Autor Wątek: Przedwojenne akordeony  (Przeczytany 65229 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Voiko

• VIP
    • Voiko_Music
Przedwojenne akordeony
« 10 lip 2014, 14:24 »
Stare akordeony są najpiękniejsze, szkoda że już takich nie produkują, jak już dodają jakiś efekt to klawisze z masy perłowej i tyle.

Offline dzidek1965

• VIP
Odp: Przedwojenne akordeony
« Odpowiedź #1, 23 maj 2015, 10:51 »
Ja cenię tylko te przedwojenne Soprani.

Offline Concret

• *
« Odpowiedź #2, 23 maj 2015, 23:28 »
Myśle ze przedwojenne Akordeony są zbyt mało funkcyjne, mają najczęściej 1-2 zmiany.
Grać grają ciekawie, ale?
U takiego miech będzie wykończony, głosy o wyglądzie nie wspomnę,
Myślę że wstydziłbym sie takiego kanciaka wziąć na imprezę, bo by mi powiedzieli, grać grali fajnie ale sprzęt mieli przedpotopowy.
Kupiłem jednego takiego grał fajnie, ale jechało starością że go szybko oddałem.
« Ostatnia zmiana: 23 maj 2015, 23:38 wysłana przez Concret »

Offline dzidek1965

• VIP
« Odpowiedź #3, 24 maj 2015, 14:49 »
Moze przedwojenne nie mają za dużo zmian,ale mają duszę.Musiałbyś zobaczyć mojego starego Soprani w złotym brokacie. Kupców na niego miałem tyle,że szkoda mówić.Miech super szczelny.Głosy-piękne. Ja bym się nie wstydził go wziąć na wesele.kolega ma taki sam model i kolor.Jak grał na weselu,to ludziom szczęki poopadały. Tak wygląda i gra. Nie wiem,jaki ty mialeś,którego się wstydziłeś. Podeślij mi fotke na mejla.

Offline Jurek_klodzko1

• VIP
« Odpowiedź #4, 24 maj 2015, 14:56 »
Wiek nie ma znaczenia ważny jest stan i dźwięk  [akordeon] Zgadzam się w pełni z Dzidkiem. Jak się posiada wiedzę na ten temat to można stać się posiadaczem naprawdę fajnie brzmiącego instrumentu.

Może nie bałbym się starszych rocznikowo akordeonów ale nie znam się na tym temacie..........

Offline Concret

• *
« Odpowiedź #6, 24 maj 2015, 15:58 »
Moze przedwojenne nie mają za dużo zmian,ale mają duszę.Musiałbyś zobaczyć mojego starego Soprani w złotym brokacie. Kupców na niego miałem tyle,że szkoda mówić.Miech super szczelny.Głosy-piękne. Ja bym się nie wstydził go wziąć na wesele.kolega ma taki sam model i kolor.Jak grał na weselu,to ludziom szczęki poopadały. Tak wygląda i gra. Nie wiem,jaki ty mialeś,którego się wstydziłeś. Podeślij mi fotke na mejla.
Dzidku na pewno brzmi, tu niema tematu, bo ten co miałem co prawda tylko parę dni bo oddałem, ale brzmienie miał naprawdę piękne, ale tylko dwie zmiany, to trochy za mało i wygląd widać było że to staroć, choć stan był nienaganny, głosy jak nowe.
A wiem jak jest , byłem raz gościem na wesele i jeden  mówi do mnie, bo wie ze tez gram, "Patrz  na jakim złomie gra, akordeon to mógłby se kupić dobry, nie dziadować!
A ja mu mówię, chłopie to jest Paolo Soprani jeszcze przedwojenne, a słyszysz jak to brzmi pięknie, A on mi mówi tak. "Może i gra ale taki antyk to wstyd.
 I co będziesz mówił, ludzie sie nieznaną i tyle.
Dlatego szukałem długo czegoś nowszego, też Paolo Soprani, ale z Lat 80-tych prawdopodobnie.
Gra bardzo przyjemnie i wygląda jak z nowych akordeonów, choć ma swoje lata.
« Ostatnia zmiana: 24 maj 2015, 16:02 wysłana przez Concret »

