Autor Wątek: Jak zrobić z jednej nuty trójdzwięk  (Przeczytany 20803 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukasz198821

Jak zrobić z jednej nuty trójdzwięk
« 02 cze 2015, 22:22 »
Mam rozpisane niektóre utwory w sposób zapisu wysokości dźwięku poszczególnymi literami po jednej, wiem że da radę a nawet dużo lepiej to brzmi grając to trójdźwiękami, wiem, że ma to związek z gamą i pasażami, ale nie wiem jak to do końca zrobić. Jak przekonwertować z jednej literki na trzy.

Offline W.Królikowski

• 31.05.1938 - 28.08.2016, VIP
Odp: Jak zrobić z jednej nuty trójdzwięk
« Odpowiedź #1, 02 cze 2015, 22:57 »
Harmonia to dość trudna sztuka, przez internet nie nauczysz się tego a ni w tydzień, ani w miesiąc.
Jeśli masz na myśli konkretną melodię, to poszukaj znajomego, doświadczonego muzyka i niech On
ci to zrobi a Ty tymczasem poczytaj, bo literatury na ten temat jest wiele.

Offline lukasz198821

« Odpowiedź #2, 02 cze 2015, 23:00 »
Wszystko jest do zrobienia, są na akordeonie łatwiejsze i trudniejsze rzeczy, wiem, że nie nauczę się w tydzień, ani w miesiąc, gram od pięciu miesięcy, coś już potrafię zagrać, również raz w tygodniu uczęszczam na lekcję. Po prostu pytam jak to zagrać i tyle, ze zwykłej ciekawości. Chodzi mi o biesiadne utwory. Przerabiam książkę Kulpowicza.

Offline Lajkonix

• Konto usunięte z uwagi na naruszenia regulaminu
  • *
« Odpowiedź #3, 02 cze 2015, 23:20 »
A Pan na lekcji ci nie podpowie? No chyba że strach przy nauczycielu wyciągać litery zamiast nut....
Łukasz, jeśli grasz z literek, to ciężko ci będzie dopisać do nich jakiś drugi głos. Bo gdzie? Pod spodem? A jeśli górny i dolny głos idzie różnymi wartościami (czas trwania), to jak zapisać na górze g krótkie, a na dole e dłuuuugie... Jestem pewien, ze sam nie chciałbyś wykonywać takiej harówki na czyjąś prosbę.

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #4, 02 cze 2015, 23:22 »

Offline lukasz198821

« Odpowiedź #5, 02 cze 2015, 23:26 »
To nie jest tak, ja gram i z literek i z nut. Nie mam z tym żadnego problemu, jeżeli chodzi o długość dźwięku to wiadomo, że się to wyłapie na słuch, więc pisze się normalnie literka obok literki poniżej bas pod określonymi dźwiękami. Cała reszta na słuch, nas uczy znajoma, a większość osób tam nut nie zna i znać nie chce, bo dla nich to jest kosmos. Teraz właśnie nie ma czasu mi tłumaczyć ani rozpisać ładnie, stąd też pytanie na forum.

Offline Lajkonix

• *
« Odpowiedź #6, 02 cze 2015, 23:34 »
Jak przekonwertować z jednej literki na trzy.

Więc proponuję pod literką melodii podpisywać jeszcze jedną literkę i czytać to jako dwudźwięk (a nawet jeszcze trzecią - będzie trójdźwięk). I wtedy grać z takich literkowych słupków.

Offline lukasz198821

« Odpowiedź #7, 02 cze 2015, 23:35 »
Wiem, ale jak budowac te słupki? Przyjmijmy za przykład utwór "W Krakowie pięknym mieście":
d d d c d c h g g g fis e e d g g g fis fis g fis e d h d d d c d c h. Jak rozbudować do trzech dźwięków?

Offline Lajkonix

• *
« Odpowiedź #8, 02 cze 2015, 23:41 »
No ale jak to jak?
Pod spodem, pod tymi literkami, które napisałeś. Popróbuj podpisać tercję lub sekstę w dół - może coś z tego wyjdzie.

Offline lukasz198821

« Odpowiedź #9, 02 cze 2015, 23:43 »
Wyjdzie na pewno wyjdzie tylko jaka idea według jakiego schematu to dopasować? chodzi mi o jakaś wskazówkę jak się gra tym sposobem, ktoś gra w ten sposób?

Chodzi mi konkretnie o trójdźwięki na jakiej zasadzie się je buduje? tercje i seksty wiem, gram według tych schematów, ale nie wiem jak trójdźwięki składać.

Offline Lajkonix

• *
« Odpowiedź #10, 02 cze 2015, 23:50 »
Wyjdzie na pewno wyjdzie tylko jaka idea według jakiego schematu to dopasować? chodzi mi o jakaś wskazówkę jak się gra tym sposobem, ktoś gra w ten sposób?
Póki nie liźniesz trochę harmonii (to jest taki przedmiot w szkołach muzycznych), to będzie trudno.
Masz trzy wyjścia:
1) Liźnij trochę harmonii - poczytaj tu na forum teksty p. W. Królikowskiego o trójdźwiękach - zobaczysz jak się je buduje,
2) dopisuj któryś dźwięk z akordu basowego - warto wiedzieć jakie dźwięki w tym akordzie basowym są
3) dorabiaj na ucho

Chodzi mi konkretnie o trójdźwięki na jakiej zasadzie się je buduje? tercje i seksty wiem, gram według tych schematów, ale nie wiem jak trójdźwięki składać.
W uproszczeniu - składaj trójdźwięki z dźwięków akordu basowego, który grasz pod dana literkę.

Offline lukasz198821

« Odpowiedź #11, 02 cze 2015, 23:53 »
I o to mi chodzi, aczkolwiek wydawało mi się, że jest schemat i według tego buduje się trójdźwięki. Będę więc dorabiał na ucho, jakoś wychodzi, ale wydawało mi się, że jest schemat, co o wiele by mi sprawę ułatwiło. Na początek dokończę książkę W.Kulpowicza, czyli za jakieś dwa miesiące wrócę do tematu. O właśnie też mi się tak wydawało czy by to z basu trochę nie zaczerpnąć.

Offline krel

• Specjalista od elektroniki
    • Mój kanał YouTube
« Odpowiedź #12, 03 cze 2015, 00:11 »
Schemat i owszem istnieje. W dużym skrócie można powiedzieć że akordy buduje się z tercji. Tercje zaś mogą być małe lub wielkie. Różne układy tych tercji skutkują różnymi akordami. Jeśli ograniczymy się tylko do trójdźwięków to z dwóch tercji można uzyskać trójdźwięk durowy (tercja wielka + mała), molowy (mała + wielka), zmniejszony (dwie tercje małe) i zwiększony (dwie tercje wielkie).
A teraz kolejna kwestia to dopasowanie który z wyżej wymienionych trójdźwięków będzie pasował. I tu kłania się harmonia...
Do poczytania i zrozumienia tematy 4, 10 i 11 stąd:)

Offline Janucik

• *
« Odpowiedź #13, 03 cze 2015, 09:40 »
To nie jest tak, ja gram i z literek i z nut. Nie mam z tym żadnego problemu, jeżeli chodzi o długość dźwięku to wiadomo, że się to wyłapie na słuch, więc pisze się normalnie literka obok literki poniżej bas pod określonymi dźwiękami. Cała reszta na słuch, nas uczy znajoma, a większość osób tam nut nie zna i znać nie chce, bo dla nich to jest kosmos. Teraz właśnie nie ma czasu mi tłumaczyć ani rozpisać ładnie, stąd też pytanie na forum.
Według mnie, w czasie potrzebnym na czytanie tych wypowiedzi i wymyślanie pogmatwanych teorii, z powodzeniem można by nauczyć się czytać nuty! Lukasz198821, jak sobie popatrzycie na te wasze góry dookoła Zakopanego, to jak te szczyty nazywacie?... "Wysoki", "ciut niższy", 'taki sobie", "średni", "płaski"?... Czy macie zakodowane konkretne  nazwy - "Giewont", "Gubałówka", "Góra wisielców", czy temu podobne - a jest ich kupa! Porównajcie sobie pięciolinię do jakiejś panoramy i powinniście dać radę... Każda nuta, to inna górka, i ma swoja nazwę - a, d, e, c, itd. I nawet widać czy wyższa, czy niższa!
Przerobienie "książki" Kulpowicza tym sposobem uważam za absurd... W dodatku w dwa miesiące!
Podziwiam nauczycielkę, która się takiej nauki podjęła, ale pozwala mi to z kolei lepiej zrozumieć sens "góralskiej muzyki"... ;)
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 03 cze 2015, 09:51 wysłana przez Janucik »

Offline Wojgra9

« Odpowiedź #14, 03 cze 2015, 10:40 »
Łukasz, u Kulpowicza na stronie12 są nuty i ich położenie na klawiaturze. Jak można opuścić to i pisać że się gra z tej książki i pisać ze ze słuchu  jest wygodniej . Dla mnie to coś raczej śmiesznego niż smutnego. Także się z tej książeczki uczę i po 3 miesiącach jestem na 30 stronie. Powodzenia. Wojtek