Autor Wątek: Jaki to akordeon?  (Przeczytany 10449 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vniveri25

• *
Jaki to akordeon?
« 11 lis 2016, 20:12 »
Witam Państwa bardzo serdecznie,
Postanowiłem wypróbować instrument jakim jest akordeon, jak dotąd pogrywałem sobie na gitarze, nut nie znam niestety. Kupiłem z ogłoszenia takie małe ustrojstwo

Czy tego typu akordeon ma jakąś nazwe? Mówiąc szczerze, liczyłem na to ,że znajdę w sieci jakieś poradniki pod tego typu mały akordeon, ale okazuje się ,że ludzie grający na tych mniejszych akordeonikach mają całkiem inne modele i ciężko jest to przełożyć, czy moglibyście mi coś poradzić?
Serdecznie pozdrawiam

Offline Marcel

• Administrator
Odp: Jaki to akordeon?
« Odpowiedź #1, 11 lis 2016, 20:14 »
To nie jest akordeon dla dorosłej osoby :(
Poszukaj na forum "akordeon Małysz".

Offline vniveri25

• *
« Odpowiedź #2, 11 lis 2016, 20:19 »
Hm czy wydaje ci się ,że nada się taka zabawka dla osoby kompletnie początkującej? Czy ma on jakąś inną nazwe, tak aby znaleźć jakieś poradniki zagraniczne?

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #3, 11 lis 2016, 20:21 »
Nazwa to "Małysz" / "?????".
W prawym górnym rogu jest wyszukiwarka.

Nie jest to instrument dla dorosłej osoby.

Offline vniveri25

• *
« Odpowiedź #4, 11 lis 2016, 20:27 »
Rozumiem, dziękuje, jednak zarówno na forum jak i wpisując tą nazwę na portalach, ciężko znaleźć jakieś filmiki z nauką podstaw na takiej zabawce, a skoro już kupiłem to z chęcią bym jakieś podstawy sobie załapał a przynajmniej się pobawił, czy możecie dać mi jakieś namiary na poradniki?

Offline brebir

• VIP
« Odpowiedź #5, 11 lis 2016, 20:45 »
Powinieneś w internecie znaleźć poradnik/książkę Kulpowicza. Poradnik ten, prowadzi za rączkę od początku. Ale na tej zabawce którą kupiłeś, to możesz jedynie nauczyć się synchronizacji lewej i prawej ręki w grze, bo dźwięki, obawiam się że nie stroją. Lepiej znajdź jakiś akordeon większy.  :)

Offline vniveri25

• *
« Odpowiedź #6, 11 lis 2016, 21:21 »
Dziękuje za odpowiedź, szkoda ,że tak wyszło, byłem pełny nadziei ,że właśnie rozpocząłem fajną przygodę z nowym instrumentem a chyba jednak wyjdzie ,że ją póki co zakończe...
Pozdrawiam was

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #7, 11 lis 2016, 21:23 »
Myślę, że najlepszym wyjściem byłoby sprzedać tego Małysza (ktoś kupi go dla dziecka), trochę dołożyć i kupić sobie na start - próbę sprawną Victorię 2. Z takim sprzętem można już próbować zacząć przygodę z akordeonem.

Offline Wojgra9

« Odpowiedź #8, 12 lis 2016, 06:16 »
Dziękuje za odpowiedź, szkoda ,że tak wyszło, byłem pełny nadziei ,że właśnie rozpocząłem fajną przygodę z nowym instrumentem a chyba jednak wyjdzie ,że ją póki co zakończe...
Pozdrawiam was
Jeżeli masz zapał do gry to bierz harmoszkę i graj, nie patrz na innych. Jak zauważysz , że brakuje Ci klawiszy to sam pomyślisz o kupnie większego akordeonu . Miłego muzykowania.

Offline Lajkonix

• Konto usunięte z uwagi na naruszenia regulaminu
  • *
« Odpowiedź #9, 12 lis 2016, 09:09 »
Dziwna historia....

No bo przecież, jeśli chcesz rozpocząć swoją przygodę, to pewnie nie poszedłbyś do sklepu zabawkowego kupić sobie modelik Porsche... i to jeszcze bez sprawdzenia, czy wszystko w nim działa i stroi.

Co do poradnika... Jestem sobie w stanie wyobrazić, że są poradniki jak grać na gitarze. Trzy chwyty i odgrywasz biesiadę. W grze na akordeonie nie ma trzech chwytów. Jest kupa dźwięków. Polecany ci "poradnik" Kulpowicza to dobry pomysł, ale w nim nauka rozpoczyna się od opanowania nut. :( Poradników do grania ze słuchu i od ręki nie ma. A w zasadzie jest - jedyny: You Tube. Słuchać i metodą prób i błędów, polegając na słuchu, próbować odtwarzać. Na You tubie są też nagrane różne lekcje gry na akordeonie.

Tak więc sprawa nie jest całkowicie przegrana. Musisz spróbować, tak jak próbowałeś na gitarze. Byle tylko twój zakup stroił. Bo tego nie da się nastroić w domu jak gitarę. W akordeonie nie ma tych pokrętełek do naciągania strun.

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #10, 12 lis 2016, 11:21 »
vniveri25, mam nadzieję, że to Ci pomoże.

https://i.imgur.com/hEdRTK9.jpg
Jaki to akordeon?

Uzupełnienie do diagramu - w innym wątku Krel wspominał, że w Małyszu w "akordach" w basach nie było tercji. W praktyce oznacza to, że akordy, które zaznaczone są na diagramie jako "akordy durowe", można używać również jako "akordy molowe".

Offline maz63

• VIP
« Odpowiedź #11, 12 lis 2016, 12:51 »
Dla chcącego nic trudnego.Załóżmy, że zabawka stroi to nic tylko próbować jeśli jest odrobinę słuchu nawet na takim sprzęcie. Zapewne majątku to cudo nie kosztowało więc jak nic z grania nie będzie to przynajmniej nie szkoda wydanych pieniędzy ale jak zorientujesz się,że wychodzi to szybko zmienisz na coś lepszego.
Życzę powodzenia [piwo]

Offline vniveri25

• *
« Odpowiedź #12, 12 lis 2016, 13:57 »
Dziękuje wam bardzo za odpowiedzi!
A co sądzicie o takim sprzęcie?

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #13, 12 lis 2016, 14:00 »
Eh... Ten kolejny Małysz niewiele różni się od tego, który już posiadasz... To też jest zabawka.

Jeżeli chcesz próbować grać na zabawkowym akordeonie to wykorzystaj ten który już masz oraz schemat układu dźwięków, który Ci rozpisałem w poprzedniej wiadomości.

Kupowanie kolejnej zabawki, podobnej do tej, którą już posiadasz jest bez sensu.

Offline Voiko

• VIP
    • Voiko_Music
« Odpowiedź #14, 12 lis 2016, 14:12 »
Najlepiej napisz, ile chcesz wydać pieniędzy na akordeon