Autor Wątek: Jak się nazywają części akordeonu, na których osadzone są głośnice ze stroikami?  (Przeczytany 3672 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
A przy okazji ja też odpowiem zagadką: jak się nazywają te części akordeonu, na których osadzone są głośnice ze stroikami? (innymi słowy, te części, które są przymocowane do miecha z obu jego stron?

Głośnice ze stroikami są przymocowane do płyt rezonansowych-dyszkantowej i basowej a same płyty są osadzone w korpusach.

Offline frantek

• VIP
Też jeszcze nie :-) a przynajmniej nie padła odpowiedź, o której sądzę, że jest właściwa

Offline marek1

Bardzo mi się podobają te zagadki.Frantek,tak mi się wydaje,że skoro jest miech to powinien być KORPUS??

Offline frantek

• VIP
Taką odpowiedź - tzn. korpus, korpusy, podał też guralband i zapewne jest ona poprawna; mnie jednak chodzi o inną nazwę tych części - jakby wam to ułatwić - taką bardziej lotną?

Offline Krystyn

• Konto usunięte na prośbę użytkownika
  • *
... brygada...?   ;D

Offline frantek

• VIP
Krystyn - chodzi mi o lotność związaną raczej z powietrzem, aniżeli z końmi :-))

Offline Krystyn

• *
Latałem na szybowcach , motolotniach i ultralight'ach , ale nic mi się nie kojarzy...  :D

Offline frantek

• VIP
No to podpowiadając - poruszałeś się na skrzydłach - czego?

Offline Krystyn

• *
...poetycki tytuł : na skrzydłach wiatru ...  :)
W organach jest wiatrownica...

Offline frantek

• VIP
Otóż to! zdobywasz duży punkt. Ja nie wiem na pewno, czy termin "wiatrownica" legalnie używany w stosunku do organów, może być "per analogia" przeniesiony do akordeonu, tym niemniej funkcjonalnie ten element jest w istocie bardzo podobny, a zaczerpnąłem tą wiedzę z pewnej książeczki, traktującej o naprawie akordeonów. Odnośny fragmencik poniżej :