Autor Wątek: Zabytkowy Hess - registr przesuwany przy klawiszach i basach, foto z głową  (Przeczytany 4727 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotrekm

• *
Oglądałem dziś akordeon który mogę mieć za przysłowiową flaszkę. Jest to Hess. Chciałbym się dowiedzieć opinii na temat tego akordeonu, mniej więcej roku produkcji tego modelu oraz mniej więcej ile kosztowałby remont. Z tego co sprawdzałem a nie miałem możliwości zaglądnąć do środka to akordeon jest bardzo rozstrojony, regestry są pozacinane, guziki w basach są tak jakby pourywane. Poniżej zamieszczam parę zdjęć.
« Ostatnia zmiana: 09 kwi 2017, 22:03 wysłana przez Piotrekm »

Offline Leszek

• VIP
Na naprawach się nie znam ale mnie się ten akordeon bardzo podoba i myślę że mimo iż naprawa mogłaby trochę kosztować czasu i pieniędzy to warto byłoby  mieć taki egzemplarz w kolekcji. Więc jak mówisz że możesz go mieć za przysłowiową flaszkę to ja bym go na twoim miejscu brał. Oczywiście zaraz na pewno wypowiedzą się koledzy bardziej znający się na rzeczy.

Offline Tremol_03

Ja bym na twoim miejscu brał ten akordeon. Jeszcze nie widziałem takiego Hessa. Ten Hess jest przepiękny jakby go trochę podstroił i go ładnie wyczyścił to miałbyś super sprzęt.
Zależy też co jest uszkodzone. Pewno jest do podstrojenia. Zależy gdzie go przechowywano.

Offline Marcel

• Administrator
Akordeon jest z lat '30. Naprawa może być kosztowna, ale egzemplarz jest ciekawy.

Intrygujące jest to zdjęcie z twarzą - jego lokalizacja widoczna głównie dla osoby grającej i to, że jest w fabrycznie wykonanym zagłębieniu (?), a nie naklejone na wierzch. Możesz zrobić większe fotki?

Offline Piotrekm

• *
Inne zdjęcia będę mógł zrobić najbliżej za tydzień a to zdjęcie mnie też zaciekawiło dlatego tutaj dodałem, a czy ono jest fabryczne to nie wiem. Jest w zagłębieniu.

Offline Leszek

• VIP
Zdjęcie tej fotki spróbuj zrobić tak aby nie było bezpośredniego odbicia lampy błyskowej, będzie lepiej widoczne. Możesz też spróbować bez lampy przy naturalnym świetle.

Offline Tremol_03

A może ten akordeon wyprodukowano na specjalne zamówienie i to jest zdjęcie tego kogoś  :-\

Offline Voiko

• VIP
    • Voiko_Music
Piotrekm jak będziesz odbierał akordeon, to zapytaj o jego historię. Może osoba od której kupujesz ten acc będzie wiedziała coś na jego temat, skąd go ma, kto na nim grał, itd :)
 [akordeon]

Offline dominikglk

Piotrekm piękny akordeon  :) Podejrzewam że ma 4 chory w układzie LMMM, możliwe że jest na głosach Dixa :-)

Offline szkodnicus

• 23.04.1977 - 01.05.2017, VIP Złota Rączka
Bardzo ciekawy akordeon.  Bedzie wymagal generalki, ale ma swój styl. Za flaszke bierz w ciemno.  Mozesz go latwo odsprzedac za niska cene.

Offline Tango III

Ja bym przepłacił, nawet dwie flaszki. Mam sentyment do starych akordeonów a ten wygląda rasowo i po remoncie (trudno powiedzieć jakim kosztem) może rasowo zabrzmieć. Jednym słowem bierz. [piwo]

Offline Piotrekm

• *
To że go wezmę to już jest pewne, tylko jeszcze nie wiem czy mnie będzie stać na remont. Podjadę do zakładu co stroją żeby mi wycenili na razie jestem w stanie na niego przeznaczyć nie więcej jak 1000-1200 zł.

Offline szkodnicus

• 23.04.1977 - 01.05.2017, VIP Złota Rączka
To jak przed remontem to duzo dajesz. Remont moze sporo kosztowac.