Autor Wątek: Strojenie A = 432 Hz  (Przeczytany 54174 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sławek

• *
Strojenie A = 432 Hz
« 02 maj 2014, 13:29 »
Sprawdzałem to na kilku różnego rodzaju instrumentach, nawet na pianinie i zawsze jest taki sam rezultat. To nie tylko brzmi lepiej ale też tworzy całkiem inny nastrój bez względu na to co się gra.

Odkryłem też skalę chromatyczną (odkryłem w tym rozumieniu że odkryłem że ktoś odkrył), równie uniwersalną jak ET ale taką w której 10 kwint jest czystych a pozostałe dwie są węższe nawet niż w ET ale pomimo tego brzmią dla ucha czysto chociaż mają trochę suchy charakter. Sprawdza się to świetnie w każdej tonacji. Struktura jest bardzo prosta. ''Białe klawisze" są strojone w czystych kwintach i czarne też. Kwinty B-F#/Gb i A#/Bb-F są węższe i stanowią niejako łącznik pomiędzy bielą a czernią.
« Ostatnia zmiana: 03 maj 2014, 01:21 wysłana przez Marcel »

Offline Akordeonistka

• VIP
Odp: Strojenie A = 432 Hz
« Odpowiedź #1, 02 maj 2014, 20:05 »
1) Pod jakim hasłem można znaleźć coś więcej o tej skali? :)

2) Sławek czy interesujesz się też wpływem dźwięku na zdrowie?

Offline Sławek

• *
« Odpowiedź #2, 02 maj 2014, 20:26 »
1. Jest to skala której twórcą jest Maria Renold. Najwięcej można znaleźć w jej książce która nie jest co prawda tania i niedostępna w Polsce, ale warta tych pieniędzy o ile oczywiście ktoś jest tym zainteresowany. Do książki jest dołączany całkiem przyzwoity kamerton 256 lub 128Hz (w mojej był ten drugi). Fragmenty można przejrzeć na google books. Książka ma tytuł ''Interwals, Scales, Tones and the Concert Pitch c=128Hz''. W internecie jest bardzo niewiele na ten temat. Tutaj http://www.sacred-geometry.es/en/content/proportion-musical-scales
i tytaj http://www.sacred-geometry.es/en/content/concert-pitch-a432-and-c128
znajdziesz odrobinkę na ten temat, ale nie jest opublikowany na tych stronach schemat strojenia.

2. Interesuje mnie muzyka w szerszym kontekście w tym aspekt zdrowotny oczywiście też.

Offline Accordion

• Serwisant Akordeonów
« Odpowiedź #4, 02 maj 2014, 22:09 »
Ten artykuł to moim zdaniem zgrabna manipulacja faktami, według mnie wyższy strój brzmi lepiej
a używanie dawniej niższego stroju było spowodowane tylko i wyłącznie niemożnością zbudowania instrumentów
o wyższym stroju w tamtych czasach np. drewniane płyty fortepianu nie mogły wytrzymać takich naprężeń strun
ale w miarę postępu zaczęto stosować płyty metalowe które znosiły większe obciążenia
i stroiciele zauważyli, że wyżej strojący fortepian brzmi klarowniej
większość skrzypków woli się stroić wyżej przeważnie 442Hz
natomiast muzycy grający ciężki Heavy metal przeważnie obniżają strój
także ten artykuł to niezła ściema

Offline Sławek

• *
« Odpowiedź #5, 02 maj 2014, 22:20 »
Z tym artykułem jest taki problem że jest tam prawda wymieszana z różnymi innymi rzeczami. Co do brzmienia tego stroju to moje doświadczenie z różnymi instrumentami wskazuje że w każdym przypadku brzmienie było lepsze jeśli były strojone do A-432. Inni muzycy na których robiłem eksperymenty też to potwierdzali w każdym przypadku. Ale tu nie tylko o samo brzmienie chodzi. Całkiem inny nastrój tworzy się u słuchających kiedy coś jest grane na instrumentach strojonych do A440 i A432.

Offline Accordion

• Serwisant Akordeonów
« Odpowiedź #6, 02 maj 2014, 22:33 »
Ale takie porównanie można robić na faktycznych prawdziwych instrumentach a nie na elektronicznej symulacji
nastrój sobie zwykłą gitarę tak nisko a zobaczysz jaka kiszka wyjdzie

Offline Krystyn

• Konto usunięte na prośbę użytkownika
  • *
« Odpowiedź #7, 02 maj 2014, 22:36 »
Kiszka wyjdzie , bo struny są produkowane do A 440. Ale weź struny niegdysiejsze naturalne -  jelitowe, to już kiszki nie będzie , bo ich elastyczność i rozciągliwość pozwala na osiągnięcie pożądanego efektu.

