Autor Wątek: Hohner Lucia IVP czy Hohner Verdi IIN  (Przeczytany 461 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline notbadplayer

• *
Hohner Lucia IVP czy Hohner Verdi IIN
« 19 paź 2025, 14:49 »
Witam wszystkich, bardzo proszę o pomoc z dylematem wyboru akordeonu 96 basowego. Szukam akordeonu do nauki (podstawy już znam, mam w tej chwili Stellę 60 basów). Rozważam dwa poniższe akordeony:
  • Hohner Lucia IVP
  • Hohner Verdi IIN

Mój budżet to około 4 tyś, śledząc popularne portale ogłoszeniowe można znaleźć kilka ogłoszeń wspomnianych akordeonów w dobrym stanie.

Bardzo mnie zastanawia następująca kwestia: Lucia ma 4 chóry po stronie klawiatury oraz 4 po stronie basowej, natomiast Verdi II ma 3 chóry oraz 5 po stronie basowej.

Czy to znaczy że Bas w Verdi będzie głośniejszy? w obydwu są trzy regestry basowe.

Jeśli zdecydowałbym się na Verdi II to który wariant byście polecali? "zwykły Verdi II", Verdi IIN czy Verdi IIIm. Wiem już z forum że literka oznacza tylko lata produkcji i wersja N powinna być najmłodsza, ale jak to przekłada się na jakość?

Pozdrawiam Serdecznie

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
Odp: Hohner Lucia IVP czy Hohner Verdi IIN
« Odpowiedź #1, 20 paź 2025, 10:06 »
Jak dla mnie powyżej 80 basów tylko 4 chóry (120 i 96)

Offline Voiko

• VIP
    • Voiko_Music
Odp: Hohner Lucia IVP czy Hohner Verdi IIN
« Odpowiedź #2, 20 paź 2025, 18:00 »

Czy to znaczy że Bas w Verdi będzie głośniejszy? w obydwu są trzy regestry basowe.

W moim odczuciu akordeon z 5 chórami w basach jest ostrzejszy co się może wydawać głośniejszy, osobiście preferuję 5 chórowe, ale jakby ktoś postawił przede mną te dwa wymienione modele to skłoniłbym się na Lucie, zawsze te 4 chóry w dyszkancie (prawa strona) dają więcej barw.

Tutaj gram na 5 chórowym i słychać taki metaliczny dzwoniący dźwięk, też pewnie kwestia stroików. Inne będzie miał Weltmeister 5 chórowy inne Hohner

https://www.youtube.com/watch?v=HrPnznZgo2I
« Ostatnia zmiana: 20 paź 2025, 19:00 wysłana przez Voiko »