Autor Wątek: Złożone akordy, a basy akordeonu. Akordy jazzowe na basach. Kombinacje basów  (Przeczytany 66759 razy)

Offline Arkadiusz

• VIP
Lubię korzystać z aplikacji "Accordionhelper.com" podpowiedzianej kiedyś przez Marcela. W przypadku złożonych akordów, np. w utworach jazzowych Helper czasem podpowiada użycie trzech guzików(!) co ma sens w odniesieniu do budowy bardziej złożonego akordu. Ale czy macie własne doświadczenia w basowaniu 3 palcami? Jak się tego uczyliście jeśli tak? Pół biedy jeśli trzy guziki są tuż koło siebie (np.Emaj9), ale co, jeśli są rozstrzelone, w różnych rzędach i szeregach (np. E13)...? Oczywiście wiem, że takie akordy da się sprowadzić do postaci "dwuguzikowej", mam wiele takich tabel oprócz Helpera- ale mnie chodzi o pełne brzmienie. Ktoś się podzieli swoim doświadczeniem? Będę wdzięczny [piwo]
« Ostatnia zmiana: 03 gru 2025, 18:56 wysłana przez Arkadiusz »

Offline rafimali

• *
Osobiście przed opracowaniem utworu analizuję lewą rękę typowo na akordeonie , na pianinie i tak jak rasowa gitara  basowa w zespole  . Wybieram układ który mi się najlepiej podoba , dokładając z reguły na końcu utworu dźwięki ze skali blusowej lub pentatoniki np. pełen akord C , dodatkowo dźwięk c i np. dźwięk a . Innym układem basowania np. jak pianista na poszczególnych dźwiękach (podejścia , zejścia) . Na pianie grają ogólnie w oktawach i pojedyńczym dźwiękiem , ponieważ pełne akordy w basie (na pianie) brzmią ciężko .

Offline Arkadiusz

• VIP
Dzięki za odzew. Ja też analizuję przed rozpoczęciem miejsca krytyczne. Oglądałem kiedyś jak to Frosini grał same akordy trzema palcami  i to mnie zadziwiło, że tak się da wyćwiczyć. Mnie nie do końca chodzi o "dokładanie" czy zmianę, bo pytałem o technikę lewej ręki. Uprościć, czy umiejętnie podmienić można każdy akord. Ale nawet jeśli weźmiemy akord typu np. Cm6 to mamy C+cm+Cdim więc 3 guziki w jednym szeregu, jeszcze się da ogarnąć - a Cm7? wychodzi C+cm+Eb... Łami-palcówka po prostu. A gdzie bardzie skomplikowane z 9, 11, 13...?
Przerabiam  teraz jeden z podręczników o akordach jazzowych ale łatwo nie jest...

Online Marcel

• Administrator
W książkach poświęconych graniu jazzu na akordeonie nie ma zwykle (jedynie spotkałem się z tym w jednej publikacji) podanego przykładowego palcowania dla kombinacji guzików basowych, co sugeruje, aby grać je, jak komu jest najwygodniej. Jeżeli szukasz jakichś wskazówek-inspiracji, to polecam przeglądanie filmików na YouTube poświęconych tej tematyce. Widać w nich, których palców używa grający.

Np.:

David Lange - tutoriale, gypsy jazz / swing

Yuri Char - Study only 14 chords and play ANY jazz or pop song on accordion
https://www.youtube.com/watch?v=iiR8txh1IgY

Yuri Charyguine - Jazz Accordion Left Hand Harmony (Beginners to Advanced)
https://youtu.be/r-kJXJn4fFA

Offline rafimali

• *
Na przykładzie akordu cm7 można to zagrać na kilka sposobów , należy uwzględnić , czy gra dziecko czy osoba dorosła (wielkość dłoni-czy palce są długie , krótkie , grube , chude) i od biegłości po stronie basowej.
  - finalnie ma zabrzmieć cm7  to można to zagrać: cm IV rząd + B II rząd lub ubarwić dźwiękami As, Es, B , F , C , G , Des z I i II rzędu . Można wykorzystać palce II, IV i V.

Offline Arkadiusz

• VIP
Dziękuję Wam za podpowiedź.  [piwo]

Offline Pedros

• VIP
    • Mój kanał na YT
Bardzo często korzystam z takiego basowania. Jest to przydatne do wykorzystania akordów jazzowych.
Pod linkiem mała ściąga:

http://www.zisman.ca/squeezebox/Music/Marocco-1.pdf

Online Marcel

• Administrator
Fajna wizualizacja pokazująca jakie akordy powstają przez kombinacje akordów (tzw. polychords - poliakordy)

https://i.imgur.com/W5apNm5.jpeg
Złożone akordy, a basy akordeonu. Akordy jazzowe na basach. Kombinacje basów