Autor Wątek: Jak przygotować wosk do głosów akordeonu?  (Przeczytany 25639 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Voiko

• VIP
    • Voiko_Music
Jak przygotować wosk, aby był gotowy do użycia? Dodaje się jakieś specyfiki, czy można woskować czystym woskiem?

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
Odp: Jak przygotować wosk do głosów akordeonu?
« Odpowiedź #1, 17 lis 2014, 08:12 »
Już gdzieś był ten temat. Chyba akordeonistka go wrzuciła. Wosk, olej, kalafonia(nie do lutowania) i cos tam jeszcze....
Stary stroiciel miał taką receptę: dodaj to j.w. i sprawdź paznokciem.Jak zbyt miękki to dodaj kalafonii a zbyt twardy to oleju.

Offline dzidek1965

• VIP
« Odpowiedź #2, 17 lis 2014, 08:28 »
Ja kiedyś mieszałem wosk,trochę żywicy i parafiny.

Offline Voiko

• VIP
    • Voiko_Music
« Odpowiedź #3, 17 lis 2014, 20:24 »
rozumiem, tak na przyszłość będę wiedział jaki jest przepis :) dzięki

Offline niedarady

« Odpowiedź #4, 17 lis 2014, 20:40 »
Wosk, olej, kalafonia(nie do lutowania)
Guralu o jakim oleju mówisz i jakiej kalafonii, bo ja znam tylko jedną, tą do lutowania.

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #5, 17 lis 2014, 21:20 »
Ja kiedyś mieszałem wosk,trochę żywicy i parafiny.

...trochę żywicy... - kalafonia to właśnie żywica tylko z dodatkami.
...olej... (to tu jest pies pogrzebany)... są różne wersje. Zależy od stroiciela (lniany, jadalny, inny....)

Offline dominikglk

« Odpowiedź #6, 17 lis 2014, 21:31 »
ja cały czas zalewam głosy czyściutkim oryginalnym woskiem pszczelim który kupuje od znajomego i wspaniale trzyma,nie twardnieje ...jest w sam raz:d a propo tej mieszanki 50/50 i 5% oleju to jak ma byc do tego żywica?tak z ciekawości pytam ?

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #7, 17 lis 2014, 22:33 »
Jak przygotować wosk aby był gotowy do użycia? Dodaje się jakieś specyfiki, czy można woskować czystym woskiem?

Jeden ze starych majstrów zdradził mi kiedyś swoje proporcje. Wosk pszczeli i żywica (lub kalafonia) mniej wiecej pół na pół (50% / 50%). Ewentualnie może być trochę więcej wosku pszczelego, niż żywicy (60% wosku / 40% żywicy). Na końcu do tego dodawał oleju lnianego lub oliwy z oliwek (mniej więcej 5% objętości).

jaka ma byc do tego żywica? tak z ciekawości pytam ?

Najlepiej sosnowa, świerkowa lub z jakichś innych drzew iglastych.

Wspomniana czysta kalafonia to w praktyce mieszanina żywic drzew iglastych (głównie zazwyczaj sosny), z której oddestylowana została terpentyna.

Najtaniej czystą kalafonię można dostać w sklepach dla plastyków. Jeżeli dobrze się poszuka, to można kupić opakowanie 0.5 kg za mniej, niż 10 zł. Plastycy używają kalafonii do sporządzania werniksów.

Od razu odpowiem na pytanie dlaczego dodaje się kalafonię czy żywicę do wosku

Niezależnie czy jest to Castelfidardo we Włoszech, Klingenthal w Niemczech czy każde inne miejsce związane na dłuższą metę z akordeonami, wszędzie do wosku dodaje się żywicy / kalafonii. Nie jest to przypadek. Poprawia ona właściwości wosku m.in. właściwości wiążące oraz przede wszystkim podnosi temperaturę topnienia powstałej mieszaniny. Przy woskowaniu samym woskiem pszczelim taka temperatura wynosi około 120 stopni Fahrenheita (czyli około 49 stopni Celsjusza) po dodaniu żywicy znacznie się podnosi.

Dlaczego dodaje się trochę oleju?

Olej natomiast poprawia elastyczność mieszaniny. Dzięki niemu zmniejsza się szansa na pękanie wosku np. w niskich temperaturach.

Offline Voiko

• VIP
    • Voiko_Music
« Odpowiedź #8, 19 lis 2014, 10:17 »
dzięki za odpowiedzi :) ostatnio woskowałem, ale tylko samym woskiem, następnym razem już użyje tego przepisu ;)

Offline dzidek1965

• VIP
« Odpowiedź #9, 25 lis 2014, 17:28 »
Ja dodawałem prawdziwą żywicę z sosny,nie kalafonię.Kalafonia jest miękka,żywica bardzo twarda,dlatego nie może być jej za dużo. Dodawałem też parafinę(taką,jak na serze),bo świetnie uszczelniała.

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #10, 24 lip 2015, 21:43 »
Mam jeszcze pytanie, czy wosk po zalaniu ma być twardy praktycznie na kamień, czy dobrze jak jest ciut miękki? Użyłem wosku pszczelego z domieszką kalafonii.

Nie powinien być twardy jak kamień, bo wtedy nie byłby elastyczny i przy byle stuknięciu by pękał.

Jeżeli zachowasz proporcje, które podałem we wcześniejszej wiadomości to powinno być OK.

Offline razor026

• *
« Odpowiedź #11, 24 lip 2015, 21:47 »
Czyli mój wosk jest w porządku. Stary był twardy jak kamień i pękał.

Ja dodałem niewiele kalafonii, bodajże było jej tylko 10% ale to jest dobrej jakości kalafonia dopiero co zrobiona i wyklarowana.

Offline marek1

« Odpowiedź #12, 02 kwi 2017, 22:00 »
Guralband jest w tym "kuty",trzeba zrobić tak by był ni za miękki ni za twardy no i ładnie wyglądał. Dźwięk o tym nie mówi,ale ma go być słychać.To nie klej ma pracować i robić rezonans.
« Ostatnia zmiana: 03 kwi 2017, 10:28 wysłana przez marek1 »

Offline Tremol_03

« Odpowiedź #13, 06 kwi 2017, 15:26 »
Czy taki wosk może być?

http://i.imgur.com/mqAVGuR.jpg
Jak przygotować wosk do głosów akordeonu?

Jak go przygotować? Wrzucić wosk, kalafonie itp. do garnka?

Offline kazymel

• kazymel
« Odpowiedź #14, 06 kwi 2017, 16:13 »
Najpierw wrzuć go do wody i podgrzej aż się roztopi, wszystkie zanieczyszczenia osiądą na dnie. Potem poczekaj aż wystygnie i go wyjmij z naczynia. Musisz mieć naczynie górą szersze żeby szło wyjąć. Wszystkie zabrudzenia zostaną we wodzie. Dopiero teraz po osuszeniu wosku możesz go roztopić i dodać kalafonie i olej.