Autor Wątek: Co to za harmoszka?  (Przeczytany 16454 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Microp

• *
Co to za harmoszka?
« 03 wrz 2014, 15:21 »
Co to za harmoszka? Ile ma chórów? Czy dobrze widzę, że ma registr?

Offline Arconio

• Specjalista od harmoszek
Odp: Co to za harmoszka?
« Odpowiedź #1, 03 wrz 2014, 16:17 »
Tak tylko że generalnie białoruśki mają 2 przyciski (rejestry) a tu jest urwany

Offline Microp

• *
« Odpowiedź #2, 03 wrz 2014, 16:27 »
Hmm... no właśnie coś mi się nie zgadzało z pojedynczym registem. Sam pojedynczy przecież nie będzie odskakiwał. Potrzebne byłyby dwa żeby przełączać. Dobrze myślę?

Czy ta harmoszka nazywa się "Białoruś"?

Ile ma chórów?

Offline Arconio

« Odpowiedź #3, 03 wrz 2014, 21:00 »
Pytałem na ruskim forum i tam dostałem odpowiedź że to białoruś czterogłosowa. Ta fota jest z tablicy gościu wystawia za 100 zł miałem chrapkę na nią ale w ostatniej chwili wpadła mi piękna Tuła drewniana z 1962 roku. A kolega gra na harmoszce? Skąd jesteś? Jak jesteś zainteresowany tu masz linka
http://olx.pl/oferta/sprzedam-harmonie-CID751-ID7QhEJ.html#1ee2f728cc

Offline Microp

• *
« Odpowiedź #4, 03 wrz 2014, 21:11 »
Pytałem na ruskim forum i tam dostałem odpowiedź że to białoruś czterogłosowa.
Dzięki.

Szkoda tylko, że registry są uszkodzone. Ciekawe jaki tam jest układ chórów? LMMH? I jak przełącza register LMMH, LMH?

Mam rodzinę w okolicy tego gościa. Myślisz, że jest warta 100 zł w takim stanie bez galeryjki i z urwanym registrem?

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #5, 04 wrz 2014, 08:48 »
Tak wyglądała moja CHROMKA (prawidłowa nazwa tego typu instrumentu) http://chomikuj.pl/guralband/akordeony-zdj*c4*99cia/akordeon+rosyjski+Chromka

Chcesz więcej zdjęć to mogę Ci podrzucić. Regestry są dwa ale załączają i odłączają  tylko 16" -fagot
A instrument jest faktycznie 4-chórowy i nie jest to standard. Najczęściej są 2chórowe i bez regestrów.

Offline Arconio

« Odpowiedź #6, 04 wrz 2014, 09:41 »
w robocie nie mogę chomika otwierać to obejrzę w domu.

Wiesz 100 zł za harmoszkę to nie wiele najgorsze jak nie stroi to wtedy koszty wysokie w stosunku do ceny i klasy harmoszki. Sami ruscy białoruśki określają jako traktory i coś w tym jest. Kupiłem kiedyś białoruśkę typową z 2 registrami no i była rozstrojona. Oddałem gościowi bo już takich się nie opłaca remontować. Natomiast trafiłem kiedyś tułę drewnianą za 100 której strojenie i przywrócenie do życia kosztowało 400. Ale instrument jest klasa. Mam jeszcze tulską 301 (2 głosową) i tulską rjabinuszkę 4 głosową z 2 registrami przesuwanymi. Tulską kipiłem w 1986 roku jak mieliśmy wielu handlujących ze wschodu. Dopiero rok temu na ostro się zabrałem za granie i wiele radochy mi daje. Rjabinuszkę trafiłem na allegro - bardzo dobrze stroi ale brzmienie ma bardziej jak akordeon no i trzeba się trochę bardziej namachać miechem. Jakbyś  chciał kupić harmoszkę to mogę ci zapodać (albo tulską albo rjabinuszkę). Białoruśki nie polecam.
Jestem ze Szczecina

