Autor Wątek: Hohner Lucia III - czy jeszcze inwestować w naprawę (~700 zł), czy sprzedać?  (Przeczytany 2279 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline b4y4nn

• *
Posiadam Hohnera Lucie III 96 b, ogólnie to był mój najgorszy w życiu zakup, bo sprzedający ukrył fakt nieszczelnego miecha, okazało się też, że był poklejony taśmami (kaliko), dodatkowo był zagrzybiony. Udało mi się na szczęście wymienić tanio miech, pozostało go jeszcze nastroić i wymienić filce pod klapkami, bo przepuszcza powietrze.

Mam dylemat, czy warto w niego jeszcze wkładać pieniądze - zależy mi na przyjemności z gry i chciałbym by dobrze stroił, lecz w serwisie powiedzieli, że kilka głosów jest nieoryginalnych, ponadto znaleźli gdzieś na stroikach ślady korozji, moim zdaniem mógł być przechowywany w wilgotnym pomieszczeniu bardzo długo (zagrzybiony stary miech). Zastanawiam się, czy warto go nastroić i wymienić filce (ok 700 zł), czy może go sprzedać i dołożyć do czegoś innego. Tak na prawdę bardzo lubię na nim grać, ma fajną miękka klawiaturę i jest głośny, na wesele sprawdza się super.

Tutaj link do mojej gry na tym akordeonie:
https://youtu.be/-qQ_6_9jHFQ

Offline Emiliano

• VIP Złota Rączka
Jeżeli już zainwestowałeś w niego to ja bym doprowadził sprawę do końca. Głosy do hohnera można kupić na znanych portalach (trzeba ''upolować'' okazję wtedy jest taniej). Miałem podobną sytuację. Decyzja jednak należy do Ciebie :).

Offline Marcel

• Administrator
Jeżeli miałbyś zamiar za jakiś czas sprzedawać ten akordeon, to na Twoim miejscu bym nie inwestował w niego kolejnych 700 zł, ponieważ teraz, sądząc po Twoich nagraniach, stan akordeonu jest na tyle przyzwoity, że naprawa nie zwiększy zbytnio jego wartości - innymi słowy, gdy go będziesz sprzedawał, to będziesz te 700 zł do tyłu. Natomiast, jeżeli lubisz ten akordeon, chcesz go zatrzymać na dłużej i chcesz, aby jego stan był jak najlepszy, to jak najbardziej warto rozważyć naprawę.

Offline b4y4nn

• *
Dziękuje za odpowiedzi, chyba jednak za jakiś czas zdecyduję się na doinwestowanie w ten akordeon. Nie wiedziałem że można gdzieś na aukcji dokupić oryginalne głosy do akordeonu a na tym mi bardzo zależało...

Offline nowicjusz24

• *
Można zapytać za ile kupiłeś ten akordeon?