Autor Wątek: Jak podnieść zapadnięte basy?  (Przeczytany 20543 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline razor026

• *
Jak podnieść zapadnięte basy?
« 03 sty 2016, 20:10 »
Jak mogę podnieść wyżej nieco zapadniętą klawiaturę basową?

Offline szkodnicus

• 23.04.1977 - 01.05.2017, VIP Złota Rączka
Odp: Jak podnieść zapadnięte basy?
« Odpowiedź #1, 03 sty 2016, 20:19 »
to moze byc problem. Jesli twoj akordeon, ma wyciagany caly mechanizm basowy, podejrzewam ze tak, to wyciagasz go. Powinien  byc na 2 klamrach, nastepnie  na tej listwie co sa wszystkie guziki, mozesz podszlifowac spod sklejki.Od zewnatrzej strony w  miejsce powstlej szpary, mozesz zalozyc np czarny filtz, i dociac ladnie, ze nie bedzie widac szpary.. Tak ze ta biala oslona bedzie wpadac glebiej, co automtycznie wysunie troche guziki. Ja podejrzewam, ze masz gdzies w srodku luz, i klawiatura opadadla. Proponuje rozebrac lewa strone i posprawdzac czy nie ma luzu.W moim sporani, pare guzikow bylo calkiem zapadnietych, bo do plyty klawiatury, gdzie jest caly mechanizm przykrecony, drewnowkety byly obluzowane i rama z blachy miala duzy luz.  Sprawdz to najpierw.

Widziales ten caly mechanizm basowy, ktoremu zrobilem zdjecie w innym temacie. Po odkreceniu paska basowego. sciag pokrywe od basow i zobacz jak to wyglada.  Duzo wlochow tak jest zrobionych. Ulatwia to bardzo serwis, ale bywa czasem przeklenstwem. 

Offline razor026

• *
« Odpowiedź #2, 03 sty 2016, 20:56 »
Mój Soprani ma mechanizm taki jak w Weltmeisterach. Znam już przyczynę opadniętej klawiatury- sfatygowane popychacze (dosc odgiete "jezyczki" w popychaczach ktore powoduja ze klawisz nie wraca do konca na swoje miejsce), da sie to jakos naprawic bez wymontowywania mechanizmu (miałbym problemy z włożeniem go na miejsce, gdyż nie jest złączony z płytą na której są guziki)
« Ostatnia zmiana: 03 sty 2016, 21:03 wysłana przez razor026 »

Offline szkodnicus

« Odpowiedź #3, 03 sty 2016, 21:08 »
no to nie powinno byc trudo tego naprawic

Offline dzidek1965

• VIP
« Odpowiedź #4, 04 sty 2016, 08:46 »
Przez te mechanizmy basowe nie lubię Scandalli. Takie same miały polskie Victorie i Mazury itp.

Offline szkodnicus

« Odpowiedź #5, 04 sty 2016, 10:29 »
Napisz dlaczego nie lubisz? Wedlud mnie wyciagajac caly mechanizm masz latwy dostep do pozostalych podzespolow typu klapki I sprezynki.  Wyciagniecie I zalozenie z powrotem, jest stosunkowo latwe. Tylko te gumki przetlale stanowia wade. Reszte da sie ustawic I wyczyscic.

Offline dzidek1965

• VIP
« Odpowiedź #6, 12 sty 2016, 23:22 »
Nie lubię,bo cały mechanizm jest wykonany z cieniutkich pasków blachy.To wszystko łatwo się gnie,jak ruski rower.No i te gumki,które parcieją. na kilka lat sprawę załatwią wentylki rowerowe,albo na amen te termokurczliwe.

Offline Natalie

• *
« Odpowiedź #7, 11 lut 2016, 14:05 »
Znowu mam problem, dzisiaj dostarczyli mi akordeon i okazuje sie ze basy nie wiem jak to fachowo okreslic jak przechylam akordeon do przodu to one spadaja, nie wylatuja a spadaja, naciskam juz obok taki czarny guzik i nic to nie daje, jak mozna je "wcisnac" czy sa poprostu zepsute?! Prosze o pomoc. :'( :'(

Gdyby byly zapadniete to wogole by sie nie ruszaly, a tak one poprostu sa luzne i niektore wydaja dzwiek bo sa wcisniete ??? ???

Offline lukasz198821

« Odpowiedź #8, 11 lut 2016, 17:30 »
1. "wykręć" pasek basowy kółeczkiem plastikowym, bo i takowe pewnie jest,
2. Odkręć osłonę mechaniki basowej - zapewne na 4 śrubkach,
3. Zrób kilka zdjęć.

Zakładam, że całkiem dźwignie pospadały, da się to złożyć bez większych problemów.

Tam nie ma co zepsuć, pasek odkręcasz po prostu kręcąc kółeczkiem i jednocześnie delikatnie za niego (pas) od góry ciągnąć, a osłonę odkręcasz prawdopodobnie śrubkami, które są na stópkach akordeonu.
« Ostatnia zmiana: 11 lut 2016, 17:34 wysłana przez lukasz198821 »

Offline szkodnicus

« Odpowiedź #9, 13 lut 2016, 08:16 »
Mam nadzieje  ze sprzedawca uprzedzil cie ze jest problem z basami. Naprawa moze byc prosta, albo skomplikowana. Zalezy dla kogo. Poniewaz wszystkie basy sie zapadaja a nie pare wyrywkowo, ja bym obstawial  ze caly mechanizm basowy jest odklejony albo niedokrecony. Wtedy naprawa w miare prosta. Bez otwacia jednak sie nie obejdzie. Pozostaje kwestia reklamacji. Jesli mial byc sprawny mechanicznie. Ten na pewno nie jest.