Aaaaa już teraz widzę że pytasz o to samo co ja pytałem wcześniej też na forum ale nie dostałem odpowiedzi i nawet te same zdjęcia załączyłem

Tak wyglądała moja CHROMKA (prawidłowa nazwa tego typu instrumentu) http://chomikuj.pl/guralband/akordeony-zdj*c4*99cia/akordeon+rosyjski+Chromka

Chcesz więcej zdjęć to mogę Ci podrzucić. Regestry są dwa ale załączają i odłączają  tylko 16" -fagot
A instrument jest faktycznie 4-chórowy i nie jest to standard. Najczęściej są 2chórowe i bez regestrów.

Gural wydaje mi się żę twoja jest taka sama jak ta ze zdjęcia więc nie jest to jednak białoruśka tylko naracz 4. Fajnie bo jest drewniana w środku i nawet głośnice ma drewniane więc chyba jest ok. Powiedz jak gada to cudo?

Pytałem na ruskim forum i tam dostałem odpowiedź że to białoruś czterogłosowa.
Dzięki.

Szkoda tylko, że registry są uszkodzone. Ciekawe jaki tam jest układ chórów? LMMH? I jak przełącza register LMMH, LMH?

Mam rodzinę w okolicy tego gościa. Myślisz, że jest warta 100 zł w takim stanie bez galeryjki i z urwanym registrem?

Zobacz zdjęca guralbanda to jest chyba taka sama harmoszka. Spytaj gościa z tablicy czy w jego harmoszce są głośnice drewniane. Jeśli tak to się nie zastanawiaj i bierz w ciemno.

Offline Microp

• *
« Odpowiedź #7, 04 wrz 2014, 19:08 »
Czy są na youtube jakieś filmik z taką harmoszką?

Czy na takiej harmoszce wszystko się gra w jednej tonacji?
« Ostatnia zmiana: 05 wrz 2014, 01:07 wysłana przez Microp »

Offline Arconio

« Odpowiedź #8, 05 wrz 2014, 08:24 »
Tak
Są harmoszki w różnych tonacjach a nawet można sobie zamówić w odpowiedniej dla siebie tonacji (tzw. zakaznaja). Tonację dobiera się pod wysokość głosu do śpiewu. Generalnie układ guzików jest taki że tylko pierwsze trzy guziki to półtony, więc też każdej melodii na takiej harmoszce nie zagrasz.

Offline map

• *
« Odpowiedź #9, 31 paź 2014, 02:19 »
A ta harmoszka? Jaka to nazwa? Ile to ma chórów?

Offline Arconio

« Odpowiedź #10, 31 paź 2014, 08:44 »
Witam
To "mariczka" mała harmoszka dwugłosowa dobra jako pierwszy instrument lub dla dziecka
??????? ??????? wrzuć w neta lub Youtube zobaczysz i posłuchasz

Offline map

• *
« Odpowiedź #11, 31 paź 2014, 10:06 »
Dzięki :) Nie mogłem rozczytać tego napisu. Czy to jest zabawka czy instrument? Może grać na tym dorosły czy to jest dla dziecka do zabawy jak np. akordeon Małysz?

Offline Arconio

« Odpowiedź #12, 31 paź 2014, 11:18 »
Bo to "a" na końcu często się urywa. Polecam kupić harmoszkę z 25 basami. Nie grałem na niej ale grałem na podobnych typu kubań, lub trojanda i jak dla mnie grają jak zabawki. Jak chcesz coś lepszego rozejrzyj się za tulskimi lucz czajkami (widziałem ostatnio na tablicy czajkę). Z takich mniejszych to chyba najlepsza jest romaszka.

Offline map

• *
« Odpowiedź #13, 31 paź 2014, 13:25 »
"Mariczkę" ze zdjęcia mogę mieć za 50 zł. Za te z 25 basami pewnie trzeba zapłacić dużo więcej?

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #14, 31 paź 2014, 13:39 »
Do 200zł powinieneś wyhaczyć.