Autor Wątek: Imperator V Musette  (Przeczytany 255 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mt777

• *
Imperator V Musette
« 19 lut 2026, 15:32 »
Posiadam ten akordeon i chciałbym się podzielić przemyśleniami z jego użytkowania:
  • Stukanie klawiszy przy technicznej grze. Próbowałem eksperymentalnie doginać sprężyny, ale to nic nie pomaga. Nie wiem czy da się jakoś to ogarnąć, może ktoś próbował ten temat rozpracowywać
  • Zamykanie miecha. Tradycyjne na pasek jest chyba lepsze. Akordeon jest ciężki i mi nie trzyma/puszcza zapięcie
  • Przełącznik regestrowy tutti - dość słabo zrobiony bo wajcha trzyma się tylko na wcisk i już mi chyba odpadła bo nie przełącza.
  • Aby uwolnić prawą rękę to prawy pasek nie nakładam na ramię a przekładam pod nim i zapinam wzdłuż pasa na haczyk. Trochę bardziej buja, ale za to nie czuć usztywnienia na prawej ręce.
Może ktoś ma taki model lub go serwisował i coś doda od siebie?

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
Odp: Imperator V Musette
« Odpowiedź #1, 20 lut 2026, 10:36 »
ad 1 - przyczyną może być : wybity filc pod klawiaturą lub uderzanie dekawki o galeryjkę. W drugim przypadku trzeba coś nakleić na dekawkę (skórkę ?) lub pod galeryjką.
ad 2 - może wystarczy tylko regulacja samego zaczepu lub sprężyny. Częsta przypadłość tego sposobu zamykania miecha.
ad 3 - regulacja, wymiana sprężyny, naprawa mocowania plastiku(dzwigni)
ad 4 - możesz zmienić mocowanie prawego paska : prawy pasek na prawej stronie pod gryfem - góra i dół plus spięcie poprzeczne - drugi sposób mocowania - szkolny - prawa strona pod ramieniem - trzeci sposób - system Yamouchi (nie pamiętam jak się poprawnie pisze) - dosyć typowy system oparty na poprzecznych pasach, stosowany w szkołach muzycznych i na studiach kosztujący około 600-800zł