Autor Wątek: Urozmaicanie melodii  (Przeczytany 4508 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Akordbegin

• *
Urozmaicanie melodii
« 21 sty 2018, 02:25 »
Witam wszystkich, Zakładam ten temat bo nie udało mi się znaleźć podobnego. Mam pewien problem, a mianowicie gdy gram "chałture" to w pewnym momencie wydaje mi się ona nudna, tzn. Jest monotonna i nic sie nie dzieje. Niestety nie mam prawie żadnej wiedzy Muzycznej, przez co nie wiem jak tego typu melodie urozmaicać w części melodycznej jak i Basowej, stąd moja prośba czy potrafiłby ktoś tak po krótce opowiedzieć jak mniej więcej urozmaicać melodie, jak robić przejścia zarówno w linii melodycznej jak i basowej oraz jak samemu tego typu przejścia układać oraz moze też jak stworzyć własne "solówki" w utworach? Dodam tylko że większość tego typu utworów gram ze słuchu, a mam problemy z monotonią w takich piosenkach jak "Takiego Janicka" czy "Siedem czerwonych róz". Pozdrawiam serdecznie
« Ostatnia zmiana: 21 sty 2018, 02:29 wysłana przez Akordbegin »

Offline Lajkonix

• Konto usunięte z uwagi na naruszenia regulaminu
  • *
Odp: Urozmaicanie melodii
« Odpowiedź #1, 21 sty 2018, 10:59 »
To jest bardzo trudne i zbyt ogólne pytanie... Mniej więcej takie jak "jak się gra na akordeonie?"
Obawiam się, że nie dostaniesz na nie konkretnej odpowiedzi. Pozostaje próbować i ćwiczyć. Z latami samo przychodzi.
A może lepiej nagraj jakiś kawałek ze swoimi wstawkami. Wtedy jest większe prawdopodobieństwo, że uzyskasz porady.

Offline SamMuz

• VIP
« Odpowiedź #2, 21 sty 2018, 11:05 »
Chyba wracamy do wątku o harmonizowaniu melodii.
Wydaje mi się, że powinieneś go przejrzeć gruntownie, a znajdziesz odpowiedzi na wiele Twoich wątpliwości. Zasadą jest bycie w zgodzie z harmonią utworu.  :)

Offline Akordbegin

• *
« Odpowiedź #3, 21 sty 2018, 12:55 »
Czytam gruntownie wspomniany wątek ale ja niczego z tamtąd za bardzo nie moge pojąć, jak mówiłem moja wiedza z zakresu teorii muzyki jest bardzo podstawowa i właściwie bardzo ograniczona...

Offline Krystyn

• Konto usunięte na prośbę użytkownika
  • *
« Odpowiedź #4, 21 sty 2018, 13:25 »
...a przeczytałeś i - przede wszystkim - przyswoiłeś i poćwiczyłeś  na instrumencie (!!!) dział ś.p. Pana Królikowskiego  "ABC teorii muzyki", a potem inne tematy z działu "Edukacja muzyczna"?

Offline Akordbegin

• *
« Odpowiedź #5, 21 sty 2018, 13:31 »
No tak nie bardzo, mówiąc szczerze nie miałem pojęcia że tyle tego jest a ja niestety nie dysponuje czasem na tyle, aby szybko tą wiedze przyswoić... Tak więc prosze mi wybaczyć moje głupie pytanie i już nie zawracam głowy ;)

Offline Lajkonix

• *
« Odpowiedź #6, 21 sty 2018, 13:35 »
Czytam gruntownie wspomniany wątek ale ja niczego z tamtąd za bardzo nie moge pojąć, jak mówiłem moja wiedza z zakresu teorii muzyki jest bardzo podstawowa i właściwie bardzo ograniczona...

No właśnie na tym polega problem, że odpowiedź na zadane przez ciebie pytanie jest tak rozległa. Nie da się odpowiedzieć na nie w jednym poście. Jeśli chodzi o urozmaicenie harmonii, to tu nie ma drogi na skróty...
Dogrywanie i przygrywanie to z kolei osobna działka. Niektórzy mają to coś, co pozwala im to robić bez wysiłku.
Po prostu dużo graj.
:)

Offline Sztyc

• *
« Odpowiedź #7, 21 sty 2018, 13:37 »

Trudno będzie Ci pomóc. Skoro grasz ze słuchu to tylko na swój słuch możesz liczyć nie ma gotowych przepisów na granie gdyby to było proste to nie potrzebne by były szkoły. Nie wiem na jakim etapie grania jesteś ale zacznij może od  wpisania w wyszukiwarkę " ozdobniki "

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #8, 21 sty 2018, 13:38 »
Jeżeli umiesz grać z nut, to poszukaj jak najwięcej różnych opracowań tego samego utworu. Bardzo prostych i bardziej złożonych. Im więcej, tym lepiej. Porównuj, zobacz co się zmienia, w których miejscach. Może tym sposobem wyciągniesz jakieś wnioski, które uda Ci się przełożyć na kolejne utwory, które chcesz urozmaicić.

Offline Krystyn

• Konto usunięte na prośbę użytkownika
  • *
« Odpowiedź #9, 21 sty 2018, 14:09 »
To jest dobry sposób, ale do niego też potrzeba trochę wiedzy , bo żeby z tego skorzystać , to trzeba umieć określić co się zmieniło i dlaczego.
Tak czy inaczej - ja bym proponował powolutku "studiować" wymienione działy. Bez tego - będzie trudno...

Offline Akordbegin

• *
« Odpowiedź #10, 22 sty 2018, 01:01 »
Mam zamiar całą rozległa wiedzą zawartą na tym forum na temat teorii muzyki wrzucić do PDF i podczas ferii, gdy będę miał wolne od szkoły będę to wszystko studiował i przerabiał w praktyce... Co do nut to znam i umiem grać z nut (gram Galiano, Piazzole itd z nut), ale do tych utwór, do których mam nuty niestety cięzko znaleźć jakieś inne opracowanie a już nie mówie żeby wogule jakiekolwiek znaleźć do innych utworów... Ale dziękuje za porady, będę się starał wprowadzić to wszystko w życie w dość nie długim czasie  [akordeon]