Offline twardziel

« Odpowiedź #7, 24 maj 2015, 16:00 »
Mój akordeon ma około 70 lat, może trochę więcej bo trudno określić wiek i wygląda super...ma b ładne brzmienie, głosy ręcznie robione jak nowe...
Również zgadzam się z Dzidkiem, stare akordeony maja to "coś"

Offline Jurek_klodzko1

• VIP
« Odpowiedź #8, 24 maj 2015, 16:08 »
Po dzisiejszej nowinie też muszę poszukać jakiegoś odpowiedniego dla mnie instrumentu. Mam na to 8 miesięcy :) :) :)  [toast]

Offline dzidek1965

• VIP
« Odpowiedź #9, 25 maj 2015, 15:58 »
Ja mam pięknie brzmiący z ostrym musette Franchetti mojego kolegi. Jest na sprzedaż na Allegro. Jutro znajomy przyjeżdza go oglądać i inne. jak zostanie-w co wątpię- to piszcie.

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #10, 31 maj 2015, 23:14 »
Zdjęcie z lat '20. Guido Deiro i inni akordeoniści. Sporo ciekawych akordeonów na jednej fotografii :)

https://i.imgur.com/Ma5EZW5.jpg
Przedwojenne akordeony

Warto zdjęcie powiększyć.

Trochę informacji o Guido Deiro jest w temacie:
https://forum.akordeonowe.pl/akordeonisci-akordeonistki-i-zespoly/guido-deiro/

Offline cinszcz

• VIP
« Odpowiedź #11, 01 cze 2015, 12:16 »
"Piękne brzmienie"akordeonu to tak jakby mówić ze kolor czerwony jest najpiękniejszy  ;D  Ja dołożę do tego pięknego brzmienia łyżkę dziegciu ;) Akordeony produkowane 100lat temu nie dorównują współczesnym choćby w kwestii procesu technologicznego. obróbka ręczna z dokładnoscia 0.1mm to nie lada wyczyn, dzisiejsza technologia pozwala uzyskać dokładność 0.001mm, co ma duży wpływ na szczeliny między języczkiem stroikowym a otworem w płytce stroikowej, a co za tym idzie powietrzożernośc glosów, podobnie rzecz się ma z materiałem na wentyle. Zatem w starym akordeonie trzeba się nieźle namachać lewą ręką, myślę ze precyzja klawiatury też pozostawia sporo do życzenia. Z reszta można zaobserwować to na filmiku
https://youtu.be/B0sBASnWDlQ Strój również odbiegał od współczesnego wspartego na tunerach stroicielskich różnego kalibru. Nie wiem jaki trzeba bylo mieć słuch aby nastroic akordeon z dokladnoscią do 1 centa. Pewnie dlatego wiekszośc starych akordeonów ma tak głębokie tremolo, co nie każdemu się podoba

Offline emeryt

• VIP
« Odpowiedź #12, 01 cze 2015, 16:49 »
czinszczu
W pełni podzielam Twój pogląd. Nie będę komentował bo fakty są oczywiste.

Offline dzidek1965

• VIP
« Odpowiedź #13, 02 cze 2015, 07:55 »
Większość starych akordeonów,które trafiły w moje ręce,właśnie miała ,,suchy,, strój,bez odchyłki,nie głębokie tremolo.

Offline Jurek_klodzko1

• VIP
« Odpowiedź #14, 13 lip 2015, 21:00 »
 [akordeon] na tej stronie są próbki dźwięków starej Dallape. Poniżej zdjęć w tabelce jest do wyboru 5 utworów  [akordeon]
http://accordionbillboard.com/120_bass_dallape.htm