Autor Wątek: Długość dźwięków w basach  (Przeczytany 14534 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Czeslaw

• *
Długość dźwięków w basach
« 07 sty 2014, 19:12 »
Czy ćwierćnuty w basach powinny brzmieć tyle samo czasu co ćwierćnuty w linii melodycznej?

Chodzi mi o przypadki z typowym akompaniamentem takim, jak np. um-pa-pa, um-pa um-pa itp. Oczywiście nie chodzi mi o nierytmiczne granie, tylko o artykulację.
« Ostatnia zmiana: 07 sty 2014, 19:18 wysłana przez Czeslaw »

Offline Kumar

• VIP
    • Kumarowaty
Odp: Długość dźwięków w basach
« Odpowiedź #1, 07 sty 2014, 20:05 »
99% samouków wyciąga czas trwania basu podstawowego. (Ja też) Jednak jeśli mamy zapis nutowy, i chcemy grać tak jak w nutach to tak. wszystkie ćwierćnuty gramy tak samo.

Offline Krystyn

• Konto usunięte na prośbę użytkownika
  • *
« Odpowiedź #2, 08 sty 2014, 15:13 »
Nie wiem , czy to nie jest "starożytne" granie (niech się wypowiedzą ci z wiedzą bardziej współczesną),
ale "za moich czasów" :) koleżanki i koledzy ze studiów , ale z akordeonu , a potem "pani od akordeonu" tłumaczyli mi , że bas podstawowy należy "osadzić" - zagrać przez całą długość brzmienia danej wartości , natomiast akordy - zagrać krócej i delikatniej.
Wszystko zależy oczywiście  od utworu i jeżeli miałoby to zabrzmieć homofonicznie . tzn. w lewej i prawej jako suma całości akordu , to trzymamy równo.
Natomiast w typowym akompaniamencie - "bu -ta -ta" , a tym bardziej w walcu - "raz" jest zawsze osadzone , a dwa i trzy - delikatniejsze i nieco oddzielone od siebie. (podobnie jak w akompaniamencie fortepianowym czy orkiestrowym).
Tak , że wszystko zależy od charakteru utworu.
Wydaje się , że przy charakterze tanecznym utworu ta teoria potwierdza się i pomaga tancerzom w utrzymaniu właściwego rytmu.
Taka jest moja wiedza , co nie znaczy , że słuszna. :)
Pozdrawiam.

Alexandr Hrustevich, uważany za jednego z najlepszych bajanistów na świecie.
http://www.youtube.com/watch?v=6Pp_RAtXqPg

Offline Jurek_klodzko1

• VIP
« Odpowiedź #3, 24 wrz 2015, 15:51 »
Myślę, że to sprawa wyczucia gry jednak pozostawiam długość grania  basów według własnego uznania wszystkim wykonawcom  [akordeon]

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #4, 20 wrz 2018, 14:10 »
"za moich czasów" :) koleżanki i koledzy ze studiów , ale z akordeonu , a potem "pani od akordeonu" tłumaczyli mi , że bas podstawowy należy "osadzić" - zagrać przez całą długość brzmienia danej wartości , natomiast akordy - zagrać krócej i delikatniej.

Osobiście, też wolę, gdy bas podstawowy brzmi dłużej od akordów. Chociaż podręczniki zwykle wspominają, tylko o skracaniu wartości nut w basach. Trzy różne szkoły, z trzech różnych krajów, ale podejście takie samo:

Ze szkoły J. Orzechowskiego:

http://i.imgur.com/fTfpjJe.jpg

Ze szkoły D. Chirosca i P. Neamtu:

(z lewej - zapis, z prawej - wykonanie)

Ze szkoły Franka Zucco:

(z lewej - zapis, z prawej - wykonanie)

Offline marek1

« Odpowiedź #5, 23 wrz 2018, 22:13 »
Rozumiem, że w szkole uczą to tak, lub, że można to zapisać w nutach, ale ja jestem praktyk i obserwator. Zobaczcie, jak tańczą np. oberka w Chłopach Reymonta, albo jak tańczy zepsół, sorry zespół, Mazowsze czy Śląsk, ciągnąć w przysiadzie jedną nogę, wówczas kontrabas lub wiolonczela "zawodzi", jeżeli byłby to akordeon można przeciągnąć basem.

Offline Kasparov

• VIP
« Odpowiedź #6, 28 sty 2021, 06:46 »
Jak zagrać ćwiczenie 23 z Kulpowicza?

