Autor Wątek: Hohner Imperator IV, głosy DIX-a?  (Przeczytany 9980 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukasz198821

Hohner Imperator IV, głosy DIX-a?
« 03 sty 2016, 22:14 »
Z racji poszukiwań Hohnera Imperatora, natknąłem się na pewną ofertę, zaskoczyło mnie zdjęcie wnętrza, czyżby były głosy DIX'a? i wosk taki jakby dziwny i to co jest na wentylkach w miejscu klejenia, czy ktoś potrafi coś więcej powiedzieć na temat wosku i tego nalotu czy co to jest na wentylkach?

Offline MIRC

• **
Odp: Hohner Imperator IV, głosy DIX-a?
« Odpowiedź #1, 03 sty 2016, 22:27 »
To są głosy hohnera

Offline lukasz198821

« Odpowiedź #2, 03 sty 2016, 22:29 »
W porządku, a co to jest za nalot ten na skórce?

Offline Voiko

• VIP
    • Voiko_Music
« Odpowiedź #3, 03 sty 2016, 22:32 »
na pewno Hohnera? Dix nabijał kółko na głosy. Ale może Ja też czegoś nie wiem :)

Offline dominikglk

« Odpowiedź #4, 03 sty 2016, 22:49 »
To nie są głosy dixa a jeżeli chodzi o "nalot "na wentylkach to jak dokładnie się przyjrzysz to widać że sam wentyl to tak jakby pianka lub skórka rdzawego koloru i na wierzchu czarny plastikowy docisk.

Offline lukasz198821

« Odpowiedź #5, 03 sty 2016, 22:54 »
Pianka to chyba marny materiał na wentylek jak sądzę, bo jest za bardzo elastyczna moim zdaniem i raczej w instrumencie takiej klasy nie bardzo przystoi. Ten rdzawy kolor mnie zastanawia, ale wydaje mi się, że to po prostu powiedzmy oryginalny kolor tej pianki i tam gdzie jest przetarty docisk widać piankę, a tam gdzie jest oczko to jest po prostu przeznaczenie na nit przy przyklejaniu wentylka, ktoś tu poszedł na skróty. Więc teraz pozostaje pytanie po co ktoś dał piankowe wentyle, czy montowano je seryjnie?

Offline dominikglk

« Odpowiedź #6, 03 sty 2016, 23:15 »
Nie wiem czy ten model można nazwać "wysoką klasą "wszystko po kosztach korpus aluminiowy, skórki, głosy dla mnie szału nie ma a wysoka klasą można nazwać akordeon ręcznie wykonany a nie przez maszyny...

Offline lukasz198821

« Odpowiedź #7, 04 sty 2016, 00:24 »
Nie mówię, że wysokiej, ale to już nie jest instrument na poziomie Weltmeister'a Stelli (nie twierdzę, że jest zła). Dlaczego głosy szału nie robią? wydaje mi się, że to są jednak skórki ale pomalowane na taki ciemnobrązowy kolor i robi refleks ze światłem i taki jest efekt.

Offline szkodnicus

• 23.04.1977 - 01.05.2017, VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #8, 05 sty 2016, 14:46 »
troche to niedbale wyglada, ubytki wosku wskazja, ze nie byl serwisowany ostatnio, bo wyglada, ze wosk sie wykruszyl od  uplywu czasu i jest stary, co bedzie skutkowac, ze bedzie odpadal. Ten rdzawy kolor mnie zastanawia, bo na metalowych czesciach nie ma rdzy, ale z takim mocowaniem wentylkow sie jeszcze nie spodkalem.  Trzeba by go pomacac recznie, by cos wiecej powiedziedc. Honer stosuje skorzane kolka czasami na koncu, ale to wyglada bardzo starannie.  Mialem pare hohnerow  z  przedzial 1960-1990  ale zaden nie mial takiego mocowania.

Tu masz imperatora
https://forum.akordeonowe.pl/hohner/akordeon-hohner-imperator-model-v-musette-i-imperator-vs/

Offline lukasz198821

« Odpowiedź #9, 06 sty 2016, 01:28 »
Właśnie strasznie niedbale zrobiony ten środek, te skórki to ktoś na skróty poszedł bo skoro widać, że jest miejsce na montaż na nicie - oczko, to powinno też być oczko w skórce i na tej zasadzie, tutaj przyklejone jest byle jak i w dodatku stary klej nawet dobrze nie został ściągnięty i naklejono nowe wentyle. No cóż akordeon według aukcji ma być w stanie dobrym, jak nie będzie to będę się starał jakoś dogadać, podobno to sprawdzał fachowiec.

Offline tysiu1

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #10, 06 sty 2016, 06:34 »
W tym typie głosów są zwykle stosowane zaworki ,gdzie pierwsza warstwa przylegająca do metalu jest jak by z grubej fizeliny i to po latach robi się twarde przestaje spełniac swoją funkcje. Tu widac ,że ktos zastosował skórki brązowego koloru oraz wykorzystał ze starych zaworków wierzchnią warstwe plastikową jako amortyzatorki dociskowe ,które zostały przycięte od góry i są krótsze, stąd oczko na nit nie pasuje na miejsce

Offline lukasz198821

« Odpowiedź #11, 06 sty 2016, 11:01 »
Mnie się wydaje, że nie zostały przycięte tylko po prostu skórka jest za krótka tzn. Nie montowana na nit oczkiem, znalazłem zdjęcie porównawcze wnętrza i docisk plastikowy nie przylega do końca skórki, czyli ktoś po prostu dał krótsze skórki i nie montował ich na nit tak jak powinien i na to docisk, tylko przykleił skórkę nad nitem i na to dał docisk inaczej niż było montowane fabrycznie.