Autor Wątek: Hohner Concerto III - jak wyjąć głośnice?  (Przeczytany 1943 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vladek

• *
Chciałem wyjąć z akordeonu Hohner Concerto III głośnice, bo jeden głos nie stroi, jest tam też trochę brudu, ale nie mogę sobie poradzić z wyjęciem głośnic. Załączam zdjęcie dla orientacji, z prawej strony obok głośnic jest element registrów, który nie pozwala na wyjęcie głosnic. Czy trzeba go wykręcić, ale tam są takie malutkie śrubki, do których nie ma dobrego dojścia. Może ktoś miał podobny problem, może ktoś z serwisu a może dzidek1965, który miał niejednego Hohnera. Z góry dziękuję za jakąś poradę.
« Ostatnia zmiana: 27 maj 2015, 19:40 wysłana przez vladek »

Offline Genek1964

• *
Odp: Hohner Concerto III - jak wyjąć głośnice?
« Odpowiedź #1, 25 gru 2024, 19:22 »
Witaj, i jak poradziłeś sobie z tymi głośnicami? Bo też muszę wyjąć i nie wiem jak to zrobić. Pozdrawiam

Offline Marstan

« Odpowiedź #2, 26 gru 2024, 12:32 »
      Należy zacząć od -potrząc na fotkę;

1. poluzowania wkręta w pierwszej od dołu /gdzie jest mechanizm registrów/głośnicy

2.przekręcić metalową blokadę w lewo aby odsłonić szczelinę pomiędzy głośnicą a korpusem

3. podnosić z 'uwagą' głośnice  lewą stroną przy szczelinie starając się ją przesuwać w lewą stronę. Na spodzie w głośnicy, czego nie widać na fotce są przesówki registrów które magą zaczepiać o korpus. Jeżeli wyczujesz opór przełącz register zwalniając uprzednio siłę unoszenia głośnicy co powinno skutkować przesunięciem w/w przesówki.Przesówki w każdej głośnicy są dwie i może się okazać, że trzeba będzie przełączyć inny register zachowując kolejność czynności jak wyżej.

4.Głośnica ma z prawej strony zaczep o szer. ok. 2 cm. który zachodzi za wręb w korpusie pod tymi metalowymi dzwigniami. to one właśnie odpowiadają za manewrowanie przesuwkami registrów.     

Offline Voiko

• VIP
    • Voiko_Music
« Ostatnia zmiana: 26 gru 2024, 16:19 wysłana przez Voiko »

Offline Genek1964

• *
« Odpowiedź #4, 27 gru 2024, 17:30 »
Bardzo dziękuję za odpowiedź i filmy super wszystko widać . Mam jednak pytanie , na filmach widać , że wszystkie głosy woskowane w głośnicach są dodatkowo zabite jakby specjalnymi gwoździami ja w swoim nie mam tych gwoździ tylko samo woskowanie głosy z literką T . Akordeon  Hohner Concerto l l l  Czy może mi ktoś to wyjaśnić?

Offline Voiko

• VIP
    • Voiko_Music
« Odpowiedź #5, 27 gru 2024, 18:10 »
Co do tych gwoździków, jeżeli głośnice były woskowane na nowo? ktoś kto to robił nie dał ich z powrotem. No chyba że były takie modele bez gwoździ. Głosy z nabitym T są oryginalne.