Chodzi o basowy ćwierćnutowy akord w takcie 8 i 16. Czy zagrać go tak samo jak inne akordy ósemkowe czy raczej należy przytrzymać nieco guzik i wydłużyć akord na końcu równo z ćwierćnutą melodyczną?

Z jednej strony, gdyby autor chciał by zagrać akord krócej, to dałby mu wartość ósemki i pauzę za nim. Takty 8 i 16 kończą połowy utworu i nawet ładnie brzmi wyciągnięcie basu.

Z drugiej jednak, krótsze, ósemkowe zagranie też jest niezłe.

Czy może jest tutaj dowolność w interpretacji zapisu?

Offline Anonimowy Akordeonista

« Odpowiedź #7, 28 sty 2021, 17:05 »
ja bym puścił go równo z linią melodyczną, moim zdaniem będzie to najsensowniej brzmieć  :D

Offline Kasparov

• VIP
« Odpowiedź #8, 13 lut 2021, 18:23 »
Jak zagrać ostatni takt w basach? Czy zagrać go legato? Na zakończenie nawet ładnie by brzmiało. Czy może tak jak wcześniejsze ósemkowe akordy - 2x krócej i 1x dłużej.
Czy może jest tutaj dowolność w interpretacji zapisu?

https://i.imgur.com/uDKBiYt.jpg

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #9, 14 lut 2021, 20:36 »
Zwykle przy fragmentach granych na samych basach pojedynczych, gra się wartości nut zgodnie z zapisem (bez ich skracania).

Leo Vierelä - "Nuoruusmuistoja"
https://youtu.be/fgO-uCt1-Z4?t=29s
|
wątek o wspomnianym utworze

Offline Kasparov

• VIP
« Odpowiedź #10, 03 maj 2021, 12:16 »
Chciałbym poprawić technikę gry, a mianowicie akcentowanie basu. Mam na myśli jego przedłużenie względem pozostałych akordów. Potocznie mówiąc:
  • dłuższe um względem krótszych pa pa w walczykach, 3/4
  • dłuższe um względem krótszych pa w polkach, 2/4
  • itd.

Pozornie łatwe, a jednak nie tak bardzo jakby się wydawało. Czasami um naturalnie ładnie wyjdzie nieco dłuższe, choć przeważnie nie. Uczę się gry i programowmo zbliżam się do końca I klasy. Aktualnie bez nauczyciela. Może to samo przyjdzie z czasem i nie ma co teraz zwracać na to szczególnej uwagi? Jak myślicie?

Offline SamMuz

• VIP
« Odpowiedź #11, 03 maj 2021, 20:37 »
Sądzę, że samo raczej nie przyjdzie i dobrze mieć świadomość co się chce zrobić. Z autopsji wiem, że najtrudniejsze do poprawienia są złe nawyki. Staraj się myśleć o tych um, pa,pa i wykonywać tak jak potrzebujesz. Wtedy kiedyś nagle zaskoczy.  [piwo]

Offline Kasparov

• VIP
« Odpowiedź #12, 05 maj 2021, 10:42 »
Dzięki za wskazówkę. Niewątpliwie uatrakcyjnia to melodię. Na początku nauki powiedziano mi, że są ważniejsze rzeczy do opanowania i żeby zająć się tym później. Myślę, że teraz jest to "później", by nie utrwalić złego nawyku.

Czy przedłużenie basu należałoby stosować wszędzie, tzn. także to etiud, ćwiczeń, wprawek itp.? Czy dotyczy to tylko melodii rozrywkowych? Obserwuję grających zarówno Czernego, jak i walczyki i różnie to bywa. Np. nasz sąsiad w:

- etiudzie nie przedłuża basu
https://www.youtube.com/watch?v=y6c8mkULd9M

- w walczyku przedłuża bas
https://www.youtube.com/watch?v=0p6Brc_yE5M

Czy jest to celowy zabieg czy może chodzi w ogóle o coś innego?

Offline brebir

• VIP
« Odpowiedź #13, 05 maj 2021, 11:36 »
Moim zdaniem, w takim wolnym walczyku, przedłużony bas, po prostu lepiej brzmi.  [piwo]

Offline Kasparov

• VIP
« Odpowiedź #14, 11 lis 2021, 12:57 »
Czy w "Kolędnikach" też należałoby basy zagrać legato?

https://i.imgur.com/bLLiR3Y.jpg