Autor Wątek: Hohner Tango V?  (Przeczytany 784 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bohun

• *
Hohner Tango V?
« 21 sie 2023, 08:39 »
Witam,
Zakupiłem takiego Hohnera z opisu na akordeonie wynika że to model Tango V, Szukając części do tego modelu jeden ze "znawców" stwierdził że jest to Verdi IV. Czy ktoś posiada może wiedzę i może właściwie zidentyfikować jaki to model. Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Offline Arkadiusz

• VIP
Odp: Hohner Tango V?
« Odpowiedź #1, 21 sie 2023, 14:29 »
Ciężka sprawa na podstawie tego jednego zdjęcia/ujęcia... Galeryjki miały identyczne, kształt klawiatury też, produkowane w tym samym czasie, chóry były 3 albo 4 i tu i tu. Trzymałbym się tych oznaczeń co są, bo nie było chyba żadnego sensu, aby je podmieniać. Co prawda Tango raczej powinno mieć dodaną jakąś literkę do nazwy modelu ale też niekoniecznie. Może odpowiedź jest wewnątrz...  Na marginesie - Bravo z tego czasu (1938-40) wyglądał bardzo podobnie.
« Ostatnia zmiana: 21 sie 2023, 14:33 wysłana przez Arkadiusz »

Offline Harmonista

« Odpowiedź #2, 21 sie 2023, 20:51 »
Popieram kolegę Arkadiusz  bo Hohnery z tamtych lat są bliźniaczo podobne, mój nauczyciel od akordeonu grywał na Tango V i jak porównywałem do swojego Sirena VII (5 rzędówka) to połówki basowe różniły się tylko masą perłową i detalami które ciężko zauważyć, wyślij kilka zdjęć więcej w tym jak jest od tyłu i od boku bo z tej perspektywy wydaje mi się że skos basów jest dość duży

Offline Kasparov

• VIP
« Odpowiedź #3, 21 sie 2023, 21:05 »
Hohnery Tango oznaczane były zarówno samą cyfrą, jak i cyfrą oraz literą. Mamy Tango II, ale też Tango II B, Tango II F i wszystkie z tego samego okresu produkcji lat '30 - '40. Podobnie z Tango V i Tango V C.

Tutaj znajduje się taki sam model czarny
https://youtu.be/vmnmkAz-8DM?si=LpKItJQ2d2CDkzJL

i jasny
https://youtu.be/SP5gx83TAvI?si=8E4zgDzA6jHh9mxx

Tango i Verdi są wizualnie bardzo podobne. Tanga są ździebko lżejsze. Natomiast na podstawie podobnych egzemplarzy w sieci ten Twój to prawie na pewno Tango V - zgodnie z własnym opisem.

Jedynie co, to wydaje mi się, że Tango V ma basy 5-cio chórowe.

Offline Harmonista

« Odpowiedź #4, 21 sie 2023, 22:16 »
Kasparov Tak Tango V na 100% ma 5 chórowe basy bo sam widziałem go od środka

Offline bohun

• *
« Odpowiedź #5, 04 wrz 2023, 12:50 »
Prawdopodobnie będzie zgodnie z opisem Tango V.