Pięciorzędowy elektroniczny akordeon guzikowy ?
Topaz-1" którego na polskim rynku wtórnym ciężko znaleźć a nawet nie ma bo szukałem najprędzej dostępny jest na Ukrainie oraz innych krajach byłego ZSRR którego cena w przeliczaniu na nasze złotówki wynosi od 700zł do około 1000 złoty z kawałkiem z tego co szukałem w Internecie to występowały 3 wersje kolorystyczne biały, czarny i niebieski posiada on głośnik choć niektórzy piszą że miał 2 jednak nie znalazłem nigdzie wzmianki o zasilaniu bateryjnym więc przypuszczam że go po prostu nie posiada.
Brzmienia jakie on posiadał to flet ,organy i kilka syntetycznych a regulacja głośności odbywała się za pomocą pedału w nodze a te pokrętła na galeryjce u góry służyły do regulacji: prędkości tremolo, częstotliwości vibrato i jej głębokości oraz za strojenie i balans między sopranami a basami
Zdjęć wnętrza nie potrafiłem znaleźć w Google jednak możecie sobie wyobrazić ogromną ilość wiązek pewnie wyglądało to jak w organach analogowych np Hammonda kilka płytek drukowanych tak zajmowało miejsce że nie znalazło się miejsca na baterię (to moje domysły)
Mechanika basowa była całkowicie elektroniczna nie było czegoś takiego jak my znamy z akustycznych akordeonów, przypominała bardziej to co znamy z akordeonów Rolanda
Jakość dźwięku produkowana przez ten sprzęt pewnie była niezła pod warunkiem podłączenia wyjścia z akordeonu bezpośrednio na urządzenie nagrywające bo na wbudowanym głośniku nie brzmiał on za wspaniale. Topaz 1 był jedynym elektronicznym akordeonem mobilnym wyprodukowanym przez ?Wektor?
były jeszcze konstrukcje które były w zasadzie klawiaturą sterującą a do wytworzenia dźwięku wymagały dość ciężkiego sprzętu ,teraz przedstawię co pozyskałem z rosyjskiej części Internetu
?? - 182 (zdjęcie3)
Elektroniczny akordeon guzikowy ?Estradin-182? składa się z akordeonu guzikowego 75x120-III-5/2 ?Orfeusz?, elektronicznej jednostki generatorów tonów, jednostki sterującej tonem i jednostki sterującej (pedały). Może być używany zarówno do występów solowych, jak i jako część orkiestry lub zespołu.
Specyfikacja techniczna:
Podstawowy zakres tonów - 8
Kanały formowania barwy - miksy orkiestrowe, akompaniament, rejestry syntezatora
Efekty dźwiękowe - częstotliwość vibrato, zwolnienie, perkusja, powtórzenie, efekt wah, pędzle, bęben itp.
Zakres regulacji głośności, dB: pedał - 45, sterowanie ręczne - 30
Względna częstotliwość niestabilności oscylatora głównego,% - +/- 01
Względny poziom hałasu na wyjściu przyrządu, dB - 55
Pobór mocy, W - 40
Wymiary, mm: akordeon guzikowy - 500x420x205, zestaw klocków elektronicznych - 510x410x200, zestaw pedałów 240x190x105
Waga, kg - 60
Szacunkowa cena (na rok produkcji) - 2200 rubli.
?? - 8? Bloki syntezujące i wzmacniające z elektrycznego kompleksu akordeonowego.
?? - 8??Estradin-8B? to połączony elektroniczny akordeon guzikowy, po raz pierwszy stworzony w Związku Radzieckim. Może brzmieć jak mechaniczny akordeon guzikowy i pozwala na odtwarzanie muzyki organowej, bogatej w różnorodne barwy, można uzyskać na nim bębny, dźwięki perkusyjne i różne efekty.
Specyfikacja techniczna:
Objętość rejestrów instrumentów:
melodie
subharmoniczne 16'
trzy barwy 8 '
cztery barwy 4 '
dwie barwy 2 '
akompaniament
trzy barwy 16 '
trzy barwy 8 '
Zakres podstawowych tonów 6,3 oktawy (od ?Fa? kontratawy do ?G? czwartej)
Klawiatura Bayan zawiera 1 przycisk melodii od ?G? do ?G?, 120 przycisków akompaniamentu od ?Fa? do ?E?
Melodia klawiatury trzyrzędowy
Klawiatura akompaniamentu sześciorzędowy
Vibrato częstotliwości regulowana częstotliwość i głębokość
Tremolo kontrolowana częstotliwość
Pogłos (zanik) oddzielne dla melodii i akompaniamentu
Uderzyć z regulacją cokołu
Dźwięki rytmiczne bęben, szczotki
Glissando barwy na pedały
Kontrola głośności ręka i pedał
Moc pobierana z sieci, nie więcej 120W
Wymiary:
- jednostka akustyczna (bez nóg) 1000x500x300mm
- jednostka elektroniczna 700x510x270mm
Waga, nie więcej:
- mechaniczny akordeon guzikowy 14kg
- jednostka akustyczna 30 kg
- jednostka elektroniczna 31 kg
Jednak rosyjska myśl technologiczna się na tym nie kończy bo ktoś się przyłożył i zamiast Yamahy PSR 32 poświęcił Korga pa 80 i zrobił z niego 3 rzędówkę
https://www.youtube.com/watch?v=ev-XlEB8aWIteraz podsumuję: Moją inspiracją do stworzenia
elektronicznej 3 rzędówki był właśnie topaz 1 oraz wyżej wspomniany korg, jeśli ktoś z was forumowicze posiada topaza lub zdjęcia wnętrza to było by fajnie je zobaczyć, a ja miałem myśl by kupić zdezelowany egzemplarz i przywrócić mu sprawność jednak wyszło mało sztuk a zamawiać z Rosji lub Ukrainy to mam trochę obawę.
W każdym razie dziękuję za doczytanie do końca jeśli się da to proszę Administratora by uporządkował zdjęcia do opisów.