Autor Wątek: Naprawa miecha - renowacja i uszczelnianie  (Przeczytany 44990 razy)

Offline szkodnicus

• 23.04.1977 - 01.05.2017, VIP Złota Rączka
Odp: Naprawa miecha - renowacja i uszczelnianie
« Odpowiedź #30, 25 sie 2016, 23:29 »
bylo napisane wczesniej,sciag kaliko narozniki uszkodzone, mozesz tez rozciac material w miejscu gdzie tektura jest zniszczona. Wytnij uszkodzone kawalki np skalpelem, przymierz na nowej tekturze odrysuj i do klejenia.Skorki na skladaniach zosta i nie klej na razie dopiki nie wymienisz tekury.

Offline ferrisferris

• *
« Odpowiedź #31, 25 sie 2016, 23:40 »
Mam wyciąć popękaną i dziurawą tekturę  i na to miejsce wkleić nową tekturę doklejając nowy karton do "zdrowych" fragmentów starego? Będzie nierówno, zrobi się "schodek"... Jakim klejem kleić tekturę ze sobą?

Offline szkodnicus

« Odpowiedź #32, 26 sie 2016, 00:06 »
    Na wstawki można użyć cienki preszpan /twardszy od tektury/ a klej introligatorski CR prod. Boryszew dobrze klei jak posmarujesz obie powierzchnie a po przeschnięciu  docisnąć. Pomyśl nad wykonaniem dwu częściowej  matrycy /góra < dół</ do docisku fałd.

ten klej tez sie nada, tak sciag wpierw to kaliko  te lepce co kiedys byly uzywane do opatrunkow jakies 60 lat temu. Sciag i metalowe narozniki te z uszkodzonych .  Mozesz uzyc spirytusu chemicznego, lekko przemalowac kaliko, latwiej odejdzie, potem na skladaniu rozetnij material, poniewaz material nie pelni funkcji uszczelniajcej wiec bez obaw, nowe kaliko przykryje skladanie.

Offline ferrisferris

• *
« Odpowiedź #33, 26 sie 2016, 11:41 »
Kaliko odklejone, narożniki zdjęte, pod spodem wygląda to tak. Załamałem się :'( Co teraz radzicie? To jest ruina...

Offline szkodnicus

« Odpowiedź #34, 26 sie 2016, 11:49 »
Wytil ladnie skorki z tych zmielonych I te kawalki zmielone  skalpelem rowne linie. Proponuje wyciac ciylut wiecej niz trzeba ale rowno. nastepnie zrob szablon z miekkie kartki I przymierz  ma sie pokrywac ze zdrowymi. Potem wytnij z kartonu. Laczenia nie rob na tej samej wysokosci.  By sie potem przy skladaniu nie sportykaly. Bedzie  latwiej jak wytniesz ten srodkowy glebiej. Pamietaj o materiale.  Mozesz go rozciac na grzbiecie, bo go kaliko potem przykryje
« Ostatnia zmiana: 26 sie 2016, 11:54 wysłana przez szkodnicus »

Offline ferrisferris

• *
« Odpowiedź #35, 26 sie 2016, 12:13 »
Czyli wycinam całą zniszczoną tekturę oraz skórę i wklejam na to miejsce taki sam kształt ? z preszpanu czy z tektury? Jaki materiał masz na mysli? To na co przykleja się potem kaliko i  pokrywa z wierzchu karton? To mi wyglądało na jakiś papier raczej...

Offline szkodnicus

« Odpowiedź #36, 26 sie 2016, 12:33 »
Na miechu miedzy kaliko powinien byc material.  O ten mi chodzi.  Mozesz go rozciac na tz grzbiecie I zrobic wstawial z kartonu lub preszpanu.  Proponuje z ciut cienszego  kartonu a od srodka pod spodem preszpan wstawki laczace, nowy kartonu ze starym.  Jesli za mast materialu jest karton to starac sie go oddzielic od zniszczonego, by go z powrotem nalozyc na nowy karton, a potem przykryc nowe kaliko.

Offline ferrisferris

• *
« Odpowiedź #37, 26 sie 2016, 12:35 »
Dzięki. Na wierzchu nie ma materiału... Jest tak jakby cienki lakierowany papier naklejony na karton. 

