Autor Wątek: Antoniusz222 (Antoni Tełewiak)  (Przeczytany 21518 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jurek_klodzko1

• VIP
Odp: Antoniusz222 (Antoni Tełewiak)
« Odpowiedź #30, 12 cze 2016, 11:16 »
Tadeusz, dzięki za publikację materiału w odcinkach.
Cieszę się, że znalazło się pośród nich jedno z użyciem przez Antoniusza222 akordeonu  [brawo] [piwo] [akordeon]

Offline konrad99

• *
« Odpowiedź #31, 18 gru 2019, 23:41 »
Byłbym wdzięczny, jeśli ktoś poznaje melodie zagrane tutaj, serdecznie dziękuję za podane tytuły i czas na nagraniu, w jakim ona występuje, bo podobają mi się wszystkie. Pozdrawiam.

Wiązanka melodii włoskich - cover by Antoniusz - akordeon Roland FR-3x cz.4 accordion
https://www.youtube.com/watch?v=AAsDJOKy5l8

Offline Krystyna

• *
« Odpowiedź #32, 19 gru 2019, 03:02 »
Konrad99, napiszę to, co w tej chwili wiem...

1. [0.10] - "Papaveri e papere", kompozytorzy: M. Panzeri, N. Rastelli, V.Mascheroni

2. [0.58] - to raczej melodia popularna, nie znam autora, w Polsce znana oczywiście w wielu wersjach jako "Siekiera motyka" np. w filmie "Zakazane piosenki"

3. [1.20] - nie znam odpowiednika włoskiego, w Polsce znana jako "Piosenka z przedmieścia" z filmu ?Dwa żebra Adama?

4. [2.22] - "Azurro", piosenka Adriano Celentano, kompozytor Paolo Conte

5. [3.16] - "Il tempo se ne va", piosenka Adriano Celentano, kompozytor Toto Cutugno

6. [3.44] - "L'Italiano", piosenka Toto Cutugno, on też jest kompozytorem

7. [4.10] - "Gigi l'amoroso", to piosenka francuska, znana we włoskiej wersji w wykonaniu Dalidy, kompozytorzy: Paul Sebastian, Lana Sebastian

Do wyjaśnienia jest ta trzecia melodia...
« Ostatnia zmiana: 19 gru 2019, 03:06 wysłana przez Krystyna »

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #33, 19 gru 2019, 03:35 »
Krystyna [brawo] [brawo]  [brawo]

3. [1.20] - nie znam odpowiednika włoskiego, w Polsce znana jako "Piosenka z przedmieścia" z filmu ?Dwa żebra Adama?
(...)
Do wyjaśnienia jest ta trzecia melodia...

"Piosenka z przedmieścia" włoskiego tytułu nie ma wcale :) Jest to polska kompozycja stylizowana na włoską. Kompozytor to Jerzy Matuszkiewicz: "Dla bohaterki Włoszki [w filmie ?Dwa żebra Adama?] trzeba było wymyślić jakiś charakterystyczny motyw towarzyszący jej pojawianiu się na ekranie. Zebrałem więc wszystkie charakterystyczne, moim zdaniem, elementy włoskiej muzyki i napisałem coś na kształt pastiszu."

Więcej info: https://www.bibliotekapiosenki.pl/Piosenka_z_przedmiescia

Przy okazji wspomnę wątek z jeszcze jedną brzmiącą włosko kompozycją Jerzego Matuszkiewicza: "Kocham Neapol" - włoska piosenka z filmu "Jak rozpętałem II wojnę światową".

Jak wcześniej wspomniano - w wiązance znalazła się melodia piosenki "Siekiera, motyka". Nie jest to jednak włoska melodia, tylko prawdopodobnie południowo-amerykańska: https://forum.akordeonowe.pl/propozycje-nowych-utworow/uzywajmy-poki-czas-(siekiera-motyka)/msg91572/#msg91572

Offline konrad99

• *
« Odpowiedź #34, 28 gru 2019, 19:02 »
Dziękuję wszystkim za pomoc, zamawiam pizze i ruszam do grania we włoskim nastroju  [akordeon]

Offline Accordion

• Serwisant Akordeonów
« Odpowiedź #35, 23 lip 2020, 14:12 »
Atoniusz222 już nie zagra nigdy, odszedł nasz niezapomniany https://www.youtube.com/watch?v=She3gA_bJ5s

Offline maz63

• VIP
« Odpowiedź #36, 23 lip 2020, 14:29 »
 :-[ :-[ :-[

Offline Marcel

• Administrator

Offline Voiko

• VIP
    • Voiko_Music
« Odpowiedź #38, 23 lip 2020, 18:21 »
Niech spoczywa w pokoju :(

Offline Leszek

• VIP
« Odpowiedź #39, 23 lip 2020, 21:22 »
Bardzo smutna wiadomość  :'(
Znałem go tylko z nagrań w necie ale uwielbiałem słuchać jego wykonań, zawsze podnosiły mnie na duchu i mobilizowały do ćwiczeń, marzyłem żeby kiedyś tak zagrać.
Dzięki Marcel za informację.

Offline Accordion

• Serwisant Akordeonów
« Odpowiedź #40, 25 lip 2020, 21:58 »
Dziś byłem pożegnać na ostatnią drogę mojego przyjaciela Antoniego Tełewiaka, nauczyciela muzyki, wspaniałego akordeonistę a przede wszystkim pasjonata muzyki.
Zdarzyło się tak, że było mi dane nagrać niektóre z jego wykonań na akordeonie, nie ma ich dużo, ale cieszę się tymi które są, nagranie zatytułowane "Wiązanka melodii włoskich" przypadło do gustu znacznej liczbie oglądających https://www.youtube.com/watch?v=AAsDJOKy5l8 i już chyba Antoniusz tak nam zostanie w pamięci na forum jako przewspaniały wirtuoz akordeonu

Offline Pedros

• VIP
    • Mój kanał na YT
« Odpowiedź #41, 26 lip 2020, 06:22 »
Bardzo smutna informacja. To był muzyk akordeonista z dużym talentem....
Szkoda, że tylko kilka nagrań jest z jego udziałem i akordeonem. Z tych kilku, które pozostały można się dużo nauczyć.