Autor Wątek: Ułożenie kciuka na pokrywie basowej  (Przeczytany 30539 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sztyc

• Konto usunięte z uwagi na naruszenia regulaminu
  • *
Odp: Ułożenie kciuka na pokrywie basowej
« Odpowiedź #15, 07 kwi 2016, 19:41 »
Tutaj nagranie Nicka Ariondo - z bliska pokazane że kciuk może (a może nawet powinien) "żyć własnym życiem" a nie leżeć płasko w jednym miejscu.  :)

Nikt pewnie nie wie jak powiniwn być ułozony kciuk bo musiał by grać pół zycia tak a drugie pół odwrotnie żeby porównać...a przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka
Wiem jedno na swoim przykładzie .....jak się /cię nauczą grać za dziecka z kciukiem w pionie to nawet po trzydziestoletniej przerwie ten kciuk wraca na swoje miejsce, pewnie w drugą strone to działa tak samo.
Pytanie jest inne ...nie jak powinien być ułozony tylko co to ułożenie daje w praktyce.

Offline W.Królikowski

• 31.05.1938 - 28.08.2016, VIP
« Odpowiedź #16, 07 kwi 2016, 20:09 »
innymi słowy : kciuk nie ma tu nic do roboty, więc nie powinien przeszkadzać

Offline Sztyc

• *
« Odpowiedź #17, 07 kwi 2016, 20:10 »
Nie zgadzam sie ....

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #18, 07 kwi 2016, 20:48 »
Ja też się nie zgadzam. Znaczenie z pewnością ma, skoro autorzy podręczników z różnych stron świata, poświęcają temu zagadnieniu uwagę.

Dla równowagi dodam jeszcze fragment z Dastrycha, który sugeruje kciuk w górę.

http://i.imgur.com/OMu6nxC.jpg
Ułożenie kciuka na pokrywie basowej

Offline W.Królikowski

« Odpowiedź #19, 07 kwi 2016, 21:07 »
Panowie - powyższa fotka pokazuje pozycję kciuka, która w poprzednim przykładzie podana jest
jako błąd ! I bądź tu mądry - myślę, że sprawa jest niepotrzebnie rozdmuchana - chyba, że Ktoś
poda jakiś racjonalny powód trzymania kciuka pionowo, bo nie jest to naturalna jego pozycja.
Ja takiego argumentu nie wyczytałem w żadnym z podręczników - pokazują fotkę i na tym koniec.
« Ostatnia zmiana: 07 kwi 2016, 21:10 wysłana przez W.Królikowski »

Offline Sztyc

• *
« Odpowiedź #20, 07 kwi 2016, 21:18 »
Ja mogę opierać się tylko na swoich doświadczeniach....
Kciuk....jest stałym punktem podparcia lewej dłoni...co to daje ?? mi...
a daje tyle że lewa ręka pracuje poruszając miech w dość dużym zakresie ruchu i kciuk jest jedynym stałym punktem odniesienia dla reszty palców. taki Greenwich
Nie potrafię grać nie trzymając kciuka opartego o korpus bo wtedy dłoń przesuwa sie względem guzików w zależności od szerokości otwarcia miecha żyją swoim życiem.  ;D
Pewnie jak już napisałem działa to też w drugą stronę   dlatego są dwie techniki
Przy czym nie wydaje mi sie abym mógł tym sposobem dosięgnąć barytonów. Nie wiem nie próbowałem.

Offline Jurek_klodzko1

• VIP
« Odpowiedź #21, 07 kwi 2016, 21:22 »
chyba, że Ktoś poda jakiś racjonalny powód trzymania kciuka pionowo, bo nie jest to naturalna jego pozycja.
Szkolna pozycja........ale łatwiej wykonać tremolando miechowe :)  [akordeon]

Offline emeryt

• VIP
« Odpowiedź #22, 07 kwi 2016, 21:32 »
Kciuk pełni rolę pośrednią. Pozwala na kontakt dłoni z płytą nie całą dłonią a krawędzią dłoni przeciwległą kciukowi. Wtedy rozciąganie miecha następuję poprzez naciskanie tą krawędzią do dołu, ściąganie - odwrotnie. Daje to szersze możliwości dynamiki, akcentowania i szeroko pojętej artykulacji miechowej.
Niektórzy akordeoniści stosują inne metody gdyż nauczyli się inaczej. Można nauczyć się grać basami prawą ręką. Są tacy indywidualiści....
Przy tej metodzie miech rozciągany jest tylko górą.
« Ostatnia zmiana: 07 kwi 2016, 21:44 wysłana przez emeryt »

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #23, 08 kwi 2016, 00:27 »
Moim zdaniem autorzy różnych podręczników stawiają na jedno, albo drugie ułożenie, ponieważ co innego traktują jako priorytet, albo maksymalny zasięg - duże skoki (kciuki prostopadły do krawędzi), albo łatwiejszą kontrolę nad miechem (kciuk równoległy do krawędzi).

Offline W.Królikowski

« Odpowiedź #24, 08 kwi 2016, 00:54 »
czy ja dobrze zrozumiałem ? :
- fotka z lewej - "kciuk równoległy do palców" - dłoń przylega do akordeonu jak wskazuje czarna linia
  a reszta kciuka praktycznie jest w powietrzu
- fotka z prawej - "kciuk prostopadły do palców" - dłoń i kciuk przylegają jak wskazuje czarna linia

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #25, 08 kwi 2016, 07:00 »
Też jak chodziłem do Ogniska kazali trzymać kciuk przyegający do korpusy (zdjęcie prawe)

Offline emeryt

• VIP
« Odpowiedź #26, 08 kwi 2016, 07:52 »
Panie Włodzimierzu
Nie o takie linie chodzi. W technice miechowania, o której pisałem linią styku dłoni z płytą jest linia pozioma a nie pionowa. Linię tę tworzy krawędź dłoni będąca przedłużeniem osi 5-tego palca. Kciuk umożliwia tylko skręcenie dłoni tak aby oddalić jej górną część od płyty. W technice tej rozciągana jest tylko górna część miecha. Siły działające na miech nie są zgodne z jego kierunkiem rozciągania. Podczas rozciągania naciska się pionowo w dół na ?krawędź styku ? dłoni z miechem. Przy zamykaniu miecha występują dwie składowe siły, tj. siła pionowa do góry oraz siła pozioma zgodna z kierunkiem ściągania miecha. Po co to wszystko?
 Prawdopodobnie łatwiej jest naciskać ręką pionowo w dół czy górę niż działać poziomo, a po drugie działając na płytę poprzez elastyczny mięsień, delikatniej wpływa się na zmianę ciśnienia powietrza i otrzymuje mniej ?kanciastą? charakterystykę dźwięku.
Nie wiem czy nie za dużo tej mojej paplaniny ale nie umiem przedstawić tego w sposób bardziej zwięzły.
« Ostatnia zmiana: 08 kwi 2016, 07:56 wysłana przez emeryt »

Offline Krystian

• VIP
    • Youtube
« Odpowiedź #27, 08 kwi 2016, 08:34 »
Próbowałem ułożyć kciuk zgodnie z książkowym przykładem i nie wyszło, albo skupiam się na tym czy kciuk jest "ładnie" ułożony, albo na graniu.  :) Nie potrafię rozdzielić uwagi na tą kwestię,  w moim odczuciu najlepiej grać jak komuś jest wygodniej, jeżeli będą utwory wymagające odpowiedniej techniki grania to po prostu wtedy się trzeba będzie przestawić.  Amen  :) [akordeon]

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #28, 08 kwi 2016, 10:15 »
Ułożenie kciuka w jednej pozycji ułatwia jedną technikę grania a w drugiej pozycji drugą technikę grania. Syn przy grze na bajanie z MM używa również kciuka w różnych utworach i nie widziałem aby "chował" kciuk grając na basach standard i profesorzy od instrumentu nie zarzucali mu złego trzymania palca. Miałem przestawione paski tj nie na środku instrumentu tylko w stronę gryfu wtedy instrument jest "przestawiony w stronę lewą co znacznie ułatwia grę (mi) na dyszkancie ale jest dużym utrudnieniem przy grze na stojąco lub gdy się "idzie" z marszem.
Tak samo z graniem trzymając instrument na lewym kolanie a trzymając pomiędzy nogami. Jak mnie uczono to twierdzono że trzymanie "instrumentu" pomiędzy nogami jest źle  >:( a ja uważam że wprost przeciwnie  ;D

Offline Jurek_klodzko1

• VIP
« Odpowiedź #29, 08 kwi 2016, 11:33 »
Każdy skuteczny sposób układania kciuka uważam za dopuszczalny. Pan, od którego kupiłem akordeon używał również kciuka w czasie gry na barytonach. Czegoś takiego nigdy wcześniej nie widziałem..........