Autor Wątek: Pomysły na strojenie głosów  (Przeczytany 12525 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcel

• Administrator
Pomysły na strojenie głosów
« 15 cze 2014, 00:01 »
Gdyby ktoś z Was chciał przeprowadzić eksperyment z brzmieniem to piszcie jakie macie pomysły na kombinacje chórów: ilość chórów, jakie chóry i o ile odstrojone. Mogę stworzyć wirtualną symulację dowolnej konfiguracji chórów (dowolna ilość chórów i dowolne odstrojenie).

Offline dzidek1965

• VIP
Odp: Pomysły na strojenie głosów
« Odpowiedź #1, 15 cze 2014, 13:19 »
To ja poproszę-4 flety ośmiostopowe. Jeden strojony na -20,drugi -8,trzeci +8,czwarty + 20.   Następny zestaw-to samo,tylko -25 ,-8, +8,+ 25. I-jeżeli to nie kłopot,to takie samo odstrojenie z piątym fletowym strojonym na 0,czyli czysto. Oj,będzie co posluchać!

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #2, 15 cze 2014, 13:25 »
To żaden kłopot :) Wiadomo, że są to tylko symulacje, ale efekt będzie zbliżony do tego jaki powstałby w akordeonie z danymi chórami.  Jak macie więcej pomysłów to piszcie. Sam jestem bardzo ciekawy co może powstać. Jak tylko znajdę chwilę to wrzucę nagrania z tymi kombinacjami.

Offline dzidek1965

• VIP
« Odpowiedź #3, 15 cze 2014, 13:56 »
Te dwa pierwsze zestawy sprawdzałem na strojnicy.

Offline tysiu1

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #4, 16 cze 2014, 00:05 »
tez jestem ciekaw kazdego zestawu? robiłem kiedys proby na tyrosie2 , tam mozna np łączyć 3 dzwięki i różne kombinacje i odchyłki w centach kazdej dostępnej barwy akordeonu .to była właśnie taka symulacja, która dawała namiastke tego co chce sie osiągnąc . A mnie jeszcze kusi inny strój niż 440 hz. ale np pozamieniac głosy i zrobic strój B jak w saxie tenor. czy jeszcze inny? to by było ciekawe ze grając tonacje C było by B czy inna. zapewne ktos powie po co? przecież mozna grac B bez zmiany i kombinacji. Mozna ale tonacja C czy G jest łatwa i np zdziwienie, i zaskoczenie kogos nie wtajemniczonego mogło by byc tez ciekawe. pozdrawiam

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #5, 16 cze 2014, 01:09 »
mnie jeszcze kusi inny strój niż 440 hz
Świetny pomysł. Spróbuję też jak by to brzmiało przy strojeniu A = 432 Hz.

Offline Mint

• *
« Odpowiedź #6, 17 cze 2014, 15:10 »
Powiedzcie mi jak to jest, gdy gra kilka akordeonów z potrójnym musette, gdzie każdy ma inne odstrojenie. Jest szansa, że będzie się to gryzło?

Offline dzidek1965

• VIP
« Odpowiedź #7, 17 cze 2014, 19:31 »
Ja sądzę,że akordeon z musette powinien grać sam.Jeżeli zagra kilka akordeonów z róznym musette jednocześnie,to może wyjść efekt podobny do tego,jak wieczorem spotka się kilka psów ,,ciętych,, na siebie. Ha,ha. (Przepraszam za wyrażenie).

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #8, 17 cze 2014, 20:12 »
Sądzę dzidek65 że masz rację. Jak gra np. kilku gitarzystów podstawową zasadą jest żeby nie grać w tych samych przewrotach. Przy kilku akordeonistach nie grać na tych samych chórach i w tych samych przewrotach. Tutaj chyba  :-\ będzie podobnie.

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #9, 17 cze 2014, 20:23 »
To ja poproszę-4 flety ośmiostopowe. Jeden strojony na -20,drugi -8,trzeci +8,czwarty + 20.   Następny zestaw-to samo,tylko -25 ,-8, +8,+ 25. I-jeżeli to nie kłopot,to takie samo odstrojenie z piątym fletowym strojonym na 0,czyli czysto. Oj,będzie co posluchać!

Tak to wyszło :)

Musette na 4 chórach:
-20, -8, +8, +20
-25, -8, +8, +25

Musette na 5 chórach:
-20, -8, 0, +8, +20
-25, -8, 0, +8, +25

Offline cinszcz

• VIP
« Odpowiedź #10, 18 cze 2014, 08:04 »
Zastanawiam się na ktorym dźwięku zrobiłeś to odstrojenie, czyżby na wszystkich te same wartości?
25centow na dzwięku najniższym brzmi ok, ale ta sama wartość na górnych dźwiękach manuału drażni uszy  :P

Offline dzidek1965

• VIP
« Odpowiedź #11, 18 cze 2014, 16:04 »
Piękne brzmienie.W dolnych partiach brzmi jak chor Niemenów. Ja sprawdzalem tylko na tym pierwszym ustawieniu i ,,szczęka mi opadła,, . Drugi zestaw brzmi jednak trochę za mało wyraziście,bo duża wibracja. Pięciochórowe jeszcze lepiej,ale taki akordeon trudniej spotkać i szkoda przerabiać głośnice. Wielkie dzięki Marcel!  Ps,do Czincza-Marcel zrobił to programem komputerowym.Wiadomo,że w akordeonie musisz zwęzić odstrojenie wysokich dżwięków.Tu chodziło tylko o próbkę brzmienia.

Offline cinszcz

• VIP
« Odpowiedź #12, 19 cze 2014, 11:32 »
Zatem powyższe symulacje mają się nijak do preferowanego przeze mnie brzmienia
25centów zdzierżę na dzwiękach od "G" do "c" ale dzwieki oktawy dwukreślnej aby mialy zbliżone dudnienie to odchyłka powinna wynosić ok 10centow
Jeśli mógłbym zażyczyć sobie "cinszczowej" symulacji to poproszę o tremolo zaczynające się od G podniesione o 25centów zmniejszając odstrojenie o 0.5centa na każdym następnym białym klawiszu, czyli ostatni klawisz "a" dwukreślne będzie odstrojony o ok 13centow. w prezentacji dobrze byloby usłyszeć każdy dzwiek z osobna  :)
Zagmatwane? Niestety akordeon to nie keyboard ;)

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #13, 20 cze 2014, 15:06 »
Cinszczu! Marcel zrobił odstrojenie w całym zakresie klawiatury. Zeby było jak najbardziej naturalnie musiałby odstrajać każdy dźwięk pojedyńczo lub "zapodać" odstrojenie od do w jakimś max i min zakresie.
« Ostatnia zmiana: 20 cze 2014, 17:49 wysłana przez guralband »

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #14, 20 cze 2014, 16:31 »
Dokładnie :) W symulacji, którą zrobiłem odstrojenie jest jednakowe dla wszystkich dźwięków w danym chórze.

Przy sporo większym nakładzie pracy dałoby się jednak odstroić każdy z dźwięków trochę inaczej. Tylko jak by to miało być? Jaka różnica odstrojenia miałaby być między sąsiednimi półtonami (np. między C a C#, C# a D?) Czy ta różnica miałby być stała dla wszystkich bazowych odstrojeń (np. taka sama dla -25 ,-8, +8,+ 25?)? Potrzebne byłyby mi konkretne cyfry :)