Autor Wątek: Mapa następstwa akordów (Chord progression map)  (Przeczytany 22459 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krystyn

• Konto usunięte na prośbę użytkownika
  • *
Odp: Mapa następstwa akordów (Chord progression map)
« Odpowiedź #1, 19 sty 2018, 21:14 »
 [brawo] [brawo] [brawo] [piwo]
To jest znakomite !!!
Streszczenie całych elaboratów książkowych na jednej stronie!
Ale...!!!!
Te książki trzeba przestudiować , żeby wiedzieć, o co Autorowi chodziło na tej jednej kartce!!!
To jest cała tajemnica skrótów.
Jako ściąga - wyborne !
Ja - w każdym razie - serdecznie dziękuję !  :)
W jazzie własnie mniej ważne jest - jakie do akordu dodaje się składniki,  lecz - jakie są następstwa akordów i jaką funkcję one pełnią.
« Ostatnia zmiana: 19 sty 2018, 21:19 wysłana przez Krystyn »

Offline Lajkonix

• Konto usunięte z uwagi na naruszenia regulaminu
  • *
« Odpowiedź #2, 19 sty 2018, 22:20 »
Dobre!
Warto poanalizować i przyswoić sobie takie następstwa. To umożliwia lub ułatwia planowanie struktury harmonicznej utworku. Też uważam, że to jest najważniejsze w harmonizacji i reharmonizacji.
Wzbogacanie akordów dodatkowymi dźwiękami to chyba trochę inna działka.

Do roboty, chłopaki! Drukować schemacik! Najpierw gramy (basowanie) od góry po kolei kwadraciki - zgodnie ze strzałkami). Po przećwiczeniu, w dowolnym miejscu przećwiczonego następstwa odskakujemy na dowolne kółeczko i po strzałkach wracamy do głównego ciągu (do kwadracików) i kwadracikami zjeżdżamy w dół.
Niezła zabawa i pouczająca dla tych, którzy zmęczyli się triadą.
 [akordeon]

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #3, 20 sty 2018, 13:37 »
Lajkonix, jeżeli już dajesz jakieś wskazówki, jak korzystać ze wstawionego diagramu, to najlepiej przetłumacz osobom nieznającym języka angielskiego, krótką instrukcję-sugestię autora opracowania (jest pod diagramem w pdf). Z Twojego opisu nie wszystko wynika.

Offline Lajkonix

• *
« Odpowiedź #4, 20 sty 2018, 14:52 »
Proszę bardzo. Zajmę się rysunkiem dla akordu podstawowego C. Instrukcję ciutkę zmodyfikuję, żeby ją kastomizować do akordu C oraz troszkę dopojaśnić rozumienie zapisów.

1. Na początek ogranicz się do niebieskich kwadracików. Rozpocznij od I stopnia (tu: C). Skocz gdziekolwiek w granicach niebieskiego obszaru (do innego niebieskiego kwadracika). Następnie po strzałkach powróć do I stopnia (tu: C). (Przykład: C-F-G-C tu z C skaczemy do F i powracamy strzałkami do C, inny przykład: C-Em-Am-Dm-G-C tu z C skaczemy do Em i strzałkami powracamy do C. Drogi powrotu mogą być różne, ale wszystkie wyznaczają właściwe następstwa akordów).

2. Rozpocznij od dowolnego niebieskiego kwadracika. Utwórz następstwo trzech lub czterech akordów poruszając się zgodnie ze strzałkami (przykład: Dm-G-C tu Dm wybrane dowolnie i zgodnie ze strzałkami wyznaczone następstwo trzech akordów lub Am-F-Dm-G tu Am Wybrane dowolnie i zodnie ze strzałkami wyznaczone następstwo czterech akordów).

3. W dowolnym momencie wyznaczania następstwa akordów według pktu 1 lub 2 można odskoczyć do zielonych kółek. Po takim odskoku strzałki wyznaczają tendencję powrotu to niebieskiego obszaru z kwadracikami. Powracamy zatem zgodnie ze strzałkami do kwadracików.

4. Jeśli dwie lokalizacje (kwadracik, kółko) mają tę samą nazwę, to można skakać z jednej z nich do drugiej (tak jakby pozostawało się ciągle w tej samej lokalizacji). Pozwala to uzyskać więcej możliwości wyboru kolejnego akordu.

