Autor Wątek: Hohner Atlantic IV de luxe vs Hohner Morino IV N  (Przeczytany 4443 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kuba7jp

• *
Czy warto wymienić Hohner Atlantic IV de luxe (starsza wersja nie z białymi registrami) na Hohner Morino IV N? Co zyskam lub stracę?

Offline dominikglk

Odp: Hohner Atlantic IV de luxe vs Hohner Morino IV N
« Odpowiedź #1, 05 sty 2017, 14:27 »
Oczywiście że się opłaca!  [akordeon]

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #2, 05 sty 2017, 14:55 »
Jeżeli to jest 1:1 lub z niewielka dopłatą to nawet bym się nie zastanawiał ale wszystko zależy czego oczekujesz od tego instrumentu. Morinio jest kanałowy więc jest dużo cięższy. Ma na pewno lepsze głosy (włoskie a'mano) I podstawowe pytanie dlaczego ktoś chce się zamienić ? Bo albo nie zna wartości instrumentu albo coś jest w nim zrobione nie tak, np: wymienione głosy na gorsze. Atlantic nie ma casotta, może mieć sordinę(roletę), ma korpus aluminiowy itd....

Offline Dariusz d

• *
« Odpowiedź #3, 14 sty 2017, 11:02 »
Z mojego doświadczenia morino ma dużo wygodniejszą klawiaturę w porównaniu do atlantic IV (ten z czarnymi registrami), w atlantic IV z białymi registrami jest inna mechanika klawiatury, chyba podobna jak w morino (ale nie jestem przekonany)
Swojego czasu tez miałem taki dylemat, natomiast waga, cena i przeznaczenie instrumentu (głównie imprezy plenerowe i wesela) zdecydowały za Hohner Atlantic IV (ten z czarnymi registrami).