Autor Wątek: Hohner Tango VM, a Horch  (Przeczytany 406 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sławomir

• *
Hohner Tango VM, a Horch
« 19 sty 2025, 20:50 »
Witam wszystkich, podobne tematy jak ten już się na tym forum przewijały natomiast dokładnie czegoś takiego jeszcze nie znalazłem. Mianowicie zamierzam kupić akordeon (dotychczas uczyłem się grać na Victorii 2) a teraz chciałbym kupić inny, bo Victoria w najlepszym stanie już nie jest a remont jest raczej nie opłacalny. Celowałem w 120, na początku horcha, ale spotkałem się z wieloma negatywnymi opiniami co do niego, i dowiedziałem się tutaj na forum, że ciekawe są akordeony hohnera z rodziny tango (szczególnie spodobał mi się tango Vm, głównie za sprawą brzmienia). Horch natomiast jest naprawdę pięknie zdobiony ale z tego co się dowiedziałem na tym jego urok się kończy. Moja prośba więc brzmi, czy ktoś kto miał oba te akordeony może mi doradzić który wybrać, napisać zalety i wady każdego? Oraz mniej więcej w jakich kwotach kupować żeby nie przepłacić, (pojawiły się już tutaj kiedyś wyceny tych akordeonów ale dawno temu a jak wiadomo wszystko podrożało). A może szukać całkiem czegoś innego? Liczę na jakąś fachową poradę. Z góry dziękuję.

Offline Arkadiusz

• VIP
Odp: Hohner Tango VM, a Horch
« Odpowiedź #1, 26 sty 2025, 00:46 »
Na Forum w dziale "Akordeony" i poddziale "Identyfikacja i wycena" - znajdziesz szereg opinii i konkretnych informacji o tych modelach. Moim osobistym zdaniem Hohner Tango VM brzmieniowo i konstrukcyjnie jest zdecydowanie lepszy od Horcha, ale... to Twój wybór. 

Offline Leszek

• VIP
Odp: Hohner Tango VM, a Horch
« Odpowiedź #2, 07 lut 2025, 23:55 »
Cześć. Mam obydwa te akordeony. Poniżej masz link do wątku "Hohner Tango VM".

https://forum.akordeonowe.pl/hohner/hohner-tango-vm/

Zdjęcia mojego Horcha możesz zobaczyć w moim wątku w dziale powitań.
Jak sam zauważyłeś Horch jest bardzo ładny, pięknie zdobiony i nawet brzmi ładnie, szczególnie musette. Jest jednak cichszy i cięższy od Hohnera Tango. Najważniejszą jednak rzeczą jak dla mnie jest wygoda gry. Hohner jest dużo wygodniejszy od Horcha, pięknie uklada się pod rękę. Spodziewam się też, że może być droższy.
Największym problemem jest jednak to, że są to jednak akordeony bardzo stare i sądzę, że trudno Ci będzie znaleźć taki w dobrym stanie.
Pozdrawiam  :)
« Ostatnia zmiana: 08 lut 2025, 00:12 wysłana przez Leszek »