jeśli nie udałoby mi się z pendrivem, chyba spróbuję skorzystać z połączenia kablem. I tu moja prośba o małe usystematyzowanie (przeszukałem trochę forum ale nie znalazłem wystarczająco dla mnie jasnych rzeczy) lub ew. wskazanie gdzie mógłbym się o takich rzeczach dowiedzieć
rozumiem, że przy połączeniu audio można kabla użyć jako zewnętrznego mikrofonu, ale według forum lepiej podłączyć go jednak do komputera niż do smartfona, ktorym nagrywam? ja tak kabwcześniej bez zastanowienia palnąłem, że połączenie dźwięk i wideo to nie problem, ale przecież tego nigdy nie robiłem, chociaż wydaje mi się, że jestem w stanie z małą pomocą się douczyć.
żyłem w przeświadczeniu, że jest jeden rodzaj kabla jack, który podłączam do rolanda, a tu natknąłem się na trs ts trrs
i jak widać na tym zdjęciu mam 3 miejsca - na jacka, potrzebuję kabla 2 jack - 1 mini jack do komputera, czy starczy duży jack - mini jack? czy może połączenie polega jeszcze na czymś zupełnie innym?
ps. jeśli nie doszukałem to przepraszam i proszę o wskazanie miejsca gdzie mógłbym sie takich podstawowych rzeczy dowiedzieć