w robocie nie mogę chomika otwierać to obejrzę w domu.
Wiesz 100 zł za harmoszkę to nie wiele najgorsze jak nie stroi to wtedy koszty wysokie w stosunku do ceny i klasy harmoszki. Sami ruscy białoruśki określają jako traktory i coś w tym jest. Kupiłem kiedyś białoruśkę typową z 2 registrami no i była rozstrojona. Oddałem gościowi bo już takich się nie opłaca remontować. Natomiast trafiłem kiedyś tułę drewnianą za 100 której strojenie i przywrócenie do życia kosztowało 400. Ale instrument jest klasa. Mam jeszcze tulską 301 (2 głosową) i tulską rjabinuszkę 4 głosową z 2 registrami przesuwanymi. Tulską kipiłem w 1986 roku jak mieliśmy wielu handlujących ze wschodu. Dopiero rok temu na ostro się zabrałem za granie i wiele radochy mi daje. Rjabinuszkę trafiłem na allegro - bardzo dobrze stroi ale brzmienie ma bardziej jak akordeon no i trzeba się trochę bardziej namachać miechem. Jakbyś chciał kupić harmoszkę to mogę ci zapodać (albo tulską albo rjabinuszkę). Białoruśki nie polecam.
Jestem ze Szczecina
Aaaaa już teraz widzę że pytasz o to samo co ja pytałem wcześniej też na forum ale nie dostałem odpowiedzi i nawet te same zdjęcia załączyłem
Tak wyglądała moja CHROMKA (prawidłowa nazwa tego typu instrumentu) http://chomikuj.pl/guralband/akordeony-zdj*c4*99cia/akordeon+rosyjski+Chromka
Chcesz więcej zdjęć to mogę Ci podrzucić. Regestry są dwa ale załączają i odłączają tylko 16" -fagot
A instrument jest faktycznie 4-chórowy i nie jest to standard. Najczęściej są 2chórowe i bez regestrów.
Gural wydaje mi się żę twoja jest taka sama jak ta ze zdjęcia więc nie jest to jednak białoruśka tylko naracz 4. Fajnie bo jest drewniana w środku i nawet głośnice ma drewniane więc chyba jest ok. Powiedz jak gada to cudo?
Pytałem na ruskim forum i tam dostałem odpowiedź że to białoruś czterogłosowa.
Dzięki.
Szkoda tylko, że registry są uszkodzone. Ciekawe jaki tam jest układ chórów? LMMH? I jak przełącza register LMMH, LMH?
Mam rodzinę w okolicy tego gościa. Myślisz, że jest warta 100 zł w takim stanie bez galeryjki i z urwanym registrem?
Zobacz zdjęca guralbanda to jest chyba taka sama harmoszka. Spytaj gościa z tablicy czy w jego harmoszce są głośnice drewniane. Jeśli tak to się nie zastanawiaj i bierz w ciemno.