Offline marek1

« Odpowiedź #10, 13 lut 2016, 12:14 »
Sprawa jest podejrzana.Ciekawe czy jest tam w ogóle coś w środku,trzeba by zajrzeć i wszystko się wyjaśni,żeby Ci tylko guziki nie wpadły do środka bo wtedy zrobi się nie ciekawie.

Offline lukasz198821

« Odpowiedź #11, 13 lut 2016, 13:51 »
Na razie niech koleżanka dośle zdjęcia co jest w środku mechaniki to coś więcej powiemy, żadnej znowu filozofii nie ma w ściągnięciu osłony basowej. Może być tak, że po prostu pospadały dźwignie należy je włożyć spowrotem i cały trik zajmuje kilka minut i jest to proste do zrobienia - zdarzyło mi się tak, może być też tak, że od nowa trzeba będzie wszystkie dźwignie powkładać w swoje miejsca, a tu już trochę trzeba wiedzieć jak to poukładać, ale ze schematem można to zrobić, ale trzeba pamiętać, że te dźwignie są jakby zależne, trzeba je wkładać w miarę możliwości parami.

Offline szkodnicus

« Odpowiedź #12, 14 lut 2016, 17:03 »
To ciagle wrozenie z fusow.  Bez zdjecia ani rusz . Dodam ze moj scandalli z 39 roku, mial pare basów zapadnietych. Jak otworzylem, caly mechanizm byl w rozsypce. Rozebralem do zera zanaczac wszystko przed rozbiurka, wymienilem zniszczone gumki na opaski termokurczliwe. 2 dni roboty, teraz chodzi jak lala. Sam sie zdziwilem ze tak dobrze poszlo. Wiec wygladalo niewinnie,  skonczylo sie na dlugiej monotonnej naprawie.   Mimo ze bawie sie akordeonami ok 7 lat, to byla duuza robota.

Offline evvil

• *
« Odpowiedź #13, 16 lut 2016, 20:51 »
Nie wygląda to jakoś super ciekawie - szczególnie że taki kupiłaś? Troszkę nie fair takie coś sprzedawać komuś i "radź sobie kobieto".

Dwa akordeony kupowałem "korespondencyjnie" i za każdym razem pomimo moich próśb i gróźb akordeon nie był należycie zabezpieczony do transportu - basy właśnie są problemem bo były powciskane i miałem efekt podobny jak u ciebie, bo wszystkie dźwigienki trzeba było ustawiać od nowa.

Jeżeli zdejmiesz osłonę od basów zobaczysz mechanizm. I o ile jest dokręcony i siedzi sztywno to przyjrzyj się jego dolnej części - pod basami są takie jakby blaszki które "odbijają" dźwigienki od basów. Nie wiem jak to fachowo nazwać - ale u mnie generalnie część dzwigienek po prostu przeskoczyła za te blaszki i był taki efekt jak u ciebie - basy robiły co chciały.

Naprawda polegała na tym aby pensetą wszystko powsadzać na miejsce - trochę siły trzeba było w to włożyć miejscami ale się udało. Potem akordeon poszedł do rozbiórki i teraz sobie leży w pudle w częściach, ale to inna sprawa.

Niemniej - zrób zdjęcia co tam się dzieje w środku - podejrzewam że nie będzie to super skomplikowane do naprawienia, ale po prostu wymaga poświęcenia odrobiny czasu.

Offline zeki

• *
    • Diabelskie skrzypce na Urzeczu
« Odpowiedź #14, 05 sie 2016, 17:10 »
Jak już jestem na forum to spróbuję Was i Waszą wiedzę wykorzystać  ;)

Otóż mam problem z 2 akordeonami. Jeden to włoski firotti 120 mojego ojca, drugi weltmeister 60 to prezent od kumpla (oddał już w takim stanie). Otóż w obydwu egzemplarzach występuje problem z basami. Firotti był ze 2 razy w naprawie i na jakiś czas problem ustępował, weltmeister do tej pory nie był ruszany przez nikogo.

Problem jest w tym, że część basów czy lepiej guziczków ni z gruszki ni z pietruszki zapada się tak jakby żadna sprężyna ich nie wypychała i zaczynają żyć swoim życiem. Raz grają wszystkie na raz, innym razem odezwie się tylko pojedynczy dźwięk. W tym czasie część guziczków albo w ogóle nie daje się wcisnąć, albo wchodzi, ale z oporem zdecydowanie za dużym. Co mi z tego, że zawiozę do majstra i to naprawi jak dość słono sobie za to liczył i trzymał z miesiąc instrument, a po odbiorze z pół roku to chyba wszystko co było dobrze.

Może wiecie w czym może być rzecz i ewentualnie (na prywatną wiadomość) czy jest w okolicy Warszawy jakiś spec, którego byście polecali. Szkoda żeby oba klamoty kurz zbierały. Albo to ponaprawiam, albo wysiudam komuś na części bo miejsca na trzymanie gratów nie mam. Generalnie nie bardzo jest szansa żebym sam w tym grzebał bo część z tych basów powypadała, klawiaturą tez by trzeba się zająć.

I ewentualnie ile takie ogarnięcie basów może kosztować? Żeby nie było, ze zobaczą leszcza co nie ma pojęcia w czym rzecz i będą chcieli skosić jak za nówkę :)

http://i.imgur.com/OP6yZGk.jpg
Jak podnieść zapadnięte basy?