Offline szkodnicus

« Odpowiedź #38, 26 sie 2016, 12:37 »
Ze zdjecia wydaje mi sie ze po prostu karton byl pomalowany farba. Jesli tak, zrob wstawki jak najlepiej  umiesz ubytki szpary pokryj klejem.  A potem na koniec po naprawie albo pociagniesz sprayem  albo nakleisz nowy material z ciucholandu. Moze jakis material lekko zwiewny np cienka chusta z szafy mamy ciotki czy siostry sie nada.  Ale wtedy proponuje zrobic juz caly miech.
« Ostatnia zmiana: 26 sie 2016, 12:41 wysłana przez szkodnicus »

Offline ferrisferris

• *
« Odpowiedź #39, 26 sie 2016, 12:39 »
Bardzo możliwe że to jest karton pomalowany farbą z połyskiem. Dzięki ogromne za wszystkie rady. W weekend siadam do tego.

Offline szkodnicus

« Odpowiedź #40, 26 sie 2016, 12:49 »
Nie spiesz sie rob powoli I etapami.  Wytniesz wstawki skleisz  odczekac az klej wyschnie i  stwardnieje.  Potem np polerka pozniej skorki na rogach klej I miech znow  schnie.  Troche to potrwa. Ale zrob raz a dobrze, bedziesz potem dummy z siebie I zadowolony.  Lepiej wolniej I dokladnie niz potem poprawiac. Pomysl jaki wzor chcesz zrobic na miechu I juz teraz zamow kaliko zeby mial gotowe do klejenia.  Proponuje poogladaj wzory kaliko na forum. Poniewaz grasz odwrotnie zrob taki wzor, by akordeon po odwroceniu  teze fajnie wygladal. Mozesz tez podkredlic ze grasz na odworoconycm robiac wzor  jak dla praworecznych, lub zrobic bez zadnych zworow.  Tzn jeden kolor miech jeden kolor kaliko.  Na zdjeciu kaliko wyglada kiepsko proponuje wymienic cale  wiec jak zamowisz to upewnic sie ze na caly akordeon.  Ale To Juz pozniej. Rob etapami

Offline pikolo69

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #41, 26 sie 2016, 21:27 »
Kaliko odklejone, narożniki zdjęte, pod spodem wygląda to tak. Załamałem się :'( Co teraz radzicie? To jest ruina...

To nie widziałeś jeszcze ruiny, nie jest źle, po zaklejeniu skusił bym się go pomalować a później kaliko, wzorów i kolorów mnóstwo na forum. Szkodnikus już chyba napisał wszystko, nic dodać, nic ująć  :) Do takich napraw ja używam kleju PATTEX elastyczny do drewna Waterproof  :) Ale do skórek inny klej  :)

Offline ferrisferris

• *
« Odpowiedź #42, 22 paź 2016, 21:39 »
Hej,

Witam was po dłuższej przerwie spowodowanej moim brakiem wiary w to że sobie poradzę z naprawą miecha :)

Dzisiaj zebrałem w sobie odwagę i siadłem do tego. Wyciąłem uszkodzone fragmenty kartonu i zniszczona skórę i stan na teraz wygląda tak. Reszta zdrowa więc pozostałych fragmentów nie będę wycinał.

Pytanie - co teraz? Co byście radzili robić? Naklejać tekturę żeby odtworzyć pierwotny kształt miecha? Jak gruba powinna być tektura? tektura czy preszpan? Klej introligatorski będzie okej?

[akordeon]

Offline Jurek_klodzko1

• VIP
« Odpowiedź #43, 22 paź 2016, 21:43 »
Jak widzę nie ma narożników............ Ja nie jestem fachowcem ale wygląda to jak dla mnie niedobrze.......
Sam jestem ciekaw czy osoba nie mająca doświadczenia z naprawami jest w stanie uzupełnić brakujące elementy  [akordeon]

Offline ferrisferris

• *
« Odpowiedź #44, 22 paź 2016, 21:51 »
Uzupełnić pewnie dałbym radę, pytanie - czy zrobiłbym to dobrze. Tu jest kłopot.