Autor Wątek: Jaki akordeon dla kobiety? (160 cm wzrostu)  (Przeczytany 2497 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline VariavelXx

• *
witam!
tak na wstępie mam swój mały akordeon weltmeister 40basów, odziedziczony, będzie oddawany do renowacji.
podczas pierwszej lekcji instruktor powiedział coś w stylu, że kobiety na 80 sobie dają świetnie rade.
Z przyczyn technicznych dwie lekcje przegrałam na honer 80. Dźwięk super (szczególnie w porównaniu do mojego jeszcze nie nastrojonego:))
i od tej chwili szukam informacji jak to jest  w praktyce.
Jestem raczej niska ok 160 cm wzrostu
Czy szykować się na przyszłość do zakupu 80?

Offline Marcel

• Administrator
Odp: Jaki akordeon dla kobiety? (160 cm wzrostu)
« Odpowiedź #1, 09 lis 2022, 20:49 »
Przy Twoim wzroście i założeniu, że będziesz grać muzykę "popularną" (a nie klasyczną) to 80 basów  będzie, według mnie, najlepszym rozmiarem docelowego akordeonu (zagrasz na nim wszystko, będzie mniejsza waga, niż 120-tki i nie za duży rozmiar). Jeżeli już masz akordeon 40-to basowy, to oczywiście możesz na nim rozpocząć naukę i trochę pograć, aby przekonać się, czy gra na akordeonie Cię wciągnie (jednak na takim akordeonie nie wszystko da się zagrać).

O popularności 80-tek można przekonać się z wątku: Po jaki rozmiar akordeonu najczęściej sięgasz? (120, 96, 80, 72, 60 basów)

Offline Marstan

« Odpowiedź #2, 10 lis 2022, 09:44 »
   Wzrost to jedno, a wielkość dłoni to drugi ni mniej ważny aspekt. Są akordeony z tzw. damską klawiaturą z węższymi klawiszami co skutkuję tym, że takie instrumenty mają mniejsze wymiary a tym samym są lżejsze. Stwierdzam to, ponieważ posiadam taki akordeon 3-churowy 96 basów, 37 klawiszy o szer. 17,3 mm każdy, a waży z pasami 7,1 kg.

Offline VariavelXx

• *
« Odpowiedź #3, 10 lis 2022, 17:31 »
Na ten moment nie chce zmieniać akordeonu, bo to by było nie rozsądne:)
Jestem uparty człowiek wychowany przy akordeonie, porzucenie nie wchodzi w grę:)
Bardziej mnie przeraża to, że 80 jest dużym akordeonem. w porównaniu do mojego dosłownie 2razy większy.
Zastanawiam się przyszłościowo czy gdybym natrafiła na okazję kupić 60,72 i 80 to który wybrać ( biorąc pod uwagę też inne czynniki oczywiście typu stan, cene, brzmienie etc) i oczywiście czy już zbierać na prezent przyszłoroczny:D

Offline Leszek

• VIP
« Odpowiedź #4, 20 lis 2022, 05:52 »
Jeżeli bierzesz pod uwagę 60, 72 lub 80 to moim zdaniem najlepszy będzie 80 basów. W porównaniu do 40 faktycznie wydaje się duży ale sądzę, że szybko się przyzwyczaisz i jak napisał Marcel możesz na nim zagrać praktycznie wszystko.