Witam ponownie

Od ostatniego posta prace poszły zdecydowanie do przodu. Zbudowałem lewy korpus
Płyta ponownie z akacji, ścianki ze sklejki brzozowej, wstawki na pasek basowy z lipy.
Otwory na basy dałem większe niż w standardowych akordeonach. Przy płycie dałem trochę bardziej zaokrąglone kształty. Na górze i dole przy końcu korpusu dałem inną masę perłową z dwóch powodów:
1. Troszkę to ładniej wygląda niż jednolity biały;
2. Na rogach gdzie masa jest naciągana najbardziej jest tam również najcieńsza, inna masa tylko na narożniki niweluje ten problem.
Na łączeniach masy będę wstawiał żyłki.
Pozostała jeszcze polerka.
Spróbowałem zrobić również grawerkę (póki co tylko proste wzory). Jak na pierwszy raz uważam, że nawet nieźle to wyszło.

Samodzielna budowa akordeonu / harmonii

Płytę na guziki basowe jak i mechanizm basowy przełożyłem z Hohnera Elektravoxa.

W prawym korpusie przykręciłem na stałem podstawę klawiatury do korpusu.

Dorobiłem boczki na galeryjkę. Między nimi a klawiaturą zostawiłem przerwę na żyłkę. tak samo żyłka będzie przy końcach klawiatury.

Tutaj również spróbowałem grawerki i dodałem do tego diamenciki.

Najtrudniejszym jak dotąd do zrobienia okazał się grzebień. Po wielu próbach w końcu udało mi się go zrobić taki jaki powinien być. Zrobiony z drewna jaworowego frezarką górnowrzecionową ręczną. Na próbę osadziłem jeden klawisz ze sprężyną i udało się klawisz chodzi równo, dynamicznie nie ociera się ani nie zacina oraz nie posiada luzów (stuki które słychać są spowodowane barkiem filcu). Oś stalowa 2,5mm. Sprężyna ręcznie zaplatana.

https://www.youtube.com/watch?v=dw4ngPIVY0wPozostało jeszcze dokończyć klawiaturę, zrobić miech i glośnice, złożyć mechanizm basowy i dorobić galeryjkę.
W miarę postępów prac będę umieszczał dalsze materiały.
![akordeon [akordeon]](https://forum.akordeonowe.pl/Smileys/default/akordeon.gif)