5. Strzałki wyznaczają silne, naturalnie brzmiące następstwo akordów. Dla ciekawości można postępować w kierunku przeciwnym do wyznaczonego przez strzałki.

Uwagi
a) Wyrażenie X/Y (tu: np. F/C) oznacza akord X (tu: F) z dźwiękiem Y (tu: C) w basie, jako najniższa nuta akordu.
b) Nazwy akordów zapisane Italikiem (pochyłą czcionką) oznaczają akordy zwiększone (Ab7 oznacza Ab(zw)).
c) W omawianym schemacie zapis B oznacza nasze H, zaś zapis Bb oznacza nasze B.

Prosiłbym Krystyna oraz innych użytkowników o ewentualną korektę i sugestie dopojaśniające.

Offline SamMuz

• VIP
« Odpowiedź #5, 20 sty 2018, 22:53 »
Być może to co napiszę uznacie za infantylne i oczywiste, ale może się komuś przyda moje spostrzeżenie dotyczące "Diagramów MARCELA". Mianowicie zwróćcie uwagę, że w kwadratach niebieskich znajdujemy akordy zbudowanie na każdym stopniu skali z wyjątkiem stopnia nr 7, czyli w przypadku tonacji C - akordu, trójdźwięku zmniejszonego Hzm. Nie oznacza to, że tego trójdźwięku nie ma (nie gra się, nie używa się). Można go znaleźć daleko od "centrum" , po prawej stronie w linii akordu E (dla tonacji C) i występuje jako akord półzmniejszony Hm7/b5  (dźwięki h, d, f, a)
Z diagramów wynika, że niebieskie kwadraty zawierają akordy i pokazane następstwa najbardziej popularne, najczęściej występujące w praktyce muzycznej. Im dalej od "centrum" tym akordy rzadziej stosowane.
To napisał już Lajkonix ,że można się ograniczyć do ćwiczenia tylko niebieskich kwadracików. Ale zróbmy to i co najważniejsze dotrwajmy do końca, to znaczy przećwiczmy wszystkie tonacje. Na początek wystarczy [akordeon]

Offline Leszek

• VIP
« Odpowiedź #6, 21 sty 2018, 00:31 »
Ja proponowałem podział tematu na podkładanie akordów dla początkujących i podkładanie akordów dla zaawansowanych. Na forum jest przekrój zaawansowania szeroki. To o czym się pisze aktualnie jest zupełnie niezrozumiane dla uczestników początkujących. Odstrasza to wręcz określoną grupę ludzi od podstawowych zasad harmonii.
Dlatego proponuję nie zastraszanie w tym temacie początkujących ciągami różnych akordów, które dla wielu nie są znane.

Nie macie żadnej litości dla mniej zaawansowanych...

Jako ten powiedzmy "mniej zaawansowany" myślę tak samo jak Emeryt :)

Być może to co napiszę uznacie za infantylne i oczywiste, ale może się komuś przyda moje spostrzeżenie dotyczące "Diagramów MARCELA". Mianowicie zwróćcie uwagę, że w kwadratach niebieskich znajdujemy akordy zbudowanie na każdym stopniu skali z wyjątkiem stopnia nr 7, czyli w przypadku tonacji C - akordu, trójdźwięku zmniejszonego Hzm. Nie oznacza to, że tego trójdźwięku nie ma (nie gra się, nie używa się). Można go znaleźć daleko od "centrum" , po prawej stronie w linii akordu E (dla tonacji C) i występuje jako akord półzmniejszony Hm7/b5  (dźwięki h, d, f, a)
Z diagramów wynika, że niebieskie kwadraty zawierają akordy i pokazane następstwa najbardziej popularne, najczęściej występujące w praktyce muzycznej. Im dalej od "centrum" tym akordy rzadziej stosowane.
To napisał już Lajkonix ,że można się ograniczyć do ćwiczenia tylko niebieskich kwadracików. Ale zróbmy to i co najważniejsze dotrwajmy do końca, to znaczy przećwiczmy wszystkie tonacje. Na początek wystarczy [akordeon]

SamMuz [brawo] Nareszcie ktoś zaczął mówić "ludzkim głosem" :)
Wybaczcie, że wtrąciłem swoje trzy grosze ;)
« Ostatnia zmiana: 21 sty 2018, 00:35 wysłana przez Leszek »

Offline aszeluk

• VIP
« Odpowiedź #7, 21 sty 2018, 11:31 »
http://mugglinworks.com/chordmaps/GenericMap.pdf

Mam pytanie: Co oznacza w podstawowym kwadracie "Home" cyferka 2  bo M7, M9 sus dotyczą rozwiniętych akordów toniki. Dwudźwięk np CD w tonacji Cdur?
http://mugglinworks.com/chordmaps/ProgressionMapC.pdf

A tutaj mam pytanie techniczne:  Powiedzmy, że chcę skorzystać z przejścia od góry do dołu po prostej: dm, em, f, g, c na zakończenie granego utworu. Czy to znaczy, że już 5 taktów od końca mam schodzić kolejno w dół niezależnie od nut zawartych w tych taktach? A może w ostatnim takcie mam zagrać przejście f, g7, c a w 2-im i 3-im od końca dm i em.

Ponadto chciałbym zapytać czy w tonacjach molowych można stosować podobne reguły, bo spotkałem dotychczas jedynie jak np w "Ole' Guapa"  am, e7, am w ostatnim takcie pierwszej części. Zastrzegam, w żadnym przypadku nie chciałbym przerabiać "Ole' Guapa".
« Ostatnia zmiana: 21 sty 2018, 11:34 wysłana przez aszeluk »

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #8, 21 sty 2018, 11:35 »
Co oznacza w podstawowym kwadracie "Home" cyferka 2

Najczęściej w zapisie:

2 = sus2, czyli 1?2?5, np. C2 = C-D-G

4 = sus4 = sus, czyli 1-4-5, np. C4 = C-F-G

Oba zawieszone akordy znajdziemy w podstawowym kwadracie "Home".

Offline aszeluk

• VIP
« Odpowiedź #9, 21 sty 2018, 11:50 »
Dzięki , z sus4 nie miałem problemu.

Offline Krystyn

• *
« Odpowiedź #10, 21 sty 2018, 12:41 »
Panie i Panowie!
Poprawcie sobie na tych schematach dwa miejsca:
Z V na IV i z IV na V robi się właśnie w obie strony!
W C-dur Z F na G i z G na F !
Pozdrawiam. :)

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #11, 21 sty 2018, 12:44 »
Na pierwszym diagramie, który wstawiłem są strzałki we wspomnianych miejscach

Niestety w przykładach na konkretnych tonacjach już ich zabrakło. Warto uzupełnić.

Oprócz wspomnianej różnicy w strzałkach, warto również zwrócić uwagę na różnicę akordów w kwadracie I (home). W przykładach na danych tonacjach jest "2,6,M7,M9,sus", natomiast na tej bardziej kompletnej mapie jest "2, 4, 6, M7, M9, sus", co wskazuje na to, że autor używa 4 jako add4 (a nie jako sus4=sus) i być może również analogicznie 2 jako add2 (a nie sus2).

Offline Lajkonix

• *
« Odpowiedź #12, 21 sty 2018, 13:05 »
Krystyn, czapka z głowy za czujność i WIEDZĘ! [brawo]

Dodam jeszcze tylko, że na omawianych mapach niektóre owaliki są podłączone bezstrzałkowo do innych STRZAŁEK. a nie do innych figur (kwadratów, owali). Oznaczają one możliwość zastosowania akordu PRZEJŚCIOWEGO w trakcie przebiegu po strzałce.

Offline Krystyn

• *
« Odpowiedź #13, 21 sty 2018, 13:09 »
...załóż tę czapkę - dzisiaj zimno ...jeszcze się przeziębisz...

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #14, 21 sty 2018, 13:45 »
Przypomnę pytanie aszeluka, na które nadal nie padła odpowiedź:

czy w tonacjach molowych można stosować podobne reguły

Autor opracowania udostępnił tylko wersję dla tonacji durowych. Mnie również zastanawia, czy da się jakoś "przekształcić" tę durową mapę w molową, czy musiałaby być tworzona zupełnie od postaw.

Prosta mapa dla tonacji molowych (inny autor)

nie jest to niestety tak kompleksowa mapa, jak mapy durowe wcześniej wspomnianego innego autora.