Autor Wątek: Strojenie A = 432 Hz  (Przeczytany 54261 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sławek

• *
Odp: Strojenie A = 432 Hz
« Odpowiedź #30, 06 maj 2014, 07:02 »
Jeśli ktoś twierdzi że przez dekady całe przebadał setki ludzi. Jeśli dodatkowo były to badania przeprowadzone w różnych krajach ponieważ ten ktoś współpracował z innymi ludźmi. Jeśli nie znajduję podstaw do założenia że nie jest to prawda, to logicznym wydaje się wniosek, że było to wszystko rejestrowane, jak również to że zajmuje to dość dużą objętość.
Jeśli wydaje Ci się to zbyt daleko idącym wnioskiem, to zawsze możesz zignorować tą część informacji:)
Pozdrawiam

Offline Krystyn

• Konto usunięte na prośbę użytkownika
  • *
« Odpowiedź #31, 06 maj 2014, 09:09 »
No i własnie napisałeś to , o co chodziło. Wiem , skąd co się wzięło.  :)
Może dodasz coś o swoich doświadczeniach , bo też są trochę enigmatyczne... ?

Offline Sławek

• *
« Odpowiedź #32, 06 maj 2014, 10:21 »
Tak, są to trochę enigmatyczne informacje. Powód jest taki że niechętnie piszę o tym czego sam doświadczyłem ponieważ łatwo postawić temu zarzut (poniekąd słuszny zresztą) że na skutki doświadczeń miało wpływ to, że znałem rezultat. Dlatego też wolałbym aby to co napisałem zostało potraktowane jako informacja, która umożliwia każdemu kto chce i widzi w tym cel, sprawdzenie tego na własnych uszach.

Offline Krystyn

• *
« Odpowiedź #33, 06 maj 2014, 11:13 »
No tak , ale jeśli przedstawiasz  wyniki swoich doświadczeń jako pewnik , to warto coś do tego dodać -cokolwiek o warunkach , ludziach , ilościach prób itp.
Inaczej można to potraktować nawet nie jako informację , bo jej praktycznie nie ma , tylko jako przekonanie ,  to wtedy sformułowanie -"wszystko wskazuje na to" lub "wszyscy zareagowali tak , a nie inaczej" nie ma specjalnie merytorycznej wartości. Jeśli dyskutujemy poważnie , to - wydaje mi się - pewne minima dotyczące warunków doświadczeń muszą być zachowane. Inaczej to będą mało przekonywujące opowiadanka. A szkoda "zepsuć" taki temat! :)

Offline Sławek

• *
« Odpowiedź #34, 06 maj 2014, 11:43 »
Tak, z tym co piszesz można się oczywiście zgodzić, tyle że mi nie było do niczego potrzebne organizowanie eksperymentów z zachowaniem ścisłych metod jakie muszą być zachowane jeśli eksperyment ma nosić dumne miano naukowego. To już zrobili inni. Ja potrzebowałem jedynie potwierdzenia tego o czym się dowiedziałem z publikacji ponieważ nie jestem skłonny ślepo wierzyć w cokolwiek, ale też z drugiej strony nie widzę potrzeby aby samemu powtarzać eksperymenty na dużą skalę z zachowaniem jakichś rygorystycznych metod. Nie chodzi mi również o przekonywanie kogokolwiek do tego czy tamtego, tylko o zamieszczenie informacji o których ktoś być może nie wie, po to aby ten ktoś miał możliwość sprawdzenia u siebie a co za tym idzie wyboru. Jeśli strojenie do 432Hz mu się spodoba bardziej niż 440 to sobie będzie grał w 432, jeśli nie, to nie.

Offline Krystyn

• *
« Odpowiedź #35, 06 maj 2014, 13:04 »
Ok! Przyjąłem ! :)
W takim razie - tak , jak sobie życzysz - nie potraktuję tego specjalnie poważnie , tylko jako ciekawostkę !
Dzięki !
Pozdrawiam.

Offline Sławek

• *
« Odpowiedź #36, 06 maj 2014, 16:16 »
Nie było wcale moim życzeniem ani intencją abyś potraktował to poważnie czy nie poważnie. Intencją było to aby każdy kto sobie tego życzy sprawdził to jeśli chce i wykorzystał jeśli okaże się to dla tego kogoś użyteczne i przydatne:)

Pozdrawiam Cię również.

Offline Lajkonix

• Konto usunięte z uwagi na naruszenia regulaminu
  • *
« Odpowiedź #37, 27 gru 2014, 12:44 »
Przeczytałem...
Trochę mi to wygląda jak czary-mary i pachnie magią. Jest jakaś tajemnica, o której nie wiemy o co chodzi. I starczy przed nią uklęknąć?
Chcecie mi koledzy wmówić, że pojedyńczy dźwięk a-432 Hz brzmi ładniej niż pojedyńczy dźwięk a-440 Hz?
Lajkonix

Offline Nowicjusz25

• **
« Odpowiedź #38, 06 wrz 2016, 09:07 »
Jak sprawdzić w prosty sposob czy akordeon ma strój wiedeński ? Ustawić na tunerze czestotliwosc 432 Hz i sprawdzic fagot czy jest w granicy 0 ????
Proszę o rade :)

Offline dominikglk

« Odpowiedź #39, 06 wrz 2016, 10:24 »
Tak :-)

Offline Nowicjusz25

• **
« Odpowiedź #40, 06 wrz 2016, 11:47 »
Dzięki, od razu  jaśniej ;)

Offline kazymel

• kazymel
« Odpowiedź #41, 06 wrz 2016, 13:19 »

Offline Lajkonix

• Konto usunięte z uwagi na naruszenia regulaminu
  • *
« Odpowiedź #42, 09 mar 2017, 14:51 »
Posłuchajcie tego wywodu.https://www.youtube.com/watch?v=lub2te2z78Y

Jan Taratajcio i wszystko jasne. Ktoś nami steruje.
Moja wewnętrzna wibracja wynikająca z sonicznej geometrii pitagorejskiej wynosi 45% Celcjusza na poziomie morza, czego wszystkim szczerze życzę. :)

Online Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #43, 09 mar 2017, 14:58 »
Niestety w tamtym materiale faktycznie jest mix różnych rzeczy.

Mając możliwość, warto porównać sobie instrument ze strojem 432 Hz z 440 Hz, aby się przekonać, co komuś brzmi lepiej (bez żadnych filozofii). Jeżeli ktoś słuchając nie czuje żadnej pozytywnej różnicy ze zmiany 440 Hz na 432 Hz, to nie potrzeby, aby tego kogoś na siłę przekonywać do 432 Hz, tym bardziej, że zwykle wiąże się to z utrudnieniami przy grze w zespole. Mi dużo bardziej odpowiada strojenie do 432 Hz zamiast do 440 Hz, ale nie w każdej sytuacji jest możliwość skorzystania z tego stroju.

Jako ciekawostkę dodam, że Leszek Możdżer swój prywatny fortepian ma nastrojony do 432 Hz :) https://youtu.be/PsL-FwPXzIk?t=1m16s

Polecam ciekawy wywiad z Leszkiem Możdzerem, w którym wspomina o 432 Hz
http://muzyka.onet.pl/jazz/leszek-mozdzer-dzwiek-obracajacej-sie-ziemi/0krw2

Offline dzidek1965

• VIP
« Odpowiedź #44, 09 mar 2017, 15:30 »
Sam strój 432 to jeszcze nie wszystko. Akordeon może mieć w składzie piccolo,albo nie.Jeżeli bez piccolo,to 3 ósemki i fagot.Strój 432 może być wogóle bez tremola,moze być tremolo dolne,tremolo górne,większe lub mniejsze odstrojenie.Możę być też tremolo strojone bardziej w górę lub w dół.Najlepiej by było zrobic kilka próbek brzmienia.Strój 432 czysty i w różnych odstrojeniach tremola,strój 440,czy 442 też w różnych odstrojeniach. No i 450. Miałem akordeon z takim strojem i tremolem francuskim. Też brzmiał ładnie.