Autor Wątek: Ścieżka dźwiękowa z filmu "Podatek od miłości"  (Przeczytany 10451 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lamonalila

• VIP
oprócz piosenki promującej film  "Podatek od miłości" wyk. Kayah i Hyży (na marginesie to jest super) w trakcie filmu często słychać muzykę akordeonową która mnie zauroczyła, niestety nie mogę znaleźć informacji w tym temacie, czy ktoś może wie co za utwór jest wykonywany,ew. gdzie można tego posłuchać? Normalnie idzie się rozmarzyć  :)

Offline Marcel

• Administrator
Odp: Ścieżka dźwiękowa z filmu "Podatek od miłości"
« Odpowiedź #1, 15 lut 2018, 16:44 »
Szkoda, że nie masz nagrania chociaż fragmentu tego utworu. Zobacz, czy nie pojawia się w jakichś urywkach filmu, które są na YouTube. Możesz też spróbować nagrać zapamiętany fragment na akordeonie lub zanucić i dodać do tematu. Byłby to jakiś punkt odniesienia.

Offline lamonalila

• VIP
« Odpowiedź #2, 16 lut 2018, 00:20 »
Szkoda, że nie masz nagrania chociaż fragmentu tego utworu.
no właśnie szkoda,film oglądałam wczoraj pierwszy raz w życiu,nie zapamiętałam melodii na tyle by ją zanucić,mam ją gdzieś w głowie i nie daje mi spokoju a w necie niestety jest przede wszystkim ta piosenka przewodnia.Słuchając innych nagrań z zupełnie innych postów które zamieściłeś Marcel wydaje mi się ,z dużym naciskiem na wydaje mi się  ::),że to podobna melodia ,może nawet ta sama a jeśli nie to w podobnym klimacie:

pierwszy utwór który gra Karen Tweed
https://www.youtube.com/watch?v=gJ0gMEy2Leg
albo
Lars Karlsson Band - Leyas vaggvisa
https://www.youtube.com/watch?v=J8TBDrqJve8

wierzę  w to,że kto szuka ten znajdzie i cała zagadka prędzej czy później się rozwiąże  ;D

Offline maz63

• VIP
« Odpowiedź #3, 16 lut 2018, 10:50 »
Na końcu filmu zazwyczaj piszą informacje o wykorzystanej  w filmie muzyce.Może tam są jakieś informacje :o

Offline Lajkonix

• Konto usunięte z uwagi na naruszenia regulaminu
  • *

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #5, 16 lut 2018, 11:19 »
Lajkonix, lamonalila pyta o tytuł utworu i jego wykonawcę, a nie kto jest osobą odpowiedzialną za muzykę w tym filmie.

Tak, jak napisał maz63, najprościej byłoby zobaczyć na końcu filmu listę wykorzystanych utworów. Jeżeli ktoś z Forumowiczów wybierze się na ten film, to może poczeka do końca napisów. Jeżeli w napisach nie pojawi się ten utwór, to dopiero wtedy można założyć, że jest to dzieło Pawła Lucewicza. Film jest produkcji TVN, biorąc pod uwagę zasady marketingu, może to być fragment któregoś z utworów Marcina Wyrostka.

Offline Lajkonix

• *
« Odpowiedź #6, 16 lut 2018, 13:38 »
Ja wiem, o co pytała Lamonalila, bo czytałem jej post. Ale wnioskowałem, że nie ma żadnych informacji na temat poszukiwanej melodii. Podałem trop jaki znalazłem. Jeśli trop jest nieprzydatny, to jestem skłonny skasować mój wpis. :)

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #7, 16 lut 2018, 13:45 »
Mimo że za muzykę w filmie odpowiada Paweł Lucewicz (co bardzo prosto znaleźć...), to nie oznacza to, że jest autorem / wykonawcą wszystkich utworów w filmie.

To też jest utwór z tego filmu
https://www.youtube.com/watch?v=8T8hI9nRZIM
wykonawcy to Kayah i Grzegorz Hyży, autor to Michał Bownik.

Z akordeonową melodią, o którą pyta lamonalila, pewnie jest podobnie - wykorzystany jest utwór lub fragment jakiegoś utworu. Pytanie brzmi - jaki ma tytuł i kto jest autorem / wykonawcą, a nie kto odpowiada za jego wybór.

Offline Lajkonix

• *
« Odpowiedź #8, 16 lut 2018, 13:48 »
Ale ja nie pisałem, że Paweł Lucewicz przebierał się za Kayahę. :)
Napisałem jego nazwisko jako trop do ewentualnych poszukiwań.
Skasować?
Przecież wiesz, że jestem ugodowy. :)

Offline Wojgra9

« Odpowiedź #9, 16 lut 2018, 14:14 »
Marcel, trochę się czepiasz

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #10, 16 lut 2018, 14:18 »
Chodzi mi tylko o większą staranność przy pisaniu. Forum to nie jest Facebook, gdzie często pisze się szybko i nie do końca starannie.

Jeżeli jest pytanie o konkretny utwór, a ktoś odpowiada samo zdawkowe "Muzyka: Paweł Lucewicz", to w domyśle odpowiada na postawione pytanie i zamyka temat. Wystarczyłby dodać kilka słów więcej i inaczej by to wyglądało, bez potrzeby prostowania postu, który może wprowadzić kogoś w błąd.

Offline Wojgra9

« Odpowiedź #11, 16 lut 2018, 14:26 »
napisałem do p. Pawła Lucewicza na fejsie i jak tylko dostane odpowiedz to ją wkleję.

Offline Lajkonix

• *
« Odpowiedź #12, 16 lut 2018, 15:21 »
Super. Może trop okaże się słuszny.
Marcel ostatnio coś nerwowy. A to opieprzy użytkownika za fotkę akordeonu, na którym uczy się grać, a to mnie - za nie wiadomo co.
Marcel, ja wiem, ze to nie fejsbook, ale też nie da się z forum zrobić akordeonowej wikipedii. Wyluzuj. :)

Offline Sztyc

• *
« Odpowiedź #13, 16 lut 2018, 15:50 »
Byłem na tym filmie tydzień temu ale nic mnie tam nie urzekło ze strony muzycznej chyba pójdę jeszcze raz po tak gorącej dyskusji  ;)

Offline Lajkonix

• *
« Odpowiedź #14, 16 lut 2018, 15:53 »
Sztycu, nagraj na komórkę.
Ja nie idę. Nic w kinie mnie nie urzeka. :)

Lamonalila, na samym końcu strony, do której link podałem, jest taka pozycja zatytułowana "Varia" (różności). Ta pozycja jest rozwijalna. Klepnij przycisk "pokaż" i obejrzyj tytuły użytych piosenek i ich wykonawców.

[brawo]
« Ostatnia zmiana: 16 lut 2018, 17:57 wysłana przez Lajkonix »