Autor Wątek: Skala molowa naturalna i harmoniczna  (Przeczytany 4133 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mint

• *
Skala molowa naturalna i harmoniczna
« 28 cze 2014, 12:31 »
Dlaczego jest skala molowa naturalna i harmoniczna? Jeżeli utwór jest w tonacji durowej to jasna sprawa, ale jeżeli jest w molowej to znaczy, że w molowej naturalnej czy molowej harmonicznej?

Offline W.Królikowski

• 31.05.1938 - 28.08.2016, VIP
Odp: Skala molowa naturalna i harmoniczna
« Odpowiedź #1, 19 lut 2015, 20:34 »
Jeżeli grasz z nut, to nie przejmuj się tym, chyba że będziesz sam komponował - wtedy może to mieć znaczenie.
Jeśli masz nuty, to np. w a-naturalnej nie powinno być żadnych znaków przygodnych, w a-harmonicznej będzie występowało g podwyższone, czyli g#, czemu zazwyczaj będzie towarzyszył akord E7.
Ale jak powiedziałem na wstępie - grając z nut, grasz to co kompozytor napisał.

Offline Dubens

• *
« Odpowiedź #2, 18 lis 2015, 14:52 »
Czy w popularnej muzyce najczęściej występuje molowa naturalna, molowa melodyczna czy molowa harmoniczna?

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #3, 18 lis 2015, 15:55 »
Chodzi mi o to czy w popularnej muzyce najczęściej występuje molowa naturalna, molowa melodyczna czy molowa harmoniczna?

Utwór kończy się toniką danej tonacji. Jak nie ma np. znaków przykluczowych to kończy się dźwiękiem C (c-dur) lub a (a-moll). Nie spotkałem się z jakimkolwiek określeniem że jest tonacja a-moll naturalna, melodyczna czy harmoniczna. To dźwięki, które mogą się zawierać w danym utworze. Nasi spece od teorii ewentualnie mnie wyprostują  ???

Offline W.Królikowski

• 31.05.1938 - 28.08.2016, VIP
« Odpowiedź #4, 18 lis 2015, 16:11 »
myślę, że nie zadałbyś tego pytania gdybyś uświadomił sobie, że jeśli komponujesz, to chyba oceniasz
czy Ci się melodia podoba, czy nie a nie jakiej użyłeś skali - chyba, że chodzi Ci tylko o zwykłą statystykę