Autor Wątek: Roland FR-8x  (Przeczytany 37499 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Accordion

• Serwisant Akordeonów
Odp: Roland FR-8x
« Odpowiedź #45, 15 paź 2018, 23:14 »
Muszę przyznać, że mnie o dziwo zaskakujesz swoją infantylnością, ale mam na to zrozumienie  [akordeon]

Offline Anonimowy Akordeonista

« Odpowiedź #46, 15 paź 2018, 23:28 »
Pendrive Silicon Power BLAZE B02 32GB (SP032GBUF3B02V1K) - zamiennik wg specyfikacji rolanda :)

Marcelu wiem o synchronizacji, miałem mało czasu a byłem ciekaw tego dźwięku..

Accordion - nie można wszystkich asów w rękawie na samym początku odkryć - trochę nauki przede mną odnośnie montowania obrazu, ustawień dźwięku i tym podobnych rzeczy - przyjdzie czas na coś zaawansowanego też :)

Offline krzychosz

• *
« Odpowiedź #47, 11 gru 2020, 13:33 »

Przeglądnąłem ten i podobne wątki i mam pytanko odnośnie reakcji miecha właśnie. Czy szybkość otwarcia/zamknięcia zależy od ilości wciśniętych dźwięków czy raczej jest stała?

Zastanawiam się jak bardzo artykulacja miechowa różni się od akustycznych instrumentów i czy taki elektronik podczas nauki nie sprowokuje złych nawykow.

Offline Pedros

• VIP
    • Mój kanał na YT
« Odpowiedź #48, 11 gru 2020, 20:39 »
Nie testowałem tego na FR8, ale przez prawie dwa lata miałem FR4X i wcześniej FR3X. Nie ma tam przepływu powietrza jak w akustyku, więc nie ma znaczenia ile klawiszy naciśniesz. Sądzę, że w FR8X może być podobnie. Jest tam co prawda nieco inny system miechowania, ale nie ma on również głośnic.
Do artykulacji można się "adoptować", jest kilka opcji czułości, więc każdy znajdzie swoje ustawienie.
Moje doświadczenia z elektronikami (FR3X, FR8X, Musictech DigiBeat) są takie, że instrument akustyczny czuć inaczej i żaden elektronik tego nie odda..
Najlepiej się samemu przekonać.
Elektronik to inny instrument i wymaga nieco innej techniki gry. Plusem jest to, że jak masz akustyka i elektronika i używasz ich przemiennie, to Twój organizm szybko się adoptuje i wie jak z którym zagrać  :)

Offline Anonimowy Akordeonista

« Odpowiedź #49, 01 sty 2021, 15:30 »
8x ma domyślnie włączoną taką opcję. Nie jest to oczywiście identyczne jak na akustycznym akordeonie, ale nie powoduje dziwnego wrażenia :) u mnie działa to wlasnie tak, naciskasz wiele dzwiekow to powietrza idzie duzo wiecej niz przy nacisnietym jednym dzwieku. Mozna to rowniez regulowac i chyba wyłączyć i opcję i generalnie używanie miecha.
Wiem, że nawet w szkołach muzycznych czasem korzysta się z rolandów, więc to moim zdaniem nie powinno bardzo dużo złych nawyków powodować. Ale jak Pedros mówi - chyba najlepiej przekonać się samemu albo właśnie korzystać przemiennie  [akordeon]

Offline sonola

• *
« Odpowiedź #50, 11 sty 2021, 23:22 »
Jeżeli mogę kilka słów od siebie... o Roland Fr-8 x

Po pierwsze, między fr7 - fr8x, jak dla mnie jest przepaść jeżeli chodzi o brzmienie, przynajmniej dla mnie  Fr8 x brzmi bardziej realnie. Trzeba troszkę się pobawić pogłosami ale warto poświęcić temu czas.

Po drugie, komfort gry jest także dużo większy, wszelkie regulacje reakcji np. miecha... jak dla mnie idealnie można sobie dostosować prace instrumentu do swoich oczekiwań

Po trzecie, nie porównywałem w opisach firmy Roland, ale jest  na pewno zamontowane głośniki brzmią ciszej. Z jednej strony to minus grając np na ulicy jak Ja, czy na imprezie bez podłączenia do nagłośnienia. Z drugiej strony przyjaciel zajechał już dwa starsze modele fr7, i z czasem na maksymalnym podgłośnieniu zaczynają niestety zniekształcać brzmienie i brzęczeć.... Czego do dzisiaj nie mam w fr 8 x.

Po czwarte, Nie lubię słuchać tych ektronicznych zabawek jak kto na nich gra, zupełnie inne odczucie mam gdy ja gram na tym instrumencie,  lub jak jest podłączony do nagłośnienia. To taka Moja wewnętrzna refleksja. Więc jak jest możliwość zagrajcie sobie na nim sami, ciekawe czy ktoś będzie miał takie samo odczucie.

Po piąte, znajomy ma problem z fr7 i (w tym przypadku z wyświetlaczem) servis Rolanda poległ, totalnie, kilkanaście tygodni i nic, ostatecznie nie ma do nich czesci zamiennych  nigdzie... dlaczego... już odpowiadam jaką dostaliśmy odpowiedź, gdyż obdzwoniliśmy pół europy w tej sprawie. Podobno Główny magazyn został zniszczony w Japonii w wyniku powodzi, tsunami, czy innych tego typu wydarzeń i częsci po prostu do starszych modeli nie ma oprócz tych które były w servisach :(

Po szóste, Przyznam nie byłem zwolennikiem zakupu tego instrumentu, namówił mnie przyjaciel 'Nie Muzyk", i powiem tak, Moim zdaniem świetna, choć nie tania zabawka dla dużych chłopaków. Wybrał bym z 30 brzmień które na prawdę są świetne (brzmienia akordeonowe mam na myśli). Dla mnie nr 36 BALKAN violin i musette bajka, jak bym słuchał Serenellini  lub Dallape Zoltana Oroscha (prawie, oczywiście, bo to jednak zawsze synth  i synthem będzie, jeżeli nawet piszą że to samplowane brzmienia).

Po siódme, mam go ok 4-5 lat, dokładnie nie pamiętam, w Pl w każdym razie byłem trzecim nabywcą tego instrumentu, tak mnie poinformowali w Rolandzie. Żadnych problemów z tym modelem nie miałem, zimno, wręcz mróz pod domem, na sali OSP, na dworze przy ognisku, restauracje, zero problemów. Bateria nadal sporo trzyma (oryginalna wiem że nie jest tania...) Klawiatura już się lekko wystukała, ale szczerze nie wiem gdzie mi to zrobią, boję się że servis Rolanda nie podoła temu, a w castelfidardo mnie wyśmieją jak bym poprosił o regulację:) 

Po ósme, rozpisałem się bardzo więc przepraszam, ale może kilka informacji komuś pomoże w podjęciu decyzji o zakupie tego instrumentu. Pod spodem wrzucam nagranie z dwoma brzmieniami (pianino nie jest z Rolanda). - https://youtu.be/y2LEycSge4o

Jeżeli ktoś ma może wersję Dallape, bardzo proszę o opinie, nie było mnie stać na dopłatę do tej wersji, chętnie posłucham odczuć odnośnie tego akordeonu synth.

Jeżeli ktoś ma jakieś pytania, chętnie podpowiem, opowiem swoim mysle bardzo obiektywnym zdaniem, gdyż byłem bardzo sceptycznym klientem zakupując ten instrument.

Pozdrawiam Panowie
« Ostatnia zmiana: 11 sty 2021, 23:51 wysłana przez sonola »