Autor Wątek: Musictech Digibeat + XXL MASTER ACCORDION (V3 SOUND)  (Przeczytany 4150 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pedros

• VIP
    • Mój kanał na YT
Przygotowałem coś dla sympatyków akordeonów cyfrowych.
Ostatnio sprzedałem Rolanda i nabyłem kolejny instrument cyfrowy. Tym razem to Musictech Digibeat wyprodukowany we Włoszech. Instrument jest bez głośnic, głośników i wymaga zasilania, aby na nim zagrać. Obudowa i mechanika wykonane wzorowo (drewno, nie plastik) - jak to w akordeonie włoskim. To zupełne przeciwieństwo Rolanda, który ma głęboką i niezbyt przyjemną klawiaturę. Do tego akordeon waży niecałe 6 kg i można na nim grać godzinami. Wbudowane brzmienia nie są zbyt dobre, zresztą w Rolandzie też jest ich cała masa, i wiele z nich mi nie odpowiadało. Dlatego też zainteresowałem się możliwością poprawy tego elementu.
Zapraszam na małą prezentację możliwości brzmieniowych modułu XXL MASTER ACCORDION, który współpracuje z większością instrumentów MIDI. W tym przypadku z Musictech...

https://www.youtube.com/watch?v=mhUMxCIM_t0

Offline yanco

• VIP
Odp: Musictech Digibeat + XXL MASTER ACCORDION (V3 SOUND)
« Odpowiedź #1, 09 cze 2020, 23:49 »
znakomita gra w każdym temacie, świetnie dobrane brzmienia, w tle wielka praca nad poznaniem i ożywieniem instrumentu i technikaliów... całość ujęta w profesjonalnej, pełnej informacji prezentacji wizualnej - wielkie brawa Piotr (Pedros) [brawo] [brawo] [brawo]

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #2, 10 cze 2020, 12:22 »
Obudowa i mechanika wykonane wzorowo (drewno, nie plastik) - jak to w akordeonie włoskim. (?) Do tego akordeon waży niecałe 6 kg i można na nim grać godzinami.

Akordeon bardzo mi się podoba. Natomiast brzmienie tego modułu brzmieniowego nie jest w moim guście, na moje ucho brzmi zbyt sztucznie.

Offline Pedros

• VIP
    • Mój kanał na YT
« Odpowiedź #3, 10 cze 2020, 12:46 »
Panowie, dziękuję za Wasze opinie  :)
Marcel, nie wiem na czym słuchałeś demo - zakładam, że nie był to odsłuch na telefonie. Oczywiście o gustach się nie dyskutuje....
W mojej ocenie, porównując brzmienia Roland/Musictech vs moduł V3 nie mam wątpliwości, że próbki w instrumentach są zdecydowanie bardziej nienaturalne i sztuczne, a trochę się tego nasłuchałem w ostatnich latach.
Wracając do akordeonu - lekki, kompaktowy, bardziej akustyczny z wyglądu z bardzo dobrą techniczną klawiaturą, która ma 41 klawiszy. Dla mnie ta zmiana to krok na przód w świecie akordeonów cyfrowych.
I pewnie jeden z nielicznych w kraju.

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #4, 10 cze 2020, 12:53 »
Marcel, nie wiem na czym słuchałeś demo - zakładam, że nie był to odsłuch na telefonie.

No bez przesady... :)

Oczywiście o gustach się nie dyskutuje....

Dokładnie :) Mimo, że bardzo lubię Twoją grę, to na dłuższą metę nie dałbym rady słuchać np. płyty nagranej na brzmieniach z tego modułu.

Dodam, że akordeon elektroniczny potrafi zabrzmieć tak, aby mi się podobał, np. brzmienia z "Best Service - Accordions 2":

https://www.youtube.com/watch?v=MAaXt2-snFI

https://audio.bestservice.de/00010769.mp3

Offline yanco

• VIP
« Odpowiedź #5, 10 cze 2020, 13:27 »
Dla mnie, jeśli odrzucić kryteria porównawcze, cyfra vs instrument akustyczny, w tym głównie symulację czy podobieństwa brzmień, akordeon Musictech z modułem V3, w czym zgadzam sie z Pedrosem, jest istotną alternatywą dla innych instrumentów w tej technologii i kategorii. Brzmienia w proponowanym demo nie zakłócają mojej percepcji słuchowej i nie mam wrażenia sztuczności, to po prostu inna jakość brzmień.
To nawet nie kwestia gustu a raczej uznanie, że w tej technologii pojawiają się rozwiązania poszukujące bardziej szlachetnych brzmień od już znanych i osłuchanych. Tkwimy w świecie cyfrowym i pielęgnujemy swoje wybory i poczucie estetyki, w tym przywiązanie do brzmień akustycznych, jednak uważam, że warto docenić takie zjawiska jakie demonstruje Pedros. Sądzę, że w środowisku zainteresowanych ta propozycja znajdzie uznanie. 

Offline Pedros

• VIP
    • Mój kanał na YT
« Odpowiedź #6, 10 cze 2020, 16:00 »
Dodam, że akordeon elektroniczny potrafi zabrzmieć tak, aby mi się podobał, np. brzmienia z "Best Service - Accordions 2":

https://www.youtube.com/watch?v=MAaXt2-snFI

https://audio.bestservice.de/00010769.mp3

Owszem, przywołane nagranie też nieźle brzmi i sądzę, że V3 zabrzmi podobnie. To zupełnie inny rodzaj prezentacji z podkładem, a to zmienia nieco percepcję odbioru.
W V3 jest kilkadziesiąt zsamplowanych próbek z zacnych instrumentów, poza tym niebawem będzie można łączyć i lekko modyfikować. Czekam na te możliwości i postaram się dodać jakieś demo.
Z ciekawostek dodam, że podobny moduł dedykowany do pianin był wykorzystywany m.in. w operze wiedeńskiej

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #7, 10 cze 2020, 16:13 »
(?) sądzę, że V3 zabrzmi podobnie. (?) W V3 jest kilkadziesiąt zsamplowanych próbek z zacnych instrumentów

W "Best Service - Accordions 2" zsamplowanych próbek jest... ponad 8000. Co do "zacności instrumentów" wspomnę, że np. bandoneon jest zgrany z identycznego Alfreda Arnolda, jakiego używał Astor Piazzolla, do tego o sąsiednim numerze seryjnym.

Wspomniałem o "Best Service" nie po to, aby robić im jakąś reklamę, tylko aby uświadomić, że nie jestem przeciwnikiem akordeonów elektronicznych oraz że "realistyczność" brzmienia porównuję między dostępnymi rozwiązaniami cyfrowymi (a nie akordeonu cyfrowego z akustycznym).

Offline Pedros

• VIP
    • Mój kanał na YT
« Odpowiedź #8, 10 cze 2020, 17:51 »
Wspomniałem o kilkudziesięciu akordeonach  ;) Wszystkich instrumentów jest o wiele więcej.
A wracając do zacności - V3 SOUND też ma się czym pochwalić:
https://www.youtube.com/watch?v=-oFRwC2yK4M
Jest tam sporo instrumentów najwyższej klasy, zresztą i tak preferuję barwy akordeonowe
 [toast]
Zapewne jest jeszcze kilka innych rozwiązań tego typu. Ja porównuję próbki do tego, co oferuje Roland czy Musictech. Od kiedy mam V3 to nawet na sekundę nie chciałem wracać do brzmień Rolanda czy Musictecha. To inna klasa dźwięku. Dobrą dla mnie opcją jest też to, że wystarczy skonfigurować ustawienia w instrumencie, podłączyć moduł kablem midi i można grać, bez konieczności używania komputera.
« Ostatnia zmiana: 11 cze 2020, 10:44 wysłana przez Pedros »

Offline Pedros

• VIP
    • Mój kanał na YT
« Odpowiedź #9, 26 sty 2024, 11:45 »
Dodam do wątku demo pokazujące konfigurację Rolanda FR-4X z modułem V3.
Przy użyciu dodatkowej opcji, jaką daje sterowanie bezprzewodowe dedykowaną aplikacją, można tworzyć w prosty sposób własne brzmienia poprzez łączenie barw różnych akordeonów i ich strojenie wg własnych upodobań.

https://youtu.be/pDtmODBcuRk?si=wDBQr6orfkx2sAI7

Offline Arkadiusz

• VIP
« Odpowiedź #10, 26 sty 2024, 17:18 »
Pedros, gratuluję opanowania niełatwej technologii, to zawsze jest ( w sensie na każdym instrumencie cyfrowym i każdego programu do obróbki) jest wyzwanie.  [brawo] [brawo] Możliwości przeogromne, zabawa i frajda z ich korzystania zagwarantowana. Brzmienie jedno lepsze, inne gorsze, jak w akustykach, a brzmienie to kwestia gustu, co już w tym wątku podkreślano i ja się z tym zgadzam. Na pewno jest spora nisza do zagospodarowania tych możliwości, jak choćby praca w studiu czy w nowoczesnych projektach muzycznych. Można to chyba podsumować tak, że akordeon jest kolejnym instrumentem, który doczekał się swojej pełnej elektroniczno-cyfrowej wersji i od tego już nie uciekniemy a na pewno będą kolejne wersje, coraz lepsze... [akordeon]

Offline Pedros

• VIP
    • Mój kanał na YT
« Odpowiedź #11, 26 sty 2024, 18:09 »
Dziękuję :-)
To prawda, zabawy trochę jest jak już się to jakoś potrafi obsłużyć.
Zawsze to będzie kwestia gustów i nigdy to nie będzie akordeon akustyczny, ale ma swoje zalety.
Czy będą kolejne wersje? Roland chyba już na wymarciu w tym zakresie inni też nowości nie pokazują.
Poczekamy - zobaczymy.
Swoją drogą taki pakiet dobrze brzmiących sampli powinien mieć każdy akordeon cyfrowy.