Offline Sławek

• *
« Odpowiedź #8, 02 maj 2014, 22:41 »
Ale takie porównanie można robić na faktycznych prawdziwych instrumentach a nie na elektronicznej symulacji
nastrój sobie zwykłą gitarę tak nisko a zobaczysz jaka kiszka wyjdzie
Ja pisałem tylko o instrumentach akustycznych, to były również gitary. Na elektronicznych instrumentach różnice są znacznie mniejsze z jakichś powodów chociaż istnieją.

Kiszka wyjdzie , bo struny są produkowane do A 440. Ale weź struny niegdysiejsze naturalne -  jelitowe, to już kiszki nie będzie , bo ich elastyczność i rozciągliwość pozwala na osiągnięcie pożądanego efektu.
Z jelitowymi nie miałem do czynienia ale na normalnych nie wychodzi kiszka, wręcz przeciwnie.

Offline Krystyn

• *
« Odpowiedź #9, 02 maj 2014, 22:56 »
A/ Ja jestem wiolonczelistą , wiec w dawnych latach - miałem. Zresztą - w tej chwili istnieją tendencje do powrotu do strun jelitowych (konkretnie - rdzenia) we wszystkich instrumentach smyczkowych, a przoduje w tym słynna firma PIRASTRO. Dźwięk jest lepszy , pełniejszy , cieplejszy , mocniejszy i co kto chce.. :)
Paganini często w swoich wirtuozowskich popisach przestrajał struny. Gdyby to miała być "kiszka" , to by  mu po prostu nie brzmiało, bo przestrajał  o sekundę, a czasami ponoć więcej , ale nie jestem tego pewien , więc tego nie piszę.  :)
B/ Gdyby elektronicznie przetwarzany dźwięk nie oddziaływał  , to metoda  Tomatisa już dawno by padła, A ciągle się ją stosuje i ulepsza.
PS. Accordion ! Czy mógłbym prosić Cię o pomoc w temacie  Akordeony>>Inne>>Basy w Delicii....
PS.PS. Przeczytałem artykuł "Zbawienie..." Podzielam zdanie Accodiona, że jest to manipulacja faktami.
Natomiast co do stroju - różnimy się poglądami....
Zresztą np. - już dzisiaj uznaje się , choć nie jest to jeszcze naukowo udowodnione , że człowiek odbiera o wiele więcej alikwotów niż się to mu przypisuje!
Poza tym - odbiór każdej sztuki MUSI być subiektywny , więc czasami warto w dyskusji "odpuścić" i uznać czyjeś racje właśnie ze względu na ten subiektywizm odbioru. Co niniejszym czynię ! :D
...osobiście wolę a=432..  :)
« Ostatnia zmiana: 02 maj 2014, 23:33 wysłana przez Krystyn »

Offline Akordeonistka

• VIP
« Odpowiedź #10, 03 maj 2014, 00:08 »
Przykład z muzyką Bacha i pianinem nastrojonym do 432 Hz. Transpozycja nie była elektroniczna, tylko pianino faktycznie zostało przestrojone. Pierwsze 3 minuty video to 432 Hz, następne 3 minuty to ten sam fragment zagrany na 440 Hz.

From ?440 hz to ?432 hz Bach/Busoni (Arjen Seinen Piano)
https://www.youtube.com/watch?v=bQZV_JVWiGU

Trzeba pamiętać, że wszyscy wielcy kompozytorzy, aż do II Wojny Światowej używali systemu 432 Hz i tak dla nich brzmiała ta muzyka, taką ją komponowali...

Przykład z gitarą
https://www.youtube.com/watch?v=74JzBgm9Mz4

Offline Krystyn

• *
« Odpowiedź #11, 03 maj 2014, 00:28 »
Trzeba pamiętać, że wszyscy wielcy kompozytorzy, aż do II Wojny Światowej
używali systemu 432 Hz i tak dla nich brzmiała ta muzyka,
taką ją komponowali...
...a wiesz , że tego nie wiedziałem !

Offline Akordeonistka

• VIP
« Odpowiedź #12, 03 maj 2014, 00:31 »
440 Hz jako standard (ISO 16) zostało wprowadzone dopiero w roku 1955... więc każdy Bach, czy inny Mozart... słyszał swoje utwory w systemie 432 Hz. Nie wiem czy byliby oni zadowoleni z brzmienia swoich kompozycji w systemie 440 Hz.

Offline Krystyn

• *
« Odpowiedź #13, 03 maj 2014, 00:35 »
Nie wiem jak oni !
...ja - nie...  :)
Przestroiłem sobie wiele koncertów skrzypcowych i prawie wszystkie wiolonczelowe na 432.
Teraz na 440 nie mogę ich słuchać...
Muszę jeszcze to spróbować z ulubionym Szymanowskim...

Offline Akordeonistka

• VIP
« Odpowiedź #14, 03 maj 2014, 00:38 »
Jeżeli ktoś gra na jakimś instrumencie strunowym (łatwość zmiany stroju) to tutaj można usłyszeć częstotliwość bazową do nastrojenia sobie instrumentu https://www.youtube.com/watch?v=BJ8KdqhHk0w