Autor Wątek: Hohner Lucia III  (Przeczytany 7530 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline b4y4nn

• *
Hohner Lucia III
« 29 kwi 2018, 20:30 »
Potrzebuję głośnego a zarazem lekkiego akordeonu na chałtury.
Cena jaką chcę przeznaczyć na ten cel to ok 1500 zł.
Hohner Lucia III myślę że spełni moje oczekiwania, ale mam pytanie bo znalazłem wersję z białymi regestrami oraz złotymi.

Czy ktos wie czy jest jakaś różnica między tymi akordeonami, czy może wersja złota jest nowszą produkcją?

Offline Marcel

• Administrator
Odp: Hohner Lucia III
« Odpowiedź #1, 30 kwi 2018, 11:07 »
znalazłem wersję z białymi regestrami oraz złotymi. Czy ktos wie czy jest jakaś różnica między tymi akordeonami, czy może wersja złota jest nowszą produkcją?

Starsza wersja akordeonu Hohner Lucia III jest na górnym zdjęciu (galeryjka z "rogalem", złote registry), nowsza na dolnym (białe registry). Różnią się chyba tylko wyglądem. Mi bardziej podoba się design starszej wersji :)

https://i.imgur.com/BOXd82C.jpg
Hohner Lucia III

https://i.imgur.com/Ed3ZhED.jpg
Hohner Lucia III

Oprócz modelu Lucia III, była jeszcze Lucia IIIP ("P" od "Piccolo") z chórami LMH (7 registrów).

Powiązany wątek o Hohner Lucia IIIP

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #2, 01 maj 2018, 16:29 »
Jako ciekawostkę dodam, że na rynku skandynawskim Hohner Lucia III i Hohner Lucia IIIP były sprzedawane jako Hohner Comet III i Hohner Comet IIIP

1957 r.
https://i.imgur.com/7j3ExNG.jpg
Hohner Lucia III

Offline yamaha72

• Konto usunięte z uwagi na naruszenia regulaminu
  • *
« Odpowiedź #3, 05 gru 2019, 14:34 »
Ostatnio oglądając Lucię (taką jak na pierwszym zdjęciu " z rogalem" ) Sprzedający zapewniał mnie , że jest to nowsza wersja. Wydawało mi się to mało prawdopodobne. Pan cały czas twierdził, że tak właśnie jst-białe registry+starsza wersja. Mnie osobiście również bardziej podoba się model z pierwszego zdjęcia.
Czy są gdzieś materiały od którego roku był produkowany model po lifcie?

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #4, 05 gru 2019, 14:45 »
Gada bzdury. Dokładnego roku zmiany wyglądu nie znam, ale mam starsze i nowsze katalogi Hohnera. W starszych katalogach jest wersja "z rogalem", w nowszych jest ta druga wersja.

Swoją drogą, ktoś kto ma jakiekolwiek pojęcie o Hohnerach, nawet bez katalogów pozna, który z nich jest nowszy, a który starszy, choćby po używanych emblematach (patrz druga wiadomość tematu).

Offline yamaha72

• Konto usunięte z uwagi na naruszenia regulaminu
  • *
« Odpowiedź #5, 05 gru 2019, 15:10 »
Dzięki, też właśnie sugerując się chociażby emblematami no i wyglądem galeryjki stwierdziłem,że " rogal" to starsza wersja.
Zastanawiam się nad kupnem takiej. Jeszcze niedaleko jest też Scandalli na trzech chórach w ładnym stanie i podobnej cenie. Ciężko się zdecydować. Myślę, że Lućka chyba byłaby lepszym rozwiązaniem.