jutro pisać wszystko na głośnicach i dodam zdjęcia. Dziękuję za